Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2013 | Teme: disk

Shramba za pot

Buffalo je podjetje, ki slovi po preprostih nastavitvah in lahkem upravljanju svojih omrežnih diskov. Oboje smo potrdili tudi na naših preizkusih in, ko smo dobili v roke prenosni disk, ki se brezžično pogovarja s pametnim telefonom, so bila pričakovanja velika.

Sam disk se loči od drugih po debelini ohišja, ki je približno dvakrat tolikšna kot pri navadnem prenosnem 2,5-palčnem disku. Razlog za tako zajetnost je vgrajena baterija, ki disku omogoča delovanje brez priklopa v električno omrežje. Seveda je akumulator v napravi tudi za to, da lahko disk oddaja brezžično omrežje. Uporaba slednjega je mogoča na dva načina in prvi je neposredna povezava diska in treh pametnih naprav, ki jim shramba servira shranjene podatke. V tem primeru na priklopljenih napravah ne moremo doseči spleta, a je tu na voljo še drug način rabe. V tem primeru lahko Airstation priklopimo na brezžično omrežje z dostopom do spleta in Buffalov disk bo spletno povezavo serviral nanj priklopljenim napravam. Tako pravzaprav dobimo majhen prenosni omrežni disk – NAS.

Airstation imamo lahko v torbi, v roki pa na telefonu gledamo slike ali filme, shranjene na disku. Do podatkov pridemo prek programa, ki je na voljo tako za iOS kot izdelke z Androidom. V programu lahko nastavljamo še varnostno geslo za brezžično povezavo, tako da nam ni treba uporabljati privzetih nastavitev. Poleg rabe shranjenih podatkov je mogoče na disk neposredno tudi shranjevati.

Povezovanje diska s pametnimi napravami je preprosto, programi za upravljanje podatkov so narejeni dobro, nagrad za grafično oblikovanje pa ne bosta pobirala. Kljub temu delujeta brez zatikanj in uporabniški vmesnik je logičen in razumljiv vsakomur.

Tehnično disk ne zaostaja za konkurenti brez povezljivosti, saj ima vhod USB 3.0, prek katerega se lahko napaja, a je na ohišju še poseben vhod za napajanje, tako da ga je mogoče imeti priklopljenega tudi neposredno na vtičnico. Naša testna enota je imela 500 GB prostora, a je mogoče kupiti tudi različico z enim terabajtom shrambe. Cena 160 evrov (500 GB) se ne zdi pretirana in če dodamo, da je baterija pri nenehni povezanosti s telefonom zdržala slabe štiri ure in pol, gre za zelo uporabnega sopotnika na potovanjih.  

Buffalo Ministation Air HDW-PU3

Prenosni disk s povezljivostjo.

Prodaja: www.pchand.si

Cena: 160 EUR.

✓    USB 3.0, dobri mobilni programi.

✗    Baterija bi lahko zdržala kakšno uro več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji