Objavljeno: 26.12.2023 07:00 | Teme: disk

Toshiba: diski bodo z nami še dolgo časa

Dasiravno so se SSD-ji v minulih letih občutno pocenili in že predstavljajo prvo izbiro vsaj za zagonski disk v modernih računalnikih, se njihovi starejši bratje še ne bodo tako hitro poslovili. Vodja sektorja za njihov razvij v Toshibi Rainer Kaese je v daljši izjavi pojasnil, zakaj bodo diski (HDD) še dolgo cenejši od SSD-jev, kar jih bo ohranjalo pri življenju.

V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo diske s kapaciteto 40 ali 50 TB, ki bodo približno sedemkrat cenejši od SSD-jev, merjeno glede na kapaciteto. Ključno vprašanje pa ostaja poraba energije, ki je trenutno še višje. Giblje se okrog 10 W, če so polnjeni s helijem še manj, 7–8 W. To pomeni, da so tudi v podatkovnih centrih počasi že dobrodošli, saj lahko s pametnim režimom obratovanja v povprečju trošijo še manj in se približajo SSD-jem. Ena izmed redko izpostavljenih prednosti je tudi njihova funkcija v krožnem gospodarstvu. Recikliranje diskov je lažje od ostalih elektronskih komponent, ker so večinoma iz aluminija in bakra.

Trditve o sedemkratniku cene so nekoliko pretirane, saj danes najdemo SSD-je, ki stanejo tri- do štirikrat več od diskov. A dejstvo ostaja, da je razvoj diskov po iznajdbi SSD-jev tudi poletel, današnje tehnologije (npr. SMR in HMR) pa že omogočajo shraniti 22 TB na en 3,5-palčni disk. Najverjetneje bodo diski ostali stalnica, ki pa bo imela jasno definirano polje uporabo. Podatkovni centri in tudi domača skladišča podatkov bodo zagotovo tak primer.

Vir

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji