Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus, disk

Superknjiga 3.0

WDjeva serija Knjig je odprla novo poglavje, tokrat popolnoma zaznamovano s številko tri. Tretja razvojna generacija in podpora novemu vmesniku USB 3.0 sta nekakšna rdeča nit tokratnega preizkusa. Pravzaprav črna, kot je črno skorajda vse v paketu, z embalažo vred.

Prvo pravo presenečenje nas čaka, ko pri novem WDjevem zunanjem disku odpremo škatlico z dodatno opremo. V paketu je dodan "USB 3.0 HBA adapter" oziroma kartica, ki lahko brez dodatnih stroškov tudi že nekoliko zastarelemu računalniku hitro doda podporo za povsem nov vmesnik USB 3 (ki ga nekatere novejše matične plošče že imajo). A pozor: naprodaj so tudi kompleti, ki ponujajo samo diskovni pogon brez razširitvene kartice in jih poleg oznak prepoznate tudi po nekaj nižji ceni.

Minimalistična zasnova "Knjig" se v novi generaciji le še stopnjuje; klavirsko oziroma svetlečo črno je nadomestila za prstne odtise neobčutljiva plastika, ki je prijetna tudi na otip. Knjige so znane po svojih standardiziranih merah in tudi tokrat je velikost pogona prijetno kompaktna (na policah bi se od debelejših žepnih izdaj tiskanih knjig ločila le po večji masi), saj je zaradi zgolj enega 3,5-palčnega pogona z zmogljivostjo 1 TB (Caviar Blue, 7200 obratov, 32 MB) debela le slabih pet centimetrov. Velike svetleče led diode najrazličnejših oblik je nadomestila zgolj drobna pikica, ki nam poleg škrabljanja diskovnega pogona daje vedeti, da Knjiga deluje. Na zadnji strani poleg priklopa USB 3.0 in napajanja najdemo še gumb za vklop, ki je spretno zamaskiran in povsem plitek, tako da smo ga sprva gladko spregledali. V kompletu so priloženi tudi vsi potrebni priključni in napajalni kabli, napajalnik, CD z gonilniki in navodila.

Za razliko od novega standarda SATA III (obdelali smo ga v prejšnji številki Monitorja), ki prepustnost predhodne tehnologije zgolj podvoji, je pri novem standardu USB 3.0 povsem drugače. SuperSpeed USB, kot so slikovito poimenovali novi vmesnik, naj bi omogočal prepustnost do 5 Gb/s, kar podeseteri vrednosti predhodnega standarda USB 2.0. Realno gledano bo hitrost nekaj manjša, okrog 3,2 Gb/s, kar prinaša prenose do 400 MB/s. Standard je združljiv za nazaj, novejša tehnologija pa zahteva tudi nove kable, ki s starimi žal niso združljivi. Pričakujemo lahko, da bo vsaj v začetku veliko zmede, saj bi znali različni izdelovalci prilagati različne, njim lastne kable (vsaj na strani, ki gre v pogon), podobno kot je bilo to do nedavna pri mobilnih telefonih.

WDjev zunanji disk je z vmesnikom USB 3.0 drastično hitrejši, kot če ga priklopimo na "običajni" USB 2.0.

Meritve hitrosti v našem laboratoriju so pokazale, da je vmesnik USB 3.0 korak v povsem pravo smer. Knjiga je dosegala take hitrosti prenosa podatkov, kot jih ne dosegajo niti boljši interni pogoni na vmesniku SATA II, in se približala celo nekaterim starejšim pogonom SSD. Občutnejša razlika je celo pri delu z manjšimi datotekami, četudi se pogonom SSD ne približa tako zelo. Pravo sliko napredka pa dobimo, ko isti pogon preizkusimo na vmesniku USB 2.0: tu je sicer med hitrejšimi, vendar neizogibno trči ob omejitve vmesnika. Šele z novim standardom 3.0 pa zadiha s polnimi pljuči, tudi do 5x hitreje! Pravzaprav smo trenutno v zelo nenavadni situaciji, ko je standard USB, namenjen predvsem zunanjim pomnilniškim pogonom, občutno hitrejši od standarda SATA II, ki še vedno prevladuje pri notranjih pogonih, in zgolj malenkost počasnejši od nadgrajenega vmesnika SATA III. Narobe svet, pravite? Prav to je osnovno gonilo napredka.

Tako je videti vmesnik prihodnosti.

"Kdor prvi pride, prvi melje," pravi star slovenski pregovor. Verjeli ali ne, v slovenskih trgovinah brez težav najdemo izdelke primerljivih ali višjih cen, ki ponujajo manjšo zmogljivost shranjevanja podatkov in bistveno nižje hitrosti prenosa. Glede na renome prejšnjih generacij Knjig pa smo prepričani, da WDjeva prednost ne bo le zgodnji prihod na trg, temveč tudi hitrost in zanesljivost prve in prave "Superknjige".

WD My Book 3.0

Kaj: Zunanji diskovni pogon, 1 TB z vmesnikom USB 3.0.

Izdeluje: WD, www.wdc.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 163 EUR.

Za: Izjemne hitrosti prenosa podatkov, priložena kartica USB 3.0.

Proti: Tipka za vklop je skrita na zadnji strani pogona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji