Novice

 • SGI tudi z Intelovimi strežniki in Linuxom

  SGI je predstavil svoj prvi strežnik, zasnovan na Intelovi tehnologiji in procesorjih. Strežnik SGI 1400L temelji na procesorjih Pentium III Xeon (uporablja lahko do štiri), podpira do 4 GB RAM, sedem razširitvenih mest PCI in šest mest za diske, izmenljive med delovanjem, priključene prek vmesnika Ultra2SCSI. Za doplačilo si je mogoče omisliti tudi dodatni napajalnik, strežnik pa je na voljo v navadnem ohišju ali v različici za vgradnjo v priklopno omaro.

  Objavljeno: 25.8.1999več
 • EMC kupuje družbo Data General

  Družba EMC, vodilni ponudnik pomnilniških sistemov za računalniške sisteme, je napovedala nakup družbe Data General, s čimer naj bi še bolj utrdili vodilni položaj pri pomnilniških sistemih srednjega razreda. Nakup je za družbo EMC predstavljal enostavno odločitev, saj bodo kljub velikemu znesku (1,1 milijarde dolarjev) obvladovali skoraj 40 % večje tržišče, pa tudi združevanje s strukturo Data Generala bo preprosto. Sedeža obeh družb sta namreč oddaljena le 8 kilometrov. EMC obljublja, da bo večina uslužbencev družbe Data General zadržala svoja delovna mesta. EMC ima 12.000 zaposlenih, Data General pa 5000.

  Objavljeno: 25.8.1999več
 • Radio prek telefona

  Število spletnih poslušalcev programa Virgin Radio mesečno presega 350 tisoč, tako da je ta britanska postaja najbolj poslušan evropski radio prek interneta. Lastniki postaje, Ginger Media Group, s švedskim proizvajalcem opreme za mobilno telefonijo Ericsson sodelujejo pri razvoju brezžičnih tehnologij za globalni prenos radijskih postaj. Upajo si napovedati dan, ko bo več ljudi poslušalo radijske programe prek mobilnih telefonov kakor pa prek danes običajnih radijskih sprejemnikov. Polni obseg teh storitev bo možen s tržnim nastopom tretjega rodu (3G) mobilne telefonije čez nekaj let. Prve poskuse v Ericssonovem poskusnem omrežju v Veliki Britaniji že izvajajo. To omrežje temelji na standardu UTMS (Universal Mobile Telecommunications System) in tehnologiji WCDMA, uporabljajo pa ga sedanji in bodoči operaterji, razvijalci opreme, vladne organizacije in drugi.

  Objavljeno: 24.8.1999več
 • Sivi trg Iridiumovih delnic

  Operaterju satelitske telefonije gre čedalje slabše. Večina lastnikov ni sprejela ponudbe, da bi del dolgov odpisali v zamenjavo za Iridiumove delnice. Največji delničar Motorola je sicer pristal; v zamenjavo za odpis dogovorjene vsote dolgov bi postali lastniki dodatnih 12 % delnic Iridiuma. Tudi nekaj strateških partnerjev je pristalo na nove naložbe v ocenjeni vrednosti 500 milijonov dolarjev.

  Objavljeno: 24.8.1999več
 • GlobalStar pred tržnim zagonom

  V času prireditve Telecom 99 v Ženevi, natančneje 11. oktobra, bo operater satelitske telefonije Globalstar začel tržiti svoje storitve. Začeli bodo v Zahodni Evropi, v naslednjih 6 do 12 mesecih pa povsod po svetu. Njihova tehnologija in tržni pristop se razlikujeta od Iridiuma in verjamejo, da so prav to prednosti, ki jim bodo pomagale, da ne zabredejo v iste težave. V Globalstaru ocenjujejo, da so za Iridiumove težave dodobra zaslužni tudi zapleteni načini obračunavanja, zato bodo nekoliko odstopili od prvotnih načrtov obračunavanja in prodaje ter svojo metodologijo cen še bolj poenostavili. Globalstar zlasti računa na nacionalne operaterje v velikih in redko poseljenih državah (npr. Avstralija, Južnoafriška republika), ki bodo z uvajanjem storitev Globalstar v lastno ponudbo občutno povečali območja pokritosti brez izgradnje omrežja. Izstrelitve satelitov potekajo po načrtu, tako da je že sedaj v orbitah zadostno število satelitov, ki omogočajo zagon storitev Globalstar. Vseh 48 (in 8 rezervnih) nizkoorbitalnih satelitov bo izstreljenih do januarja naslednjega leta.

  Objavljeno: 24.8.1999več
 • Življenjsko nevarno

  Iz Hamburga prihaja neobičajen in zaskrbljujoč dokaz o posredni življenjski nevarnosti za uporabnike mobilnih telefonov. V soboto 7. avgusta zvečer je nekemu gostu na vrtu tamkajšnje pivnice večkrat na ves glas zazvonil telefon. Druge je to motilo in so ga prosili, naj telefon izključi ali vsaj utiša. Lastnik telefona tega ni želel storiti in razvil se je hud pretep, v katerem je nesrečnež dobil več udarcev s pivsko steklenico po glavi. Prizadeti je le uspel zbežati, vendar so bile poškodbe zanj usodne. Ranam je podlegel nedaleč od pivnice. Storilec se je sam predal policiji.

  Objavljeno: 24.8.1999več
 • Kodak DC 280 in DC 215Z

  Kodak je nedavno predstavil dva nova digitalna fotoaparata, namenjena polprofesionalni in amaterski rabi. Zmogljivejši model nosi oznako DC 280, predstavlja pa Kodakovo novost v razredu digitalnih fotoaparatov, ki imajo zaznavalo oziroma senzor z 2 milijonoma fotoobčutljivih elementov (fotodiod). Ločljivost slik, ki jih zna narediti novinec, je 1760 x 1168 pik. Ima nov objektiv z dvakratnim optičnim in trikratnim digitalnim zumom, 1,8-palčni barvni zaslon, vmesnik USB, bliskavico s štirimi načini delovanja, akumulator NiMH, priložena pa je tudi kartica CompactFlash z zmožnostjo hranjenja 20 MB. Manjši model DC 215Z je naslednik modela DC 210, ki ima drugačno ohišje in nekoliko boljše lastnosti.

  Objavljeno: 24.8.1999več
 • Zaslon LCD s "fotografsko" kakovostjo

  NEC je predstavil prototip zaslona LCD z zelo kakovostno sliko, primerljivo s tisto pri navadnih fotografijah. Z novo tehnologijo so uspeli narediti 9,4-palčni zaslon z ločljivostjo 1600 x 1200 pik, kar pomeni 211 pik na palec v primerjavi z današnjimi zasloni, ki zmorejo med 80 in 100 pik na palec. V proizvodnjo bo prišel predvidoma konec naslednjega leta.

  Objavljeno: 24.8.1999več
 • Corel Linux

  Corel je med večjimi programerskimi hišami eden izmed najbolj zagrizenih podpornikov Linux. Svojo prisotnost na tem področju so na sejmu LinuxWorld podkrepili s prvim javnim prikazom operacijskega sistema, ki bo nosil ime Corel Linux. Novi operacijski sistem, ki bo v prešel v preskusno obdobje septembra, izšel pa predvidoma do konca letošnjega leta, temelji na različici Debian/GNU Linux in uporabniškem vmesniku KDE. Corel pa je celoti dodal nekaj svojih rešitev, s katerimi naj bi bilo Corel Linux mogoče lažje uporabljati poznavalcem okolja Windows in v omrežjih z računalniki Windows.

  Objavljeno: 23.8.1999več
 • 3Dlabs Oxygen GVX 210

  Podjetje 3Dlabs je predstavilo novo vrhunsko grafično kartico Oxygen GVX 210, ki temelji na dveh rastrskih grafičnih procesorjih tretjega rodu Glint R3 in novem geometrijskem procesorju Glint Gamma G2, ki je sposoben procesirati podatke s hitrostjo 5 milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo (5 Gflops). Vse skupaj je nameščeno na kartici z vodilom AGP, na kateri je tudi 256-bitno podatkovno vodilo z dostopom do 64 MB sistemskega pomnilnika in podporo za do 256 MB navidezni pomnilnik za teksture. Oxygen GVX 210 zmore zapolnjevati s hitrostjo 460 milijonov pik na sekundo, pri tem pa zna senčiti s hitrostjo 6,3 milijona poligonov na sekundo. Pospeševalnik je namenjen za delo tako z vmesnikom OpenGL kot z DirectX, podpira ukaze procesorja Pentium III, ločljivosti do 2046 x 1536 pik, prikaz slike na dveh zaslonih (slika stereo) in opcijsko digitalni vmesnik za povezavo z monitorji LCD. Cena kartice je 2000 dolarjev.

  Objavljeno: 23.8.1999več