Objavljeno: 4.12.2021 07:00 | Teme: disk, pomnilniški sistemi

Prihajajo diski z velikostmi do 30 TB

Kljub temu, da se proizvajalci in kupci vse bolj usmerjajo k pomnilniškim enotam s tehnologijo Flash RAM, klasične diske z magnetnimi površinami ne gre odpisati. Seagate in Western Digital pripravljata diske z zmogljivostmi 20 ter celo 30 TB, zaenkrat pa ni videti, da se bo razvoj v tej smeri kaj kmnalu ustavil.

Seagate je tako nedavno objavil diske Exos X20 in IronWolf Pro 20TB, ki nudita prostor za kar 20 GB podatkov. Resnici na ljubo je Seagate tovrstno zmogljivost ponudil že konec lanskega leta, vendar so tedaj to dosegli s precej bolj eksotično in dražjo tehnologijo HAMR (heat-assisted magnetic recording). Ti diski so dobavljivi le izbranim kupcem, tako da cene javno sploh niso znane.

Tokratni diski pa dosegajo visoko zmogljivost z uporabo bolj konvencionalne tehnologije CMR. To seveda močno zniža cene, saj novi diski stanejo 650 oziroma 700 dolarjev in so dobavljivi tudi smrtnikom. IronWolf Pro je namenjen predvsem okoljem z visoko obremenjenostjo, kot so enote NAS, medtem ko je Exos X20 namenjen predvsem za storitve v oblaku in ima zato trikrat večji predpomnilnik kot drugi modeli.

Western Digital pa medtem povečuje svoje diske Ultrastar, ki bodo kmalu presegli zmogljivost 20 TB, v naslednjem letu naj bi na trg prišel disk z zmogljivostjo 30 TB. Zanimivo, da tudi v tem primeru povečanje dosegajo z nadgradnjo obstoječih tehnologij in ne s poseganjem po tehnologiji HAMR.

Sedanji največji diski WD imajo 9 pomnilniških plošč, WD pa je menda pripravljen, da bo v enako ohišje vgradil še deseto. To bi s sedanjo tehnologijo omogočilo zmogljivost okoli 22,2 TB. Pri tem uporabljajo tehnologijo ePMR (energy-assisted perpendicular magnetic recording), ki jih bo popeljala do 30 TB.

Oba proizvajalca pa se strinjata, da bo za zmogljivosti nad 30 TB treba poseči po tehnologiji HAMR. Seagate je v začetku leta podal svojo oceno, da bodo s tovrstno tehnologijo ponudili diske zmogljivosti okoli 50 TB do leta 2026 in še zmogljivejše izdelke v območju 120 TB do leta 2030.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji