• Združenje za decentralizirano hrambo podatkov

    Prihodnost hrambe podatkov je v porazdeljeni, decentralizirani hrambi podatkov, ki ni vezana na posameznega tehnološkega ponudnika, regijo ali zakonske okvirje. To je bila glavna motivacija za nastanek novega združenja imenovanega Decentralized Storage Alliance, ki bo skrbelo za promocijo novega načina globalne hrambe podatkov v tranzicij sedanjih internetnih tehnologij web2 na novo globalno arhitekturno platformo web3.

    Objavljeno: 16.11.2022 07:00 | Teme: pomnilniški sistemi, web3
  • Avstralija želi prepovedati plačilo odkupnin ob kibernapadih

    Avstralska ministrica za notranje zadeve in kibernetsko varnost Clare O'Neil je dejala, da resno razmišljajo o uzakonitvi prepovedi plačevanja odkupnin kriminalcem, ki uporabljajo izsiljevalsko programsko opremo. S tem želijo oslabiti njihov poslovni model in jih odvrniti od tega početja.

    Objavljeno: 16.11.2022 05:00
  • Crypto com narobe nakazal za 416 milijonov dolarjev ethra

    Kriptomenjalnica Crypto.com je priznala, da so storili velikansko napako, saj so  za 416 milijonov dolarjev ethra nakazali na napačen naslov. K sreči napaka ni imela usodnih posledic, saj so sredstva uspeli dobiti nazaj. Vseeno pa je pomota skrhala zaupanje in povzročila blažji pretres v njihovem poslovanju.

    Objavljeno: 15.11.2022 18:00 | Teme: kriptovalute
  • Tudi Amazon bo odpuščal

    Amazon, je po izjemnih poslovnih rezultatih v času pandemije covida-19, ko je na veliko zaposloval, zdaj pred večjim valom odpuščanj. Novico je najprej sporočil časopis New York Times, pozneje pa jo je potrdil še Wall Street Journal.

    Objavljeno: 15.11.2022 07:00
  • Novi procesorji Intel in AMD merijo na podatkovne centre

    Intel in AMD sta predstavila nove procesorske izdelke, ki so namenjeni strežnikom, še posebej pa so usmerjeni za hitrejše procesiranje sodobnih bremen v oblaku. Intel je po skoraj letu in pol zamude končno predstavil četrto generacijo procesorjev Xeon Scalable Procesor z delovnim imenom Sapphire Rapids.

    Objavljeno: 15.11.2022 07:00 | Teme: Intel, amd, procesor, strežnik, podatkovni centri, oblak
  • BREZPLAČNO IZOBRAŽEVANJE O KIBERNETSKI VARNOSTI  

    Klubi pomenijo druženje ter izmenjevanje znanja in izkušenj strokovnjakov s področja IT. Letno to pomeni od 10 do 12 kratkih srečanj posameznih klubov v različnih slovenskih organizacijah, kjer se predstavijo aktualne in zanimive teme. Teme se prilagajajo glede na želje in zanimanja udeležencev ter glede na trenutne potrebe in novosti.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 15.11.2022
  • Elon Musk zaposlene pri Twitterju opozoril na možnost stečaja

    Novopečeni lastnik družbenega medija Twitter Elon Musk je preostali polovici zaposlenih, ki jih ni odpustil, dal vedeti, da ni prepričan, kako dolgo lahko podjetje še obstane, in da stečaj ni izključen, poročajo ameriški mediji. Musk je 27. oktobra za prevzem tega tehnološkega podjetja plačal 44 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 14.11.2022 10:00
  • Hibridno delo in spletni sestanki so nova normala

    Podjetje Cisco je na dogodku WebexOne 2022 spregovorilo o najnovejših ugotovitvah in rezultatih raziskav povezanih s hibridnim načinom dela, ki postaja nova normala v načinu delovanja večine podjetij. Obenem so predstavili kopico novosti, s katerimi skušajo izboljšati kakovost ter uporabniško izkušnjo spletnih sestankov in poslovnega komuniciranja v celoti.

    Objavljeno: 14.11.2022 07:00 | Teme: Videokonference
  • Prednosti in slabosti ponudnikov infrastrukturnih storitev v oblaku

    Pri Gartnerju so objavili najnovejšo analizo kakovosti in celovitosti rešitev ponudnikov storitev infrastrukture v oblaku, ki jo tradicionalno imenujejo Magic Quadrant. V pregled so vključene vse infrastrukturne storitve, ki vključujejo procesiranje, hrambo in omrežno povezovanje rešitev ter podatkov v javnem, zasebnem ter hibridnem oblaku. Sem sodijo storitve IaaS, PaaS, pa tudi spremne storitve potrebne za povezovanje teh sistemov.

    Objavljeno: 14.11.2022 07:00 | Teme: Gartner, raziskave, oblak
  • Poraba za IT v Evropi bo v letu 2023 zrasla za 3,7%

    Pri družbi Gartner so predstavili rezultate ankete med evropskimi podjetji, iz katere je razvidno, da evropsko gospodarstvo za informacijsko tehnologijo v naslednjem letu namenilo nekaj manj kot 1.250 milijard evrov, kar je v povprečju za 3,7% več kot v letu 2022.

    Objavljeno: 13.11.2022 07:00 | Teme: Gartner, raziskave, proračun IT
  • Kaos v Twitterju se nadaljuje

    Kaos, ki se je v Twitterju začel po Muskovem prevzemu podjetja, se nadaljuje v nezmanjšanem obsegu. Uvajajo se nove funkcije, ki so nepreverjene, zaradi česar nastaja škoda. Podjetje so začeli zapuščati ključni zaposleni.

    Objavljeno: 12.11.2022 15:00 | Teme: twitter
  • Zoom postaja glavni izzivalec platforme Microsoft Teams

    V času pandemije Covid-19 je videokonferenčna storitev Zoom postala trenutna uspešnica, vendar jo je v nadaljevanju zasenčil vzpon platforme Microsoft Teams, ki nudi boljšo integracijo med sestankovanjem in ostalimi elementi skupinskega sodelovanja. Toda podjetje Zoom se ne da in je v svojo platformo Zoom One nedavno vgradil številne nove funkcionalnosti, ki jih srečamo v tekmecu Teams, pa tudi drugih orodjih zbirke Microsoft 365 (nekoč Office 365).

    Objavljeno: 12.11.2022 10:00 | Teme: Videokonference, skupinsko sodelovanje
  • Enajsta generacija strežnikov ProLiant

    Kljub razmahu rabe storitev v oblaku, je uporaba strežnikov na lokacijah še vedno zelo razširjena. Hewlett Packard Enterprise je zato predstavil že enajsto generacijo strežnikov ProLiant, s katerimi ciljajo predvsem na podporo za strežniška bremena, kot so umetna inteligenca, aplikacije v lokalnem oblaku oziroma na omrežnem robu, grafično in računsko intenzivne aplikacije in strežba virtualnih računalnikov, na primer za potrebe namizne virtualizacije (VDI).

    Objavljeno: 12.11.2022 10:00 | Teme: HPE, strežnik
  • Implozija kriptotrga

    Kriptomenjalnica FTX, ki skupaj s konkurenčno Binance sodi med največje na svetu, se sooča z najhujšimi težavami v zgodovini in je tik pred propadom, kar je v zadnjem tednu za več kot 10 odstotkov sklestilo tudi tečaje kriptovalut. Binance, ki je sprva napovedala rešitev situacije s prevzemom konkurenta, je od namere odstopila. FTX gre v stečaj.

    Objavljeno: 11.11.2022 16:00 | Teme: kriptovalute
  • Evropska Komisija odpira poglobljeno preiskavo posla Microsoft – Activision Blizzard

    Po desetih mesecih, od kar je Microsoft napovedal 68,7 milijarde dolarjev vreden nakup založnika iger Activision Blizzard, se oblaki, ki se zgrinjajo nad posel, kar nočejo razkaditi.

    Objavljeno: 10.11.2022 14:30
  • Huawei Mate 50 Pro mobilno fotografijo pelje v novo dobo

    S pametnimi telefoni nenehno dokumentiramo nepozabne trenutke. Zato ni nič čudnega, da izdelovalci tekmujejo, kdo bo ponudil več pik na tipalu, širše vidno polje in boljše nočne fotografije. Glede na zadnje predstavitve novosti se zdi, da so že dosegli vrhunec tehnološkega razvoja. So ga?

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 10.11.2022 14:10
  • Huawei v slovenskih omrežjih ni več neželena stranka, operaterji pa ne bodo več zaračunavali "administrativnih stroškov" …

    Danes začenja veljati novi zakon o elektronskih komunikacijah, s katerim se nadomešča dosedanjega iz leta 2013. Z njim se v slovenski pravni red prenaša evropsko ureditev s tega področja ter med drugim za potrošnike predvideva brezplačno menjavo ponudnika storitev.

    Objavljeno: 10.11.2022 14:00
  • Musk prodal še za štiri milijarde dolarjev delnic Tesle

    Najbogatejši človek na svetu Elon Musk je prodal za skoraj štiri milijarde dolarjev delnic v proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla, je razvidno iz podatkov Komisije za borzo in vrednostne papirje (SEC). Musk potrebuje sredstva za poplačilo 44 milijard dolarjev vrednega nakupa družbenega omrežja Twitter.

    Objavljeno: 9.11.2022 14:15
  • Meta (Facebook) bo odpustila več kot 11.000 zaposlenih

    Facebookovo krovno podjetje Meta bo odpustilo več kot 11.000 zaposlenih, kar je 13 odstotkov vseh. Kot je v izjavi zapisal prvi mož podjetja Mark Zuckerberg, gre za »najtežjo spremembo v Metini zgodovini«.

    Objavljeno: 9.11.2022 14:10
  • Berlin blokiral prodajo proizvajalca mikročipov Kitajcem

    Nemška vlada je blokirala prodajo proizvajalca mikročipov Elmos s sedežem v Dortmund kitajskemu investitorju. Blokado je predlagal gospodarski minister Robert Habeck, kot razlog pa navedel varnostna tveganja.

    Objavljeno: 9.11.2022 14:00
  • Microsoft v Windows 11 dodaja čedalje več oglasov

    Microsoft je že pred leti v Windows potihoma pripeljal oglase, ki se počasi širijo. Zadnja novost v Windows 11 je meni za odjavo, kjer poleg pričakovanih možnosti Microsoft ponudi še nekaj svojih storitev.

    Objavljeno: 9.11.2022 05:00
  • Samsungov monitor z osveževanjem 900 Hz!

    Na AMDjevi predstavitvi novih grafičnih kartic Radeon je bila prikazana tudi nova različica Samsungovega ukrivljenega monitorja Odyssey, ki zmore osveževanje z doslej nevideno frekvenco 900 Hz. Vendar le v nižjih ločljivostih.

    Objavljeno: 8.11.2022 15:00
  • Tudi AMD z novimi grafičnimi karticami

    AMD je na posebnem dogodku v Las Vegasu predstavil letošnja konkurenta za najvišje stopničke v svetu grafičnih kartic – Radeon RX 7900 XTX in 7900 XT.

    Objavljeno: 8.11.2022 14:00
  • NLP DIPLOMA – 4- dnevna brezplačna spletna delavnica nevrolingvističnega programiranja

    Uspešni podjetniki, športniki, vodje, terapevti, predavatelji, učitelji danes uporabljajo tehnike NLP oz. tehnike nevrolingvističnega programiranja. Gre za tehnike, ki vam omogočijo jasnost pri oblikovanju ciljev, boljšo komunikacijo v zasebnem in poslovnem svetu ter odličnost na kateremkoli področju v življenju. Ustvarila sta jih dr. Richard Bandler in dr. John Grinder v 70. letih prejšnjega stoletja, potem ko  sta opazovala odlične terapevte in ugotovila, kaj so oni počeli, da so znali spreminjati strahove, odpravljati omejujoča prepričanja in dosegati želene rezultate.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 8.11.2022
  • Microsoft tožijo zaradi piratstva

    V precej ironičnem obratu zgodovine se je Microsoft znašel na sodišču, kjer mu v kolektivni tožbi očitajo piratstvo. Skupaj z Githubom in OpenAI je na zatožni klopi zaradi projekta Github Copilot, ki so ga zagnali lani in je od letošnjega junija proti plačilu 10 dolarjev naročnine mesečno dostopen vsakomur.

    Objavljeno: 7.11.2022 14:00
  • BREZPLAČNO IZOBRAŽEVANJE O KIBERNETSKI VARNOSTI  

    Pridružite se nam na treh brezplačnih dogodkih in si pridobite znanje o kibernetski varnosti, o učinkovitosti podatkovnih centrov ter se na MORS-u seznanite z rezultati vaje kibernetske obrambe Locked Shields 2022.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 7.11.2022 11:39
  • Tudi Meta (Facebook) naj bi odpustila več tisoč ljudi

    Facebookovo krovno podjetje Meta naj bi po poročanju medijev načrtovalo množična odpuščanja. Družba, pod okrilje katere med drugim sodita tudi Instagram in Whatsapp, naj bi ukinila več tisoč delovnih mest. Potem ko je Meta razočarala s četrtletnimi rezultati, je izvršni direktor Mark Zuckerberg omenil, da bi se lahko število zaposlenih zmanjšalo.

    Objavljeno: 7.11.2022 11:30
  • Apple zaradi covidnih omejitev na Kitajskem zmanjšuje proizvodnjo

    Ameriško podjetje Apple je moralo zaradi strogih protikoronskih pravil na Kitajskem omejiti proizvodnjo najnovejših modelov pametnih telefonov, kar bo vplivalo na dobavo. Pred prihajajočo božično nakupovalno sezono so iz podjetja sporočili, da bodo morali potrošniki na iphonove modele 14 pro in 14 pro max počakati nekoliko dlje.

    Objavljeno: 7.11.2022 10:00
  • Netflix dobil cenejšo razlicico z reklamami

    Kar bi si še pred leti težko predstavljali, se je uresničilo te dni, ko je Netflix dobil plačljivo izvedbo z oglasi. Novi Netflix Basic with Ads je nekoliko cenejši od polnokrvne inačice, a prinaša okrnjeno uporabniško izkušnjo.

    Objavljeno: 4.11.2022 14:00
  • Twitter naj bi danes začel odpuščati

    Zaposleni v podjetju Twitter, ki ga je minuli teden prevzel Elon Musk, naj bi danes po elektronski pošti prejeli obvestilo o svoji usodi pri podjetju. Po poročanju ameriških medijev naj bi na Twitterju danes odpustili okoli 3700 zaposlenih.

    Objavljeno: 4.11.2022 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji