Teme - tehnologija

 • Gartnerjevih pet nastajajočih tehnologij prihodnosti

  Podjetje Gartner je objavilo letno poročilo, v katerem izpostavijo pet najbolj obetavnih nastajajočih tehnologij, ki bi utegnile spremeniti prihodnost. V bogatem naboru različnih tehnologij, ki se jih da razbrati v pripadajočem grafu cikla navdušenja novih tehnologij (Hype Cycel for Emerging Technologies) je cel kup takih, o katerih širša javnost prvič sliši, a Gartner izpostavlja le najbolj obetavne.

  Objavljeno: 14.9.2020 12:00več
 • Boeing večkrat zavrnil predloge, ki bi izboljšali varnost letal 737 MAX

  Boeingova letala 737 MAX so po dveh nesrečah še vedno prizemljena, po pisanju Seattle Times pa se je oglasil inženir, katerega predloge za izboljšanje varnosti so že pred leti zavrnili.

  Objavljeno: 6.10.2019 08:28več
 • Upogljivi zaslon na torbici

  Modna znamka Louis Vuitton je na modni reviji Cruise 2020 predstavila linijo torbic z upogljivim zaslonom AMOLED proizvajalca Royole.

  Objavljeno: 13.5.2019 14:00več
 • Intel in AMD napovedujeta prehod na 7-nm arhitekturo

  Intel bo junija kot kaže začel s prodajo prvih procesorjev za široko rabo, ki bodo narejeni v 10-nm arhitekturi, s čimer bodo končno vsaj delno nadoknadili zaostanek na tehnološkem področju, kjer so bili nekoč vodilni. A vse kaže, da se bo konkurenca zganila korak še prej, kot je bilo doslej pričakovano.

  Objavljeno: 11.5.2019 06:00več
 • Na kitajskih letališčih prepoznavanje obrazov že v polnem teku

  Kitajska je že pred leti začela postavljati obsežen sistem nadzora posameznikov, ki za svoje obnašanje dobijo nekakšno družbeno bonitetno oceno. Sistem, ki pokriva že več milijonov državljanov in naj bi v prihodnjih petih letih pokrival vsa večja mesta, vključuje tudi orodja za prepoznavanje obrazov. Kako natančen, avtomatičen in zaradi tega tudi srhljiv je ta sistem, je na Twitterju pokazal ameriški novinar Matthew Brennan.

  Objavljeno: 29.3.2019 05:00več
 • Prvi telefon z upogljivim zaslonom

  Led je prebit. Konec decembra pride v prodajo prvi telefon s tehnologijo upogljivih zaslonov. Toda preboj ne bosta naredila Samsung ali Huawei, ki že leta namigujeta prihod tovrstnih telefonov, temveč malo znano kalifornijsko podjetje Royole, ki je sicer specialist na področju upogljivih zaslonov.

  Objavljeno: 1.11.2018 07:00več
 • Na MIT-u razvili sistem za prenos informacij iz vode v zrak

  Raziskovalci na MIT-u so razvili nov način za enosmerno komunikacijo podmornic s sprejemniki v zraku. Kljub razvoju tehnike je namreč komunikacija iz vode v zrak velik problem, ker se ista vrsta elektromagnetnega polja ne širi dobro po obeh medijih, zato se od meje med medijema bodisi odbije bodisi se v drugem mediju popolnoma porazgubi. Zato je treba iskati različne obvode in bližnjice. Ena izmed obetavnih tehnologij je kombinacija sonarja in radarja.

  Objavljeno: 23.8.2018 05:00več
 • Blockchain je prihodnost in Slovenija hoče tam biti prva

  Združenje Blockchain Alliance Europe, ki ima sedež v Ljubljani, je v sodelovanju z vlado republike Slovenije in ob podpori družbe ConsenSys sredi aprila na Brdu pri Kranju organiziralo odmevno mednarodno konferenco s področja tako imenovane »nove ekonomije«, ki ji zagovorniki pravijo kar Blockchain ekonomija.

  Objavljeno: 17.4.2018 17:00več
 • Amazon z rekordnimi vložki v raziskave in razvoj

  Visokotehnološka podjetja so že desetletja tista, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, zato ni nobeno presenečenje, če si ogledamo lestvico vlaganj v to dejavnost v letu 2017 in njej srečamo sama znana imena. Toda za marsikoga bo morda presenečenje, da je v preteklem letu daleč največ vložkov opravila družba Amazon, skoraj toliko, kot Microsoft in Apple- skupaj!

  Objavljeno: 11.4.2018 01:00več
 • Še hitrejše polnjenje

  Qualcomm je predstavil novo nadgradnjo tehnologije hitrega polnjenja mobilnih naprav. QuickCharge 4+ bo pametni telefon ali tablico polnila 15 odstotkov hitreje, 3 stopinje hladneje in 30 odstotkov bolj učinkovito.

  Objavljeno: 2.6.2017 08:00več