Teme - povečana resničnost

 • Lenovo predstavlja pametna očala ThinkReality A3 za poslovne namene

  Družba Lenovo je na sejmu Consumer Electronics Show (CES) predstavila lahka pametna očala ThinkReality A3, ki so namenjena za poslovno in industrijsko rabo. Novi izdelek je konkurent Microsoftovim očalom Hololens in hkrati naslednik lani predstavljenega modela Lenovo ThinkReality A6, ki se nekako pri kupcih ni prav posebej prijel.

  Objavljeno: 11.1.2021 08:00več
 • Apple pripravlja očala za povečano resničnost

  Čeprav različne informacije o izdelkih s področja povečane resničnosti (Augmented Reality, AR), ki ji bojda pripravlja Apple, prihajajo v javnost že lep čas, najnovejši podatki dajejo vtis, da gre tokrat zares. Analitik Ming-Chi Kuo, ki je v preteklosti zelo redko zgrešil napovedi v povezavi z Applovimi izdelki, zdaj trdi, da bo Apple v drugem četrtletju 2020 predstavil očala za povečano resničnost, ki bodo delovala v kombinaciji s telefoni iPhone.

  Objavljeno: 10.3.2019 07:00več
 • Microsoft cilja s HoloLens 2 predvsem na poslovne uporabnike

  Microsoft je na posebnem dogodku v okviru konference MWC predstavil drugo generacijo očal za prikaz izboljšane ali povečane resničnosti HoloLens 2, ki so zdaj lažja, nudijo večjo kakovost prikaza slike in funkcije, ki so še posebej zanimive za poslovno rabo. Druga generacija je pravzaprav prva, ki je hkrati končni izdelek namenjen kupcem, saj so prvo prodajali predvsem kot razvojno okolje in za pilotske projekte. Microsoft je za komercializacijo izdelka potreboval skoraj štiri leta.

  Objavljeno: 4.3.2019 01:00več
 • CES: navigacijski sistemi prihodnosti

  Nadgrajena resničnost, računalniški vid in čedalje hitrejše procesne enote obetajo povsem nove zmožnosti pri navigacijskih sistemih, ki jih uporabljamo v vozilih. Na sejmu CES je nekaj mladih podjetij predstavilo zelo zanimive rešitve, ki jih utegnemo hitro srečati tudi v novih vozilih.

  Objavljeno: 9.1.2019 01:00več
 • Nove Intelove kamere omogočajo računalniški vid

  Intel je predstavil novo generacijo prostorskih kamer, ki omogočajo napredno zanavanje globine in računalniški vid. S pomočjo nove generacije procesorjev RealSense D4 zmorejo procesirati podatke v realnem času, kar jih umešča kot idealni pripomoček za cel niz drugih računalniških naprav in primerov rabe. IBM kot primere navaja drone in robote, ki s pomočjo računalniškega vida in algoritmov umetne inteligence samostojno opravljajo naloge na podlagi analize zaznanega okolja.

  Objavljeno: 20.1.2018 01:00več
 • Apple pripravlja prikazovalnik za nadgrajeno resničnost

  Sodeč po navedbah finančne medijske hiše Bloomberg, Apple pospešeno razvija prikazovalnik za nadgrajeno resničnost, najbrž v obliki pametnih očal oziroma posebne čelade. Izdelek naj bi predstavili leta 2019, v prodajo pa bo morda prišel leta 2020. Strokovnjaki menijo, da je časovni načrt zelo drzen in se utegne v prihodnjih mesecih še spremeniti.

  Objavljeno: 9.11.2017 01:00več
 • IKEA prva s podporo za nadgrajeno resničnost

  IKEA je prvi izmed velikih proizvajalcev, ki je podprl Applovo platformo za nadgrajeno resničnost ARKit. Sočasno s predstavitvijo nove generacije telefonov, ki podpirajo tehnologijo ARKit, so uradno predstavili svojo aplikacijo, ki se imenuje IKEA Place. Z njo bodo lahko kupci izdelke družbe IEKA natančno umestili v svoje stanovanje in ocenili videz in primernost še pred nakupom.

  Objavljeno: 13.9.2017 01:00več
 • Google Blocks omogoča modeliranje v navidezni resničnosti

  Izdelava 3D modelov, še posebno kompleksnejših predmetov in 3D svetov, je zamudno in težaško delo, ker ga tipično specialisti izvajajo v dveh dimenzijah, na zaslonih navadnih računalnikov. To obenem predstavlja oviro pri hitrejši izdelavi vsebin za naprave navidezne in povečane resničnosti. Google je zato predstavil novo aplikacijo Blocks, ki odpravlja to težavo, saj omogoča učinkovitejše projektiranje kar v 3D svetu, navidezni resničnosti.

  Objavljeno: 10.7.2017več
 • HoloLens v operacijski dvorani

  Microsoft je ob predstavitvi platforme za povečano resničnost HoloLens med drugim omenil, da bo tehnologija imela pomembno vlogo v zdravstvu. Podjetje Scopis, ki je deluje v ZDA in v Nemčiji, to potrjuje s svojo platformo Scopis Holographic Navigation Platform.

  Objavljeno: 8.5.2017 01:00več
 • Poslovne smernice za obogateno resničnost

  Skupina velikih, pretežno proizvodnih podjetij, na čelu z družbami Lockheed Martin, Procter & Gamble in Caterpillar je pripravilo smernice za strojno in programsko opremo prihajajočih izdelkov s področja obogatene resničnosti (AR), ki bodo namenjeni za poslovno rabo. Cilj združenja Augmented Reality for Enterprise Alliance (AREA), kjer je že 62 različnih podjetij, so skupni standardi, ki bodo omogočali določeno stopnjo združljivosti in skladnosti s poslovnimi potrebami v izdelkih obogatene resničnosti.

  Objavljeno: 12.4.2017 01:00več