Objavljeno: 25.5.2010 12:21 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, SSD, pogon, disk

"Ključni" SSD

SATA 3, nov vmesnik za priklop diskov, je na pohodu. Podjetju Crucial se je zdelo "ključnega pomena", da med prvimi izdela pogon SSD, ki bo do konca izkoristil svoj potencial na novem vmesniku. Preverili smo, kakšno hitrost prenosa podatkov lahko iztisnemo iz pogona SSD, ko vmesnik ni več omejitev.

Crucial-CCD-256GB-SATA3-2.png

Crucialova ponudba pogonov SSD je trenutno omejena na dve seriji: M225 je namenjena predvsem prenosnim računalnikom (več o njej si lahko preberete v prihodnji številki, ko bomo opravili večji preizkus pogonov SSD), C300 pa je visoko zmogljiva serija, ki uporablja tudi nov standard prenosa podatkov, SATA 3, s prepustnostjo 6 Gb/s.

Tudi sicer so zmogljivosti serije C300 zelo impresivne: po podatkih izdelovalca pogon uporablja Micronove high-MLC NAND celice, za upravljanje pa skrbi Marvellov krmilnik, kar naj bi zagotavljalo hitrosti branja do impresivnih 355 MB/s! Hitrost zapisovanja je za dobro tretjino nižja in se ustavi pri še vedno spoštljivih 215 MB/s, a jo brez težav dosežemo že pri starem vmesniku SATA 2. Pogon naj bi pri branju porabil 2,1 W, pri zapisovanju pa 4,3 W električne energije; v stanju pripravljenosti se poraba spusti na skoraj zanemarljivih 0,094 W. Izdelovalec daje na pogon omejeno triletno garancijo, MTBF vrednosti (čas med dvema napakama) pa še ni ugotovil.

Trditve izdelovalca smo natančno preverili tudi sami; želeli smo preizkusiti tako hitrost kot združljivost opreme, kar je pri prvih primerkih izdelkov, ki prehajajo na novo tehnologijo, pogosta težava. Pogon smo preizkusili na najnovejši Gigabytovi matični plošči X58A - UD7 in na nekoliko starejši Foxconn G33 M03; obnašanje smo preverili tudi v različnih operacijskih sistemih, Windows XP SP3 in Windows 7 Ultimate. Preizkuse hitrosti prenosa podatkov smo opravili s programom Crystal Disk Mark 2.2.

Hitrsoti delovanja, ki smo jih namerili na vmesniku SATA2 in SATA3.

Za primerjavo - hitrost Wdjevega 1 TB diska s 7200 obrati na minuto in vmesnikom SATA 2.

Izdelovalčeve trditve o hitrosti pogona (pri prepisovanju večjih datotek) so blizu resnice: izmerjene hitrosti branja so tako dosegale 320 MB/s na SATA 3 in okrog 260 MB/s na vmesniku SATA 2. Pri zapisovanju smo višje hitrosti dosegli na vmesniku SATA 2: meritve so se ustavile pri hitrosti okrog 215 MB/s, pri SATA 3 pa so bile v povprečju med 5 in 10 MB/s nižje. Do večjih odklonov pri meritvah je prihajalo pri preizkusu branja in zapisovanja manjših datotek (4 KB): na vmesniku SATA 3 so bile meritve branja skoraj polovico nižje od hitrosti prenosa podatkov pri pisanju (tehnična dokumentacija izdelovalca navaja diametralno nasprotne vrednosti), starejša Foxconnova matična plošča pa se nikakor ni mogla popolnoma sporazumeti s pogonom in tako so vrednosti zapisovanja manjših datotek dosegale zgolj 10 % deklarirane hitrosti.

Vzroke za odstopanja gre po vsej verjetnosti iskati pri nekoliko nedodelani strojni programski opremi pogona, hkrati pa ne izključujemo tudi porodnih težav pri krmilnikih novega vmesnika in ne povsem dodelano združljivost s starim vmesnikom SATA 2. V Oknih XP smo imeli nekaj težav s pravilnim prepoznavanjem in določanjem vrste pogona, omenimo pa še to, da je pri nameščanju operacijskega sistema prek vmesnika SATA 3 nujno treba imeti tudi ustrezne gonilnike (podobno kot v času prvih pogonov SATA).

Pogoni SSD so torej zdaj tudi v praksi (in ne samo teoretično) pripravljeni za prestop na novo vodilo. Veseli nas, da se jim cene vztrajno znižujejo, vendar pa moramo v tem konkretnem primeru prišteti h končni ceni še stroške menjave matične plošče (če tega nismo ravnokar že storili) ali dokupa posebne kartice. Razlika v hitrosti prenosa podatkov do 60 MB/s bi se še pred dvema letoma zdela naravnost osupljiva, dandanes pa bi prav zaradi dodatnih stroškov vsakemu kupcu svetovali, naj razmisli, če razliko tudi potrebuje. Po našem mnenju je razlika trenutno kljub vsemu še premajhna, tehnologija pa še ne povsem dodelana; drugače bo, ko se bodo na novem vmesniku izboljšale tudi zmogljivosti pisanja.

Crucial RealSSD C300

Kaj: 2,5-palčni disk SSD, 256 GB, SATA3 (6 Gb/s).

Izdeluje: www.crucial.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 670 EUR.

Za: Popoln izkoristek hitrosti pogona, ugodna cena med konkurenti.

Proti: Porodne težave z združljivostjo in strojno programsko opremo, visoka cena v primerjavi s klasičnim diskovnim pogonom.

Gigabytovo matično ploščo nam je posodilo podjetje Avtera, procesor i7-930 zanjo pa Intelov distributer, Asbis.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji