Novice

 • Metacreations ponuja digitalni ples

  Le kateri otrok si ne želi plesati kakor skupina Spice Girls ali Backstreet Boys? Podjetje Metacreations je v sodelovanju s podjetjem Katrix/Millennium Rush predstavilo projekt Dance Studio, novi ritem v interaktivnem programskem paketu 3D, ki bo na voljo konec leta 1998. Dance Studio je namenjen otrokom, navdušenim nad glasbo in plesom, in uporablja tehnologije, ki za dosego resničnih plesnih gibov vključujejo kinematiko v realnem času, interaktivna okolja, vnaprej pripravljeno glasbo in pester izbor tridimenzionalnih igralcev.

  Objavljeno: 8.1.1999več
 • Elektronska prodaja narašča

  Elektronsko trgovanje je trenutno ena izmed najbolj vročih tem. Številne odzive je sprožila predvsem napoved organizacije Gartner Group, da bo letos v severni Ameriki prek interneta prodanih za 13 milijard dolarjev blaga in storitev, kar je precej več od dosedanjih napovedi. K velikemu skoku prodaje naj bi prispevala predvsem božična nakupovalna mrzlica, ki se je v veliki meri preselila tudi v internet. Skoraj vse večje trgovske hiše in vedno več novih ponujajo izdelke iz svojega prodajnega kataloga tudi v internetu, prvi rezultati pa so zelo spodbudni.

  Objavljeno: 8.1.1999več
 • Slovenski Navision Financials 2.0

  Navision Software Slovenija je predstavilo novo različico paketa za vodenje poslovanja Navision Financials 2.0, ki je prevedena v slovenski jezik in prilagojena slovenski zakonodaji in potrebam. V paketu je več modulov: glavna knjiga, nabava in obveznosti, prodaja in terjatve, projekti, osnovna sredstva, bančni računi, kadrovska evidenca, zaloge, poslovni stiki, sredstva, proizvodnja, spletna trgovina in maloprodaja. V začetku naslednjega leta bo dodana še rešitev za osebne dohodke, tako da bo Navision Financials 2.0 v celoti pokrival vse potrebe vodenja poslovanja v podjetjih. Različica Navision Financials 2.0 je prirejena za delo v okolju odjemalec/strežnik in je namenjena uporabi v malih in srednje velikih podjetjih. Posebno bo olajšala delo tistim, ki veliko poslujejo s tujino in želijo večvalutno in večjezično podporo v svojem programu, želijo imeti rešeni težavi DDV in leta 2000. Rešitev odlikuje tudi velika povezanost s svetovnim spletom in internetom.

  Objavljeno: 8.1.1999več
 • Čas za Fast Ethernet

  Po podatkih družbe Cahners In-Stat Group je tretje četrtletje 1998 pomenilo prelomnico za omrežno opremo Ethernet. Prvič je oprema, predvsem stikala in usmerjevalniki, s hitrim Ethernetom (Fast Ethernet, 100 Mb/s) po prodaji presegla število izdelkov z navadnim Ethernetom (10 Mb/s). Po številu prodanih izdelkov je razmerje približno enako, saj je Fast Ethernet predstavljal 49,9 % vseh prodanih naprav, vendar je zato po prihodku ta oprema dosegla že 61,5 % tržišča. Število prodanih priključkov Ethernet je v zadnjem četrtletju naraslo za 24 %, skupno pa so proizvajalci prodali opremo za 13,17 milijona priključkov. Med vsemi proizvajalci stikal je prvo mesto s 36,3 odstotnim tržnim deležem zasedlo podjetje Cisco. Še večji tržni delež pa ima Cisco pri usmerjevalnikih, kjer nadzoruje dve tretjini tržišča. Zanimivo, da je v zadnjem obdobju narasla prodaja opreme Ethernet in padla prodaja omrežnih izdelkov ATM.

  Objavljeno: 8.1.1999več
 • Windows NT Embedded 4.0

  Microsoft je predstavil še eno različico operacijskega sistema Windows NT, tokrat namenjeno za vgradnjo v različne računalniško vodene in nadzorovane sisteme. Windows NT Embedded 4.0 je namenjen za rabo v telekomunikacijski opremi, pisarniških računalniško vodenih strojih, medicinskih napravah, industrijskih krmilnikih in računalniških prodajnih sistemih (POS). Novi NT je zasnovan na kodi s popravki Service Packa 4 in omogoča zagon ter delovanje brez uporabe monitorja, tipkovnice in miške. Poleg tega omogoči delovanje brez diskov, ki jih nadomestimo s pomnilniki Flash-ROM ali nekaterimi manj občutljivimi bralnimi napravami (enota CD-ROM). V paketu Windows NT Embedded 4.0 sta tudi dve novi razvojni orodji, Target Designer, s katerim lahko v operacijski sistem vključimo le potrebne module in Component Designer, s katerim lahko sistemu dodamo programe za krmiljenje posameznih naprav. Microsoft ima zdaj že dva operacijska sistema za krmilne naprave. Windows NT Embedded 4.0 bo namenjen zahtevnejšim napravam, za preprostejše in cenejše pa bo skrbela posebna različica sistema Windows CE. Novi NT bo v razvojno razdobje prešel v začetku leta 1999, do poletja pa bo na voljo končna različica.

