Teme - disk

 • Seagate z diskom zmogljivosti 16 TB!

  Seagate je predstavil disk standardne velikosti 3,5 palca, ki zmore hraniti kar 16 terabajtov!

  Objavljeno: 4.12.2018 12:30več
 • Rekordna prodaja strežnikov in pomnilniških sistemov

  Raziskave družbe IDC kažejo na izredno rast prodaje strežnikov in pomnilniških sistemov, kar je posledica novih vlaganj v modernizacijo infrastrukturo, še posebej pri storitvah v oblaku. Zadnje četrtletje je zabeležilo nasploh največjo rast prodaje v zgodovini strežnikov, saj se je prodaja povečala kar za 43,7%. To je že četrto zaporedno četrtletje z dvoštevilčno rastjo.

  Objavljeno: 8.9.2018 07:00več
 • Največji SSD – 30 terabajtov!

  Samsung je predstavil največji disk do sedaj, ki je povrh vsega še tipa SSD. Sliši se logično – polprevodniški čipi, četudi »le« tipa flash, lahko na majhni prostornini zagotovo hranijo več podatkov, kot nekakšne magnetne plošče.

  Objavljeno: 22.2.2018 10:00več
 • WD najavlja diske zmogljivosti 40 TB

  Western Digital je predstavil novo tehnologijo s kratico MAMR (microwave-assisted magnetic recording), ki bralno-pisalnim glavam s pomočjo mikrovalov pomaga natančneje zapisovati podatke na še manjšo površino, kot doslej. Z novo tehnologijo si obetajo, da bi prve diske lahko predstavili leta 2019, do leta 2025 pa bi zmogli na tovrstnih napravah hraniti že kar 40 TB podatkov.

  Objavljeno: 15.10.2017več
 • Hramba podatkov na atomskem nivoju

  Raziskovalcem družbe IBM je uspel izjemen podvig, saj so uspešno zapisali in prebrali računalniški bit z uporabo samo enega atoma kemijskega elementa Holmij. To je za nekaj velikostnih razredov bolje kot danes, ko v komercialnih diskih za predstavitev enega bita uporabljamo približno 100.000 atomov magnetne snovi.

  Objavljeno: 13.3.2017 01:00več
 • WD pripravlja disk zmogljivosti 14 TB

  Western Digital je napovedal, da bo sredi naslednjega leta začel s prodajo magnetnega diska z rekordno zmogljivostjo 14 TB. Sočasno so med izbrane kupce na testiranje poslali model HGST Ultrastar He12, ki premore »le« 12 GB prostora. Večji brat bo prišel med preizkuševalce nekoliko kasneje.

  Objavljeno: 10.12.2016 01:00več
 • Terabajt na kartici SD

  Se še spomnite, kakšen prehod je bil, ko so diski v računalniku dosegli magično mejo enega terabajta? No, leta so minila in terabajte imamo po novem že kar na pomnilniških karticah SD. Za fotoaparate, kjer se začenjajo bohotiti videi ločljivosti 4K in se bodo počasi celo videi ločljivosti 8K.

  Objavljeno: 24.9.2016 09:00več
 • Prenosni brezžični večpredstavni center

  Western Digital je predstavil novo generacijo prenosnih diskov My Passport Wireless Pro, ki prinaša številne zanimive možnosti rabe. Novi diski, ki so na voljo v konfiguracijah z zmogljivostmi 2 ali 3 TB, delujejo lahko kot samostojni prenosni, brezžični datotečni in večpredstavni strežniki, ki jih lahko uporabljamo z mobilnimi napravami, vključno z Applovimi napravami iOS.

  Objavljeno: 27.6.2016 01:00več
 • Western Digital uradno lastnik SanDiska

  Največji proizvajalec diskov na svetu je postal še večji. Pri Western Digitalu so potrdili, da so odstranjene vse ovire za prevzem podjetja SanDisk. Podjetje, ki je najbolj poznano po USB ključkih in pomnilniških karticah, se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot proizvajalec diskov za prenosnike, hkrati pa je redni dobavitelj pomnilnika za Apple in Nvidio, zato ne čudi, da so pri WDju zanj plačali zajetnih 19 milijard ameriških dolarjev. SanDisk bo še naprej deloval ločeno, a pod taktirko Western Digitala. Obe podjetji bosta imeli sedež v Kaliforniji. Prevzem bo uradno končan v četrtek, 12. maja.

  Objavljeno: 11.5.2016 01:00več
 • Najhitrejša enota SSD na svetu

  Seagate je predstavil pomnilniško enoto SSD, za katero navajajo rekordno hitrost prenosa podatkov – kar 10 GB/s. S tem so zajetno prekašali svoj doslej najhitrejši izdelek s prepustnostjo okoli 4 GB/s. Za primerjavo navedimo, da Intelove pomnilniške enote SSD 750 z vmesnikom NVMe (non-volatile memory express) dosegajo okoli 2,5 GB/s.

  Objavljeno: 8.3.2016 01:00več