Novice

 • Vodilni pri matičnih ploščah

  Čeprav največji proizvajalci računalnikov PC večinoma sami izdelujejo osnovne plošče za svoje računalnike, večina svetovne proizvodnje še vedno sloni na ponudbi proizvajalcev matičnih plošč, od katerih jih je največ s Tajvana. Zato je vsekakor zanimiv podatek, kakšni so tržni deleži teh družb.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • Proizvajalec ColdFusiona napoveduje strežnik za podatke XML

  Podjetje Allaire pripravlja strežnik za podatke, predstavljene po standardu XML. Strežnik z delovnim imenom Tempest naj bi deloval v navezi z obstoječimi spretnimi orodji HomeSite in ColdFusion, pa tudi s paketom JRun, ki ga je Allaire pridobil z nakupom podjetja Live Software. JRun omogoča izdelavo strežniških javanskih strani Java Server Pages (JSP), s čimer naj bi poenostavili avtomatizacijo in pripravo podatkov v zapisu XML.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • 10 Gb/s brezžični prenos

  Podjetje Lucent je predstavilo revolucionarno tehnologijo WaveStar OpticAir, ki omogoča brezžičen prenos podatkov s hitrostmi do 10 Gb/s. Novi sistem za prenos podatkov, ki so ga razvili v laboratorijih Bell Labs, uporablja tehnologijo DWDM (dense wave division multiplexing), nove laserje, ojačevalnike in sprejemnike, ki omogočajo prenos podatkov bistveno hitreje od današnjih izdelkov.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • Intelovi procesorji Geyserville za za prenosne računalnike

  Intel pospešeno pripravlja nove procesorje za prenosne računalnike, ki nastajajo pod delovnim imenom Geyserville. Glavna novost je zmožnost prilagajanja hitrosti in delovne napetosti procesorja v različnih delovnih okoliščinah. Med priklopom v električno omrežje naj bi delovali s polno hitrostjo, medtem ko bi med delovanjem z akumulatorjem hitrost samodejno znižali in tako močno zmanjšal porabo energije.

  Objavljeno: 24.7.1999več
 • Novi digitalni fotoaparati Epson

  Ob nedavni poplavi digitalnih fotoaparatov z veliko ločljivostjo se je zganil tudi japonski Epson. Predstavili so kar dva nova modela, namenjena različno globokim žepom. Prva novost je digitalni fotoaparat PhotoPC 800 s slikovnim zaznavalom CCD, ki premore 2,14 milijona fotoelementov. To je dovolj, da lahko z novim fotoaparatom zajemamo slike z ločljivostmi 1600 x 1200 in celo 1984 x 1488 pik. Največjo ločljivost dosežemo z uporabo algoritma Epson HyPict za slikovno interpolacijo. HyPict deluje pred stiskanjem slik v zapis JPEG, kar zagotavlja kakovostne slike celo pri najvišji ločljivosti. Fotoaparat ima vdelan vmesnik USB, brez akumulatorja pa tehta le 230 gramov. Poleti bo za okoli 700 dolarjev že na prodaj v ZDA, medtem ko ga v Evropi pričakujemo nekoliko pozneje.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Odprti grafični uporabniški vmesnik MaXimum cde

  Podjetje Xi Graphics iz Denverja je predstavilo novi grafični uporabniški vmesnik, ki bo ustrezal specifikacijam združenja Open Source, temelji pa na dosedanjem standardu CDE (Common Desktop Environment) 2.1, na katerem temeljijo tudi grafični vmesniki dosedanjih ponudnikov Unixa (podjetij IBM, HP, Compaq in Sun).

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • AMD z izgubo, zamenjava v vrhu

  AMD je kljub veselju zaradi uspešne predstavitve procesorja Athlon (K7) v juliju doživel hladen tuš. Javno so namreč oznanili izgubo v drugem četrtletju letošnjega leta, ki znaša kar 162 milijonov dolarjev, kar je precej glede na celoten prihodek v višini 595 milijonov dolarjev. Drugi udarec je sledil malo za tem, ko je nepričakovano odstopil predsednik in izvršni direktor družbe Atiq Raza, ki je bil med drugim odgovoren za projekt procesorja Athlon.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Pioneer DVD-ROM 10x

  Japonski proizvajalec Pioneer je predstavil doslej najhitrejšo enoto DVD-ROM z oznako DVD-A04SZ. Pri branju plošč DVD-ROM deluje s hitrostjo 10x, kar zagotavlja prenos 13,5 MB podatkov v sekundi. Seveda je za tako hitrost treba imeti računalnik z vmesnikom EIDE in podporo za vmesnik UltraDMA/33.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Kdo bo reševal Iridium?

  Ameriško podjetje Motorola je doslej zagotovilo največ sredstev za obstoj operaterja satelitske telefonije Iridium, ki se sooča s precejšnjimi težavami pri pridobivanju zadostnega števila naročnikov za ekonomsko nemoten obstoj. Motorola ima v svoji lasti 18 odstotkov Iridiuma, vendar je le ena od 19 lastnikov; zato je objavila, da svoje pomoči Iridiumu ne bo krepila, če se v boj za njegovo preživetje ne vključijo tudi drugi lastniki.

  Objavljeno: 23.7.1999več
 • Inženirski razvoj procesorja Merced le pri kraju?

  Intel je v nasprotju s pričakovanji in nekaterimi napovedmi sredi julija objavil, da je končal inženirski del razvoja procesorja Merced (IA-64), za katerega se je v javnosti vse bolj govorilo, da bo zamudil. Intel namerava zdaj sprožiti postopek za začetek proizvodnje, prve primerke pa naj bi po prvih podatkih morda naredili že septembra. Kljub temu so pri Intelu previdni in začetek polne proizvodnje napovedujejo šele za naslednje leto.

  Objavljeno: 23.7.1999več