Teme - disk

 • Toshiba ne bo več delala diskov?

  Med finančnimi analitiki se šušlja, da Toshiba ne bo več proizvajala klasičnih diskov. Japonsko podjetje naj bi se v sodelovanju s SanDiskom poslej osredotočilo na diske brez vrtljivih delov. Razlog za morebitno drastično spremembo je v deležu klasičnih diskov na trgu, ki že dlje časa vztrajno pada. V zadnjem času njihovemu zatonu botruje tudi slaba prodaja PCjev. Zdi se, da ni več daleč dan, ko se bodo Japonci iz dotičnega posla povsem umaknili oziroma ga prodali najboljšemu ponudniku. Razlogov za tovrstno špekuliranje je več. Toshibin delež ne presega petine vseh prodanih diskov HDD, za razliko od dveh največjih tekmecev (Seagate, Western Digital) pa ni neposredno vpeta v posel z diski, saj kupuje magnetne diske in glave drugje.

  Objavljeno: 27.1.2016 08:00več
 • Diski s toplotnim zapisovanjem bodo zamudili

  Če želimo kapaciteto diskov še naprej povečevati, bo nujno uporabiti nekatere trike, o katerih smo pisali v novembrski številki. Žal bomo morali nanje počakati nekoliko dlje, kot je kazalo doslej.

  Objavljeno: 29.12.2015 12:00več
 • Luknje pri šifriranju v diskih WD

  Strokovnjaki za varnost so nedavno vzeli pod drobnogled diske podjetja Western Digital in ugotovili, da je vgrajena podpora za samodejno šifriranje podatkov, ki jo oglašuje proizvajalec, polna varnostnih lukenj.

  Objavljeno: 23.10.2015 01:00več
 • WD kupil družbo Sandisk

  V nekaj dneh smo bili priča že dveh velikih prevzemov na področju pomnilniških sistemov. Po tem, ko je Dell prevzel družbo EMC, se je zdaj za podoben korak odločil dolgoletni velikan na področju, Western Digital Corporation, ki za 19 milijard dolarjev kupuje kalifornijskega soseda Sandisk.

  Objavljeno: 22.10.2015 01:00več
 • Kam odložiti?

  Omrežne naprave NAS so po našem mnenju eden koristnejših dodatkov, a marsikateri uporabnik sploh ne ve zanje. Opravljajo lahko preprosto vlogo zunanjega diska, omogočajo kasnejše razširitve in vsaj nekoliko zvišajo stopnjo varnosti podatkov. Še bolj koristne so kot osrednje skladišče za domače omrežje, torej kot nekakšen domači strežnik, ki poleg strežbe datotek opravlja še kakšno drugo nalogo. Sem sodi deljenje tiskalnikov in zunanjih diskov, delovanje kot večpredstavni strežnik prek DLNA, iTunes ali Plex, postavitev preproste spletne strani (recimo Wordpress), možnost delovanja kot strežnik VPN itd.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • 8 TB za 240 evrov

  Seagate je v prodajo poslal svoj doslej najzmogljivejši disk, ki lahko hrani kar 8 TB podatkov. Ob začetku prodaje najbolj preseneča relativno nizka cena, ki znaša le okoli 240 evrov ali samo 3 evro cente na GB pomnilniškega prostora. S tem je bistveno cenejši od tekmecev.

  Objavljeno: 16.12.2014 01:00več
 • Disk velikosti 8 TB

  Podjetje Seagate ne priznava meja gostote zapisa podatkov na magnetno površino, tako da so pravkar začeli s prodajo prvega 3,5-palčnega diska z zmogljivostjo kar 8 TB. Nov mejnik so dosegli le nekaj mesecev za tem, ko so pričeli ponujati zdaj že za četrtino manjši model z zmogljivostjo 6 TB.

  Objavljeno: 27.8.2014 01:00več
 • Seagate z vse manjšim zaslužkom

  Pri Seagatu so objavili poslovne rezultate, ki kažejo na počasno padanje prihodkov in seveda tudi zaslužka, že drugo leto zapored. Velik del upočasnitve seveda gre na račun padca pri prodaji računalnikov, del težav je tudi v Seagateovi investiciji v hibridne pogone, torej pogone, ki imajo hkrati vrtljivi disk (torej klasičnih HDD), zraven pa manjši SSD za hitrejše delovanje. Ta tehnologija načeloma ni prepričala uporabnike, saj so se tudi SSDji v zadnjem letu občutno pocenili. Seveda se pri podjetju tega zavedajo, v zadnjem letu so močno investirali tudi v področje pogonov SSD. Računajo pa tudi na dobro prodajo še večjih diskov, konec leta se namreč pričakuje diske v velikosti 6 TB.

  Objavljeno: 20.7.2014 08:00več
 • So dražji diski tudi zanesljivejši?

  O trajnosti oziroma zanesljivosti računalniških diskov je bilo napisano kar veliko, ugotovljenega pa razmeroma malo. Še najboljša raziskava na tem področju je pred leti prišla iz Googla, kjer pa niso podali nekih konkretnih rezultatov o tem, kateri diski se bolje odnesejo, kateri pa slabše. So pa zato pri podjetju Backblaze pred kratkim objavili zanimive podatke, kjer so analizirali lastno uporabo oziroma zamenjavo diskov – ti podatki so na voljo na tej povezavi.

  Objavljeno: 5.12.2013 15:00več
 • Prvi dvojni disk

  Pri Western Digital so (po lastnih besedah) predstavili prvi dvojni disk na svetu. Gre za kombinacijo klasičnega 1 TB velikega diska z gibljivim SSD sodelavcem. Slednji premore 120 GB prostora in zagotavlja hitro delovanje najbolj kritičnih aplikacij. Diska sta odeta v 2,5 palčno SATA ohišje in predstavljata rešitev za uporabnike željne naveze hitrosti ter klasike, ki pa nimajo viška prostora znotraj izbranega računalnika, na primer v prenosnikih. V primerjavi s hibridi WD Black2 nudi več hitrosti in prostora od običajne ponudbe na trgu. Izdelek, ki je za 300 ameriških dolarjev že naprodaj, bi znal prepričati predvsem igričarje in izdelovalce / sestavljavce manjših PC rešitev.

  Objavljeno: 27.11.2013 05:00več