  Objavljeno: 8.1.1999več
 • SyQuest bankrotiral

  V začetku novembra je javnost presenetila novica, da je podjetje SyQuest objavilo novico o bankrotu, obenem pa so zaustavili trgovanje z delnicami, ki so padle na najnižjo raven v zgodovini podjetja. Podjetje je poslovalo z izgubo že od leta 1994, vendar so se z novimi modeli trudili, da bi ponovili uspeh, ki so ga dosegli v začetku tega desetletja s prvimi izmenljivimi diski.

  Objavljeno: 4.1.1999več
 • HP pripravlja novosti za OpenView

  Pri Hewlett-Packardu so na nedavni konferenci, namenjeni partnerjem, napovedali pomembne novosti za nadzorniški paket OpenView. V prihodnjih mesecih naj bi predstavili kup novosti in dodatkov, s katerimi bo paket iz nadzorniškega programa za omrežno opremo postal bolj splošnonamenski nadzorniški paket, tudi za namenske programe in storitve, s čimer se bo po zmožnostih približal paketom, kot sta Tivoli TME 10 in CA Unicenter TNG. Kmalu bodo predstavili povsem novo različico paketa za okolje Windows NT z modulom za nadzor namenskih programov in načrtovanje sredstev. Poleg tega nameravajo razširiti zmožnosti modula za omrežni nadzor, ki bo pripravljen tudi za rabo pri ponudnikih omrežnih storitev (predvsem ponudnikih interneta). Nova so tudi orodja za nadzor prepustnosti omrežja z zmožnostjo napovedovanja ozkih grl glede na posamezno breme, modul za uporabo in izvedbo omrežnih pravil (policy management), ter skupina orodij za pregledovanje in reševanje težav v zvezi s prihodom leta 2000. V pripravi je tudi OpenView NetMetrix Site Manager za okolje Windows NT, ki je namenjen omrežnemu nadzoru v majhnih omrežjih in oddaljenih strežnikih. Večina orodij bo v prodaji v prvem trimesečju 1999.

  Objavljeno: 4.1.1999več
 • UltraSPARC s hitrostmi 400 in 450 MHz

  Podjetje Sun je začelo s poskusno prodajo nove različice procesorja UltraSPARC 400 MHz, za april 1999 pa napovedujejo še hitrejšo 450-megaherčno različico. Procesorja sta izdelana v 0,25-mikronski tehnologiji, povečali pa so tudi velikost drugostopenjskegapredpomnilnika, ki je sedaj znaša kar 4 MB.

  Objavljeno: 4.1.1999več
 • Siemens Scenic Mobile 750

  Siemens je predstavil nov prenosnik z imenom Scenic Mobile 750 Multimedia Notebook, ki bo kupcem na voljo od decembra naprej. Odlikujejo ga modularna zgradba in odlične tehnične lastnosti, posebnost pa je zaslon LCD, ki ga lahko odstranimo in uporabljamo za projiciranje slike z navadnim grafoskopom.

  Objavljeno: 4.1.1999več
 • Baan z velikimi spremembami

  Nizozemsko podjetje Baan, eden največjih ponudnikov poslovne programske opreme, je najavilo obsežen program prenove, s katerim želijo odpraviti izgubo, ki je v zadnjem četrtletju dosegla 31,7 milijonov dolarjev. Za spremembe so pri Baanu namenili 110 milijonov dolarjev, kar bo imelo velik vpliv na poslovanje v prihodnjih mesecih. Med najbolj odmevnimi ukrepi so zmanjšanje števila zaposlenih za petino ter zamenjava predsednika in direktorja podjetja. Na tem mestu je sedaj Mary Coleman, ki je v Baan prišla z nakupom podjetja Aurum Software. Jan Baan, eden od dveh ustanoviteljev podjetja, je odklonil mesto v nadzornem odboru podjetja, tako da z njim prekinja še zadnje stike. Zaradi težav v poslovanju in neuresničenih napovedi družbo toži skupina delničarjev.

  Objavljeno: 4.1.1999več