Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor December 2009 | Teme: SSD, disk, pogon

Zelene mačke

Velike mačke veljajo za hitre in tihe lovce, na ljudi naredijo velik vtis elegantnosti in morda kančka vzvišenosti. Nedvomno je vse te lastnosti v svojih izdelkih videlo tudi podjetje Foremay, mi pa smo se nekaj dni družili s pravim Jaguarjem, v obliki pogona SSD.

Razmeroma mlado podjetje, ki je bilo leta 2002 ustanovljeno v Silicijevi dolini v Kaliforniji, se je specializiralo prav za pogone SSD. V njihovi ponudbi tako najdemo štiri različne družine izdelkov SSD: serija OC177 je namenjena integriranim "on-board" rešitvam, družina PC166 pa ustreza domačim uporabnikom; pogoni se skrivajo pod imenoma Leopard in Tiger. Zmogljivejša je družina EC188, namenjena podjetništvu z izdelki Jaguar in Dragon (morda bi podjetju veljalo predlagati tudi ime Ris), ter specializirani izdelki iz družine SC199, kjer najdemo Geparde, Pume, Panterje in Leve. Vse družine izdelkov je možno kupiti z različnimi vmesniki (IDE, SATA, PCI-e, USB, IDE-ZIF ...) v različnih velikostih (od PCI do 3,5-palca) in zmogljivostih (od 4 GB pa vse do 1 TB).

Preizkušeni Jaguar sodi v podjetniško družino EC188 standardne 2,5-palčne velikosti, z zmogljivostjo 256 GB in vmesnikom SATA. Spremna dokumentacija razkrije, da je bila serija Jaguar prvenstveno razvita prav za Applove računalnike (enako poimenovanje serij pogonov in kodnih imen OS X-a torej ni naključje), saj naj bi veliko že obstoječih pogonov SSD imelo na trgu težave s sistemom Mac OS X. Žal podjetje ne navaja tipa NAND flash celic, po ceni in zmogljivostih sodeč, pa bi lahko šlo za pogon tipa MLC.

Serijo Jaguar podjetje oglašuje kot enega izmed najhitrejših trenutno dostopnih pogonov na trgu, s hitrostjo branja do 260 MB/s in pisanja do 230 MB/s. Predvsem hitrosti pisanja so daleč od stvarnosti, pogon pa bi po naših meritvah lahko uvrstili nekje med oba Intelova hitrostna rekorderja z zadnjih preizkusov, seriji X25-E in X25-M. Hitrosti prenosa podatkov se še najbolj ujemajo z novo serijo Intelovih X25-M2, ki pa imajo celo vrsto "porodnih" težav in so v tem trenutku praktično nedobavljivi. Gledano v celoti, je pogon pravzaprav nadvse soliden izdelek, ki ga seveda omejuje visoka cena, čeprav razmerje slabih štirih evrov za GB niti ni tako slabo.

Izmerjene hitrosti delovanja.

Glavni očitek pogonu je bolj vizualne narave: preizkušeni pogon "sramežljivo" skriva praktično vse svoje poglavitne značilnosti! Na nalepki ne najdemo podatka niti o seriji niti o zmogljivosti, tako da mora biti uporabnik pravi detektiv pri odkrivanju identitete pogona SSD. Verjetno bo pogon na prodajnih policah več podatkov ponudil na embalaži, a grenak priokus ostaja. Mar je zares treba izdelovalcem strojne opreme varčevati tudi pri označevanju izdelkov ali gre zgolj za prodajno taktiko? Morda je pa tudi to le del "mačje vzvišenosti" ...

Foremay EC188 Jaguar M-Series, SATA

Kaj: 2,5-palčni disk SSD, 256 GB.

Izdeluje: www.foremay.net.

Prodaja: www.neolink.si.

Cena: Okoli 1000 EUR (cena v Sloveniji še ni določena).

Za: Zelo solidne hitrosti prenosa, zmogljivost.

Proti: Cena, označevanje izdelka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji