Novice

 • Še hitrejši Athlon

  AMD je le nekaj tednov po predstavitvi novega procesorja Athlon napovedal še hitrejšo različico, ki deluje s hitrostjo 650 MHz. Tako so zopet korak pred Intelom, ki je medtem predstavil Pentium III s hitrostjo 600 MHz. V primerjavi z doslej najhitrejšim Athlonom 600 naj bi bil hitrejši za 3 do 5 %, cena sistema z novincem pa naj bi bila višja za od 200 do 300 dolarjev. V primerjavi z najhitrejšim Pentiumom III 600 naj bi bil Athlon 650 hitrejši za do 14 %.

  Objavljeno: 19.8.1999več
 • Linux jedro 2.4

  Linus Torvalds je na konferenci LinuxWorld prvič spregovoril o novostih v novi različici jedra operacijskega sistema Linux, ki bo nosila oznako 2.4. Nova različica naj bi bila predvidoma objavljena pred koncem letošnjega leta. Ker Linus v zadnjem času dosti potuje in predava, si je zaželel boljši izkoristek akumulatorjev v svojem prenosniku Sony VAIO. Zato bo ena izmed pomembnejših novosti novega jedra učinkovita podpora za nadzor porabe energije, po zgledu sedanjih operacijskih sistemov za prenosne računalnike. Sočasno s tem naj bi Linux na prenosnikih odslej bolje podpiral kartice PCMICA, predvsem modeme in pomnilniške enote.

  Objavljeno: 19.8.1999več
 • LinuxWorld - poletje '99

  V srcu Silicijeve doline, mestu San Jose, se je sredi avgusta odvijal drugi letošnji sejem LinuxWorld, na katerem se je zbralo največ razstavljalcev doslej. Tržišče z izdelki za operacijski sistem Linux dobesedno vre, zato so se na sejmu pojavili tudi največji proizvajalci, kot so Compaq, Dell, IBM in Oracle.

  Objavljeno: 18.8.1999več
 • Athlon tudi v IBM-ovih Aptivah

  AMD z novim procesorjem Athlon žanje lep uspeh pri podpori znanih proizvajalcev. Po družbah Compaq in Dell se je za novi AMD-jev procesor odločil tudi IBM, in sicer za vgradnjo v nove modele računalnikov za domačo rabo Aptiva. V ZDA bo tako mogoče za okrog 2000 dolarjev kupiti računalnik s 600 MHz procesorjem, 128 MB RAM, 20 GB diskom in enoto DVD-ROM. Za sisteme s 650 MHz procesorjem bo treba odšteti približno 300 dolarjev več.

  Objavljeno: 18.8.1999več
 • Deutsche Telekom: pohod na zahod

  Največja evropska telefonska družba Deutsche Telekom je odštela 8,4 milijarde britanskih funtov za nakup najmanjšega (četrtega) britanskega operaterja mobilne telefonije One 2 One. Nemci to štejejo za zelo pomemben korak pri globalizaciji njihovega poslovanja, zlasti po neuspešnem poskusu združitve z italijanskim Telecomom in poslabšanimi odnosi z (nekdanjim) strateškim partnerjem France Telecom. Z nakupom britanskega operaterja je Deutsche Telekom postal četrti največji operater mobilne telefonije (10,8 milijona uporabnikov). Na vodilnem mestu je še vedno Telecom Italia Mobile (16,6 milijona uporabnikov), ki ga sedaj nadzoruje Olivetti. TIM-u sledita Mannesmann (14,5 milijona), ki nadzoruje tudi nekoč Olivettijev Omnitel, in Vodafone Airtouch (11,1 milijona).

  Objavljeno: 18.8.1999več
 • Via Technology le ni v celoti prevzela Cyrixa?

  Prvotne napovedi o celotnem prevzemu družbe Cyrix s strani tajvanskega proizvajalca Via Technology so se izkazale za le delno resnične. Via bo predvidoma odpustila 170 ljudi, več kakor polovico zaposlenih v Cyrixu. Medtem so javnost tudi obvestili, da so od podjetja IDT odkupili oddelek Centaur, ki se je ukvarjal z razvojem procesorjev x86. Via bo očitno iz dveh ekip naredila eno in upala, da bo s tem lažje tekmovala s tekmeci, kot sta AMD in Intel.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • Zanimanje za češko koncesijo

  Rok za oddajo ponudb za novo češko omrežje GSM 1800 je 17. avgust 1999. Med 12 prijavljeni je nekaj znanih evropskih telekomunikacijskih operaterjev (Teledanmark, British Telecom, Telecom Italia, France Telecom), nekateri (Vodafone Airtouch, Mannesmann, Orange, Telenor) pa so s češkimi podjetji osnovali skupna podjetja. Zahtevane naložbe novega koncesionarja ocenjujejo na 500 do 600 milijonov ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • GSM bankomati

  Ameriška finančna skupina Citigroup bo namenila več deset milijonov dolarjev za razvoj bančništva prek mobilnih telefonov. Njihova želja je nadgraditi mobilne telefone v bankomate prihodnosti. Citigroupova podružnica za elektronsko poslovanje e-Citi in finski telekomunikacijski operater Sonera sta s skupno naložbo kupila dvopetinski delež kanadskega podjetja 724 Solutions, ki velja za izumitelja bančništva prek mobilnih telefonov.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • Sun brez Baratza

  Alan Baratz, dosedanji direktor Sunovega oddelka Software Products and Platforms, zadolženega med drugim za razvoj jave in z javo povezanih izdelkov, je avgusta nepričakovano dal odpoved. 44-letni Baratz, ki je uspešno vodil oddelek z javo znotraj podjetja Sun, je namesto tega sprejel bolje plačano delovno mesto v eni od newyorških investicijskih bank. Sunovi partnerji so zaskrbljeni, saj je Baratz doslej uspešno razreševal nasprotja in usklajeval različne poglede na nadaljnji razvoj jave. Nadomestil ga bo Jon Kannegaard, dosedanji podpredsednik in vodja oddelka Java Platform.

  Objavljeno: 17.8.1999več
 • Novi algoritem AES za ameriško državo

  Ameriška vlada išče nov algoritem za šifriranje podatkov, ki bi zamenjal že nekoliko zastarel algoritem DES, zato so razpisali tekmovanje, na katerega se je prijavilo 15 ponudnikov. Finalisti tekmovanja organizacije National Institute of Standards and Technology (NIST) so algoritem MARS, ki ga je razvil IBM, algoritem RC6, ki ga je razvila družba RSA, algoritem Rijndael (avtorja sta Belgijca Joan Daemen in Vincent Rijmen), algoritem Serpent (skupno delo Angleža Rossa Andersona, Izraelca Elija Bihama in Norvežana Larsa Kundesna) ter algoritem Twofish (skupina avtorjev, večina iz svetovalne družbe Schneier's Counterpane Systems). Zmagovalec bo postal temelj za novi algoritem AES (Advanced Encryption Standard), ki bo imel dolžine ključa 129, 192 in 256 bitov (DES ima 56 bitov). Rezultati bodo znani sredi leta 2000.

  Objavljeno: 17.8.1999več