Novice

 • AT&T prevzel IBM Global Networking

  Konec lanskega leta je IBM prodal omrežje IBM Global Networking. Kupec je AT&T, ki je za 5 milijard dolarjev gotovine prevzel nekdanjo enoto IBM, prisotno v 53 državah. Prevzem obsega tudi 5 tisoč zaposlenih, kar je v skladu z razširitvenimi načrti AT&T. Velikana sta se prav tako dogovorila o skupnih poslih, katerih vrednost dosega 10 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Terabiti pod oceanom dDatumUmika: 30.12.9000

  Global TeleSystems Group Inc. in Flag Telecom sta objavila skupno naložbo za izgradnjo in vzdrževanje prvega terabitnega prekoceanskega sistema Flag Atlantic-1, vrednega milijardo dolarjev. Namenjen bo prenosu govora, podatkov in videa med Evropo in ZDA s hitrostmi do 1,28 terabita v sekundi. Zmogljivost sistema bo 25-krat večja od dosedanjih prekoceanskih kabelskih sistemov; prenos 100 ur digitalnega videa bo opravljen v eni sekundi! Načrtovana povezava med ZDA, Veliko Britanijo in Francijo naj bi začela delovati v drugi polovici naslednjega leta.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Deutsche Telekom začenja s telefonijo IP

  Deutsche Telekom je tisoč naročnikom internetne storitve T-Online omogočil preizkus telefonije IP od računalnika do telefona. Klicati je možno v 12 držav. Klici v Veliko Britanijo, Francijo, Švico, Nizozemsko, Avstrijo, Italijo, ZDA in Kanado stanejo 0,30 marke na minuto, v Avstralijo, Singapur, Hong Kong in na Japonsko pa trikrat več. Cenam je treba prišteti še strošek dostopa v internet (krajevni telefonski klic) in ceno storitve T-Online. Deutsche Telekom že nekaj časa izvaja storitve VOIP (Voice Over IP) v ZDA in Kanadi, njihov največji del pa so storitve od telefona do telefona. Deutsche Telekom je predanost telefoniji IP dokazal z nakupom 21 % deleža izraelsko-ameriškega podjetja VocalTec, ki je vodilni proizvajalec opreme za telefonijo IP.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • GSM in IP se približujeta

  Preizkušanje tehnologije, ki združuje mobilno telefonijo GSM in internetni protokol IP, se je pričelo okrog novega leta v ameriški zvezni državi Georgia. Zaenkrat so poskusi omejeni le na poslovno središče ameriškega ponudnika GSM Powertel Inc., vendar naj bi podobno storitev kar kmalu začeli nuditi tudi strankam.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Mobitel znižuje cene

  16. februarja so v družbi Mobitel začeli prvo minuto telefonskega pogovora obračunavati v sekundnih intervalih. Po novem uporabniki za 7 sekund dolg pogovor plačajo le teh 7 sekund in ne več cele minute, kar je veljalo doslej. Bistveno so se pocenile tudi mesečne naročnine in storitve. Naročnina 'poslovni paket' stane po novem 5500 tolarjev, pogovori v tem paketu pa med 15 in 62 tolarjev za minuto. Poslovni paket vsebuje vse dodatne storitve, tudi prenos podatkov in faksimilnih sporočil. Osnovni paket stane 4900 tolarjev mesečno, pogovori pa prav tako med 15 in 62 tolarjev za minuto - enako kakor v poslovnem paketu. Razlika je le ta, da osnovni paket ne vsebuje vseh dodatnih storitev - le klic v sili, pošiljanje kratkih sporočil, preusmeritev klica, čakajoči klic, zadržanje zveze in prikaz identitete klicočega, ne pa tudi telefonskega predala. Paket prosti čas stane še naprej 2700 tolarjev mesečno, pogovori pa med 8,5 in 82 tolarjev za minuto. V tem paketu je po novem vključena tudi dodatna storitev prikaz identitete klicočega. Novi 'popoldanski' paket stane 4000 tolarjev mesečno. Paket vsebuje enake dodatne storitve kakor paket 'prosti čas', zraven pa še telefonski predal, obenem pa so nekoliko nižje tudi cene pogovorov, od 14 do 72 tolarjev za minuto. Cena minute pogovora v popoldanskem času od 16. do 22. ure je 25 tolarjev za minuto.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Dixon Freeserv

  Dixon Freeserv je v treh mesecih po ustanovitvi postal največji Britanski ponudnik dostopa do internetnih storitev. Od 22. septembra je podjetju uspelo pritegniti več kakor 550.000 odjemalcev storitev na sicer največjem tržišču dostopa do interneta v Evropi - kar 8 milijonov jih je. Skrivnost hitre rasti je predvsem v tem, da ponudnik Dixon Freeserv za dostop do interneta strankam ne zaračuna niti mesečnega zneska, niti jim dostopa ne obračunava glede na promet ali čas priklopa v omrežje. Dixon računa predvsem na to, da bodo njegovi odjemalci s pridom nakupovali v njegovi internetni trgovini, v kateri prodajajo glasbene plošče, računalnike in še veliko drugih artiklov. Odjemalce želi predvsem spremeniti v svoje kupce. Pri America Online, največjem ameriškem ponudniku internetnih storitev, se zaenkrat ne bojijo tovrstnih podjetij.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Država kroti nemški Telekom

  Nemške oblasti so opozorile nekdanjega nemškega telekomunikacijskega monopolista, da bo moral znižati cene, ki jih tekmecem zaračunava za dostop do zbirk podatkov. Operaterji namreč potrebujejo Telekomove sezname kot del lastnih informacijskih storitev za končne uporabnike. Telekom posebej zaračunava vsak način uporabe svojih zbirk podatkov; za informacijske številke (naša 988), tiskane in elektronske telefonske imenike morajo drugi operaterji plačati tri različna nadomestila, katerih skupna vrednost dosega tudi 170 milijonov mark. Take številke so previsok začetni strošek za nove telekomunikacijske operaterje, ki menijo, da s tem Telekom pravzaprav skuša oslabiti konkurenco in ohraniti vodilni položaj, ki ga je podjetje podedovalo iz obdobja monopola pred letom 1998. Drugi operaterji predlagajo, da bi Telekomu nadomestila plačevali sorazmerno s številom svojih naročnikov.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Prvi prikaz standarda MPLS

  Multiprotocol Label Switching (MPLS) je novi standard protokola, ki ga razvija Internet Engineering Task Force (IETF). Združuje zmogljivost, možnosti povezovanja in omrežne storitve obstoječih standardov ob sočasnem manjšanju zahtevnosti in stroškov delovanja glede na druge rešitve IP in ATM. MPLS skupaj z operaterjem ATM omogoča izvajanje dodatnih storitev in učinkovitejši izkoristek zmogljivosti in infrastrukture, dolgoročno pa tudi večje možnosti zaslužka. Ključni gradnik novega protokola je Label Distribution Protocol, ki ga razvijajo Ericsson, Nortel Networks in General Datacomm Industries. Prvo tako integrirano rešitev so že prikazali v ameriški podružnici podjetja Nortel Networks.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • CeBIT '99 pred vrati

  Telekomunikacije bodo na letošnjem CeBIT-u enakopravno tekmovale z računalniškimi trendi. Z naprednimi programskimi rešitvami je prav internet za manjša in srednje velika podjetja najprimernejši način za odpiranje navidezno resničnih trgovin. Moč interneta ni omejena samo na nakupe in prodajo. Omogoča tudi oglaševanje izdelkov ter storitve podpore in vzdrževanja. Razlika med dosedanjo izmenjavo podatkov po internetu in sodobnim elektronskim trgovanjem je v tem, da internet povezuje ponudnika in vsako posamezno stranko, pri čemer čas in razdalja ne igrata več vloge. Le vprašanje časa je, kdaj bo internet prevzel vse oblike komunikacije (telefonija, fax, dopisovanje), letošnji CeBIT pa bo predstavil pripadajoče programske rešitve. Teleworking je usklajevanje skupinskega dela, pri katerem so člani razpršeni na različnih zemljepisnih lokacijah. Vsak član skupine je obveščen o vsaki spremembi in stanju projekta, dostopnosti in zasedenosti drugih članov in preostalih dejavnikih, ki prispevajo k učinkovitosti.

  Objavljeno: 25.2.1999več
 • Loral in Hughes ogrozila ameriško varnost?

  Odbor ameriškega Kongresa raziskuje ali sta Loral Space & Communications Ltd. in Hughes Electronics ogrozila ameriško nacionalno varnost s prenosom tehnologij na Kitajsko. V 700 strani dolgem poročilu razlagajo, kako je Kitajska v zadnjih dveh desetletjih prišla do tehnologij satelitskega izstreljevanja in še nekaterih strateških tehnologij. Poročilo še ni objavljeno, tudi obtoženca, ki sta ves čas sodelovala z odborom Kongresa, še nista seznanjena z vsebino. Od izida preiskave je odvisna tudi usoda Hughesovega telekomunikacijskega programa, vrednega pol milijarde dolarjev, ki ga izvajajo skupaj z izvajalci, povezanimi s kitajskimi oblastmi in singapurskimi privatnimi družbami. Za nadaljevanje tega projekta bo namreč potrebno dovoljenje ameriškega zunanjega in obrambnega ministrstva.

  Objavljeno: 25.2.1999več