Novice

 • MacOS X Server

  Poleg nedavne predstavitve novih modelov v družinah iMac in PowerMac G3 so pri podjetju Apple prikazali tudi operacijski sistem MacOS X Server, prvi proizvajalčev sodobni operacijski sistem za omrežno delo po dolgih letih odsotnosti na tem področju. Novi operacijski sistem sloni na jedru Mach in Unixu BSD 4.4, ob tem pa ohranja značilnosti in preprostost uporabe operacijskega sistema MacOS. Poleg operacijskega sistema sta v paketu tudi spletni strežnik Apache 1.3.3 in spletni razvojni paket WebObjects 4. V časih, ko je zelo pomembno manjšanje stroškov lastništva pri omrežno priključenih računalnikih, MacOS X Server prinaša modul NetBoot, ki omogoča zagon računalnika Mac iz datotečnega strežnika in souporabo v strežniku nameščenih namenskih programov. NetBoot omogoča tudi nadzor omrežnih računalnikov, namenskih programov in uporabniških pravic. Novi operacijski sistem za delovanje uporablja protokola AppleShare in TCP/IP, zmogljivi datotečni sistem pa omogoča strežbo tudi do 1000 hkratnih uporabnikov.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • Varnejša in preprostejša omrežja

  3Com za letošnje leto pripravlja kopico novosti pri omrežnih vmesnikih, svoji primarni dejavnosti. Med najpomembnejšimi novostmi je nov soprocesor, narejen v sodelovanju z družbo VLSI, ki bo omogočal šifriranje in potrjevanje podatkov v krajevnem omrežju z 10 ali 100 Mb/s, ne da bi to vplivalo na hitrost prenosa. Novi soprocesor bo deloval v omrežjih TCP/IP, uporabljal pa bo protokol IPSec. 3Com že sodeluje z Microsoftom, ki bo šifriranje omrežnega prometa podprl v novem operacijskem sistemu Windows 2000.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • 3Com Palm V

  Vse kaže, da bo novi ročni računalnik podjetja 3Com nosil oznako Palm V. Za razliko od nedavno najavljenega modela Palm VII, ki ostaja z brezžično radijsko povezavo zaenkrat le projekt za ameriško tržišče, bo Palm V zamenjava za sedanji model Palm III in bo na voljo tudi v Evropi. Po nekaterih podatkih naj bi bil predstavljen aprila ali maja. Najpomembnejša novost je uporaba novih litijevih akumulatorjev, ki so narejeni s posebnimi polimeri.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • Prvi 64-bitni diskovni krmilnik

  Adaptec je najavil novo družino zmogljivih krmilnikov za diskovna polja, ki obljubljajo bistveno hitrejši pretok podatkov med računalniki in pomnilniškimi enotami. Novi model AAC-364 je prvi krmilnik, ki uporablja novo 64-bitno strežniško arhitekturo in 64-bitno vodilo PCI. Med prvimi je tovrstni računalnik predstavilo podjetje Dell, kmalu pa mu bodo sledili tudi drugi. Novi krmilnik je velik korak naprej v primerjavi z današnjim izdelki, saj dobesedno podvaja prepustnost sistema. Opremljen je s štirimi neodvisnimi kanali SCSI (štirje notranji in dva zunanja priključka), na katere lahko priključimo do 60 naprav SCSI s skupno prepustnostjo 200 MB/s. Za krmiljenje takega pretoka podatkov skrbi RISC 233 MHz procesor Intel StrongARM, za izravnavo pretoka pa skrbi baterijsko napajan in samopopravljiv pomnilnik velikosti do 128 MB. Krmilnik podpira vse specifikacije za diskovna polja RAID, vključno z zamenjavo med delovanjem računalnika in podporo za rezervne diske ter nadzor diskov s protokolom S.M.A.R.T. AAC-364 ustreza tudi standardu Hot-Plug PCI, kar pomeni, da ga lahko zamenjamo brez ugašanja računalnika.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • Adobe AfterEffects 4.0

  Podjetje Adobe je predstavilo novo različico kompleta dinamičnih učinkov AfterEffects. Različica 4.0 prinaša nove zmožnost za ustvarjalce video posnetkov in animacij za rabo v svetovnem spletu, deluje pa s programi Photoshop, Illustrator in video urejevalnikom Premiere. Med najpomembnejšimi lastnostmi nove različice je integracija z drugimi lastnostmi gostiteljev.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • Odlična prodaja računalnikov iMac

  Apple je s svojimi računalniki iMac požel zelo velik uspeh v predbožičnem nakupovalnem obdobju. iMac je bil celo najbolje prodajan osebni računalnik in je prehitel vse PC-jevske tekmece. Dobra prodaja je tudi prispevala k temu, da se je tržni delež podjetja Apple povzpel s 6,7 na 9,6 %. V celoti so 139 dneh od začetka prodaje uspeli prodati čez 800.000 računalnikov, kar je za Apple dobrodošel rekord. Še posebej je zanimiva analiza prodaje, ki kaže, da je kar 32 % kupcev tistih, ki so prvič kupili osebni računalnik, 13 % pa takih, ki so na iMac prešli iz računalnikov PC. 80 % lastnikov iMaca dostopa do interneta, od tega kar 65 % prvi dan po nakupu računalnika. 42 % lastnikov iMaca je tudi že izvršilo nakupe prek interneta. Dobra prodaja računalnikov iMac je tudi prispevala tudi k najboljšemu finančnemu uspehu v zadnjih letih. Zadnje četrtletje so tako zaključili s prometom v višini 1,7 milijarde dolarjev, ob tem pa je zaslužek znašal 152 milijonov dolarjev, kar je bistveno bolje od 47 milijonov dolarjev konec leta 1997.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • Novo za 3D v spletu

  Kljub temu da tehnologijo VRML poznamo že nekaj let, animacije 3D v spletu niso zaživele tako, kakor bi lahko. Toda prav v začetku letošnjega leta je interesna skupina dobila nov zagon, ki bo pospešil razvoj. Konzorcij VRML se bo poleg tega preimenoval v Web3D, cilj nove pobude pa je razvoj novega standarda, ki bo združeval vse dosedanje tehnologije 3D, DHTML, XML in MPEG-4.

  Objavljeno: 9.2.1999več
 • Apple z novimi iMaci in PowerMaci G3

  Apple je novosti za leto 1999 prikazal že nekaj dni po novem letu, z njimi pa so razveselili obiskovalce razstave MacWorld Expo v San Franciscu. Ker se računalnik za domačo rabo iMac odlično prodaja, so se odločili, da bodo kovali železo, dokler je vroče. Sedanjemu modelu se je tako pridružil še nekoliko zmogljivejši iMac, ki ima hitrejši 266 MHz procesor PowerPC G3 (doslej 233 MHz) in večji disk (6 GB). Poleg tega je novi iMac na voljo v petih novih svežih barvah: jagodni, limonasti, borovničevi, grozdni in v barvi mandarine. Cena je enaka kakor pri dosedanjem modelu (v ZDA 1200 dolarjev), temu pa so ceno znižali na 1050 dolarjev. Še večja novost pa je povsem prenovljena družina računalnikov PowerMac G3, ki prvič uporablja nove procesorje PowerPC z bakrenimi povezavami. S tem so povečali hitrost delovanja, ki zdaj dosega 400 MHz, tako da so to najhitrejši Macintoshi doslej. Med novostmi so še novi grafični pospeševalnik ATI Rage 128, 100 Mb/s omrežna kartica Ethernet, vmesnik IEEE-1394 (Firewire) in vmesniki USB, vse na osnovni plošči. Sistemsko vodilo je odslej 100 MHz, pomnilnik pa lahko razširimo do 1 GB. Na voljo so tri 64 bitna 33-megaherčna vodila PCI ter eno 32-bitno 66-megaherčno, namenjeno grafičnim karticam. Novi računalniki PowerMac G3 so prepoznavni že na prvi pogled, saj imajo mini stolpi podobne zaobljene poteze in prosojno plastiko kakor računalnik iMac.

  Objavljeno: 4.2.1999več
 • Intel Pentium III

  Intel je uradno oznanil ime za novi rod procesorjev, doslej znanim kot projekt Katmai. Novi procesorji bodo nosili oznako Pentium III, s čimer so pri Intelu ponovno unovčili v široki javnosti znano ime Pentium. Oznaka III pomeni, da gre za povsem nov rod procesorjev, ohranitev imena Pentium pa to, da je nov sistem združljiv z bogato zbirko programov za dosedanje procesorje Pentium.

  Objavljeno: 4.2.1999več
 • Microsoft preveč zaračunal kupcem

  Po navedbah ameriških organizacij za zaščito potrošnikov The Consumer Federation of America (CFA), Media Access Project in U.S. Public Interest Research Group je Microsoft v preteklih treh letih kupcem zaračunal kar za 10 milijard dolarjev previsoke cene, brez ustreznega ukrepanja pa lahko v naslednjih dveh letih na enak način prisluži dodatnih 15 milijard več, kakor bi bilo primerno. Tako naj bi za okrog 250 milijonov računalnikov zaračunali med 35 in 45 dolarji preveč na sistem. Po trditvah predstavnikov omenjenih organizacij je v preteklih letih za operacijske sisteme računal več in ponujal manj kakor je to sicer običajno drugod v računalništvu. Medtem ko se je v enakem obdobju zmogljivost strojne opreme povečala za desetkrat, so se cene znižale za tretjino ali polovico. Pri programski opremi pa ni tako. Po podatkih v poročilu so cene ostale pretežno nespremenjene, obenem pa je dobiček na enoto izdelka Microsofta zrasel iz 25 % v letu 1996 na 37 % v večjem delu leta 1998. V primerjavi z drugimi proizvajalci programske opreme so zaslužki za tri- do petkrat boljši. Raziskava je bila opravljena po tem, ko je ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) podalo tožbo proti monopolnemu delovanju podjetja Microsoft. Čeprav še ni znano, ali bo DOJ uporabil podatke iz poročila, avtorji menijo, da je kazen v višini 10 milijard dolarjev primerna in celo minimalna za popravilo storjenega.

  Objavljeno: 4.2.1999več