Objavljeno: 14.11.2022 10:00

Elon Musk zaposlene pri Twitterju opozoril na možnost stečaja

Novopečeni lastnik družbenega medija Twitter Elon Musk je preostali polovici zaposlenih, ki jih ni odpustil, dal vedeti, da ni prepričan, kako dolgo lahko podjetje še obstane, in da stečaj ni izključen, poročajo ameriški mediji. Musk je 27. oktobra za prevzem tega tehnološkega podjetja plačal 44 milijard dolarjev.

Musk je polovici zaposlenih, ki jih še ni odpustil, v sredo sporočil, da je dela na daljavo konec in da morajo v četrtek vsi priti na delovno mesto, v nasprotnem primeru se lahko poslovijo od službe. V četrtek naj bi imel prvo srečanje z njimi, na katerem jim je predstavil podobo podjetja pod novim režimom.

Zaposlenim naj bi dejal, da Twitter brez bistvene rasti prihodkov od naročnin ne bo preživel prihajajoče recesije. Skladno s tem naj bi bil njegov cilj, da polovico prihodkov zabeležijo prav od naročnin za značko z modro kljukico, s katero se izkazuje pristnost računa. Gre za nov sistem preverjanja identitete, za katerega je treba plačati osem dolarjev mesečno.

Velikega zanimanja za to sicer ni, projekt pa se je začel klavrno, saj je prišlo do poplave lažnih računov pod imeni slavnih osebnosti, kot so LeBron James, George Bush mlajši in drugi. Kupci lažnih računov so potem objavljali nesramne tvite ali laži. »Bush« in »Tony Blair« sta se denimo pogovarjala, da »pogrešata ubijanje Iračanov«. Lažni račun podjetja, ki v ZDA proizvaja inzulin, pa je objavil novico, da bo inzulin od sedaj brezplačen in s tem povzročil padec delnic podjetja. Podobno se je z delnicami zgodilo podjetju Lockheed Martin, ki ga je lažno »zastopal« račun Lockheed Martini.

Musk naj bi zaposlenim dejal, da je treba nujno zmanjšati število takih lažnih računov, vendar ni jasno, ali jih je dovolj za to nalogo.

Ameriški milijarder je ob prevzemu Twitterja najprej pokazal vrata najvišjemu vodstvu podjetja, ki ga je s tožbo prisililo, da je izpeljal prevzem, od katerega je hotel