Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2013 | Teme: disk

Hitrost v žepu

Zunanji diski so zelo priljubljeni, sploh majhni, dvoinpolpalčni modeli med uporabniki prenosnikov. Takih, ki podpirajo novi standard USB 3.0, je vse več, ni pa ravno veliko modelov, ki bi podpirali tudi Applov hitri vmesnik Thunderbolt. Preizkusili smo izjemo, LaCijev trpežni model, ki podpira oba.

Gre za disk, ki je dodatno oklepljen, saj je okoli robov ohišja nameščena trpežna oranžna guma. Oko, vajeno LaCijevega tradicionalno minimalističnega oblikovanja, je sicer skeptično do izbrane barve, a povejmo, da lahko to zaščito tudi snamemo. Pravzaprav je vprašanje, ali jo sploh potrebujemo, saj je disk zaprt v zelo kakovostno kovinsko ohišje, v preizkušenem modelu pa je šlo za pogon vrste SSD. Ta nima premičnih delov, zato je že tako ali tako odpornejši proti udarcem ali padcem kot klasični HDD.

SSD seveda kaže na željo po čim višji hitrosti, to potrjuje izbira vmesnikov – kot rečeno, podpira disk tako USB 3.0 (ki je seveda nazaj združljiv z vmesniki USB 2.0) in Applov (oziroma, natančneje, Intelov), standard Thunderbolt. Pohvalimo lahko to, da so dodali tudi kabel Thunderbolt, ki ima sicer zaradi vgrajene elektronike samostojno ceno okoli štirideset evrov.

Disk ima nameščeno programsko opremo, s katero naredimo particije. Tu napravi zamerimo, da lahko naredimo le particije vrste NTFS ali FAT32, ne pa tudi HFS+, ki jo uporabljajo Applovi računalniki. To področje je sicer še vedno nekoliko problematično, saj je skupni imenovalec računalnikov Windows in MacOS še vedno Fat32, a se bodo zahtevnejši uporabniki znašli po svoje, najlaže z namestitvijo katerega izmed programov, ki MacOSu dodajo podporo za pisanje po particijah NTFS. Programska oprema nam sicer po privzetem naredi dve particiji, eno NTFS in eno FAT32 za prenos datotek med operacijskimi sistemi.

Disk se je na naših hitrostnih meritvah odlično obnesel. Malenkost hitreje se obnese pri rabi vmesnika Thunderbolt, a so razlike majhne. V praksi gre za resnično hiter prenosni disk, pri katerem je edina ovira nekoliko visoka cena. Glede na ponujeno je sicer razumna, saj so notranji diski SSD te velikosti ravno okoli sto evrov, k temu pa moramo dodati še ceno kabla Thunderbolt ter vmesnikov in zaščite. Kljub temu je vprašanje, ali si ne bodo uporabniki raje omislili nekoliko počasnejših modelov, ki po podobni ceni ponujajo bistveno več prostora.  

LaCie Rugged 120GB SSD USB3 Thunderbolt

Prenosni disk.

Velikost: 120 GB.

Vmesnika: USB 3.0, Thunderbolt.

Prodaja: www.domex.si.

Cena: 216 EUR.

✓    Hitrost, odpornost, vmesnika.

✗    Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji