Teme - pomnilnik

 • Chrome naj bi z novo Windows nadgradnjo porabil manj pomnilnika

  Googlov brskalnik Chrome je znan kot zelo zahteven porabnik pomnilnika, nova programska nadgradnja sistema Windows pa naj bi to občutno izboljšala.

  Objavljeno: 18.6.2020 15:10več
 • Trakovi bodo v nekaterih primerih zamenjali diske

  V časih, ko podatke hranimo v pomnilniških enotah SSD ali še bolj kar v delovnih pomnilnikih strežnikov (t.i koncept in-memory), se zdi uporaba magnetnih trakov nekako rešitev iz daljne preteklosti. Toda trakovi so še vedno pogosto primarni pomnilniški medij za varnostne kopije, Fujitsu pa zdaj celo najavlja, da jih bomo v prihodnje uporabljali kot cenejšo alternativo navadnim diskom, kjer hitrost dostopa do podatkov ni ključnega pomena.

  Objavljeno: 11.5.2020 12:00več
 • Kaj je microSD Express?

  Prihajajo petkrat hitrejše pomnilniške kartice.

  Objavljeno: 17.8.2019 11:00več
 • Naslednja generacija enot SSD z vmesnikom PCIe 4.0

  Novi procesorji, kot je AMD Ryzen z arhitekturo Zen 2, prinašajo med drugim podporo za hitrejše sistemsko razširitveno vodilo PCIe 4.0. Ta pa odpira pot k precej zmogljivejšim pomnilniškim enotam SSD, kot smo bili doslej vajeni.

  Objavljeno: 6.6.2019 09:00več
 • Tudi pomnilnik ECC ranljiv na napad Rowhammer

  Pred tremi leti odkrita ranljivost fizičnega pomnilnika (Rowhammer) je še vedno aktualna, in sicer je po novem nevarna tudi za pomnilnik z ECC. Raziskovalci so pokazali, kako je mogoče tudi v najnovejših sistemih doseči nepooblaščene spremembe bitov, s čimer lahko pridobimo nadzor nad sistemi.

  Objavljeno: 22.11.2018 23:00več
 • Fujitsu zapira tovarno v nemškem Augsburgu

  Japonski proizvajalec Fujitsu se je odločil, da bo po dolgih letih uporabe zaprl svojo tovarno v nemškem mestu Augsburg. S to odločitvijo je ogroženih 1.500 delovnih mest v tovarni, menda pa še dodatnih 300 delovnih mest drugod po Nemčiji.

  Objavljeno: 29.10.2018 10:00več
 • SSD v obliki ravnila nudi 32 TB

  Velikost in poraba energije ključna dejavnika, ko govorimo o sodobnih strežnikih v strežniških farmah. Intel je zato razvil novo obliko hrambe podatkov v pomnilniških enotah SSD, ki predstavlja velik premik glede na današnje sisteme.

  Objavljeno: 11.8.2018 08:00več
 • SD kartice prihodnosti

  Združenje SD Association je predstavilo nov format pomnilniške kartice SD Express, ki bo omogočal prenose s hitrostjo do 985 MB na sekundo ter povečal velikost shrambe na 128 TB.

  Objavljeno: 28.6.2018 07:00več
 • Povpraševanje po RAM-u in NAND-u prehiteva proizvodnjo

  V zadnjem četrtletju so cene pomnilnika in flasha porasle, povečujejo se dobički proizvajalcev, povpraševanje raste. Čeprav je drugo četrtletje tradicionalno slabše od prvega, so letos v tem kvartalu Samsung, Hynix, Micron, Toshiba/Western Digital in Intel zabeležili rast prihodkov. Ob tem so cene zrasle zaradi povečanega povpraševanja, ki ga proizvodnja še ne dohaja.

  Objavljeno: 24.8.2017 20:00več
 • Nov tip predpomnilnika obljublja hitrejše delovanje računalnikov

  Raziskovalci laboratorija CSAIL na univerzi MIT so razvili nov tip oziroma strategijo organizacije predpomnilnikov, ki obljublja precejšnjo pohitritev delovanja programov in hkrati drastično zmanjšanje porabe energije v različnih računalniških sistemih, od strežnikov do mobilnih naprav.

  Objavljeno: 11.7.2017 01:00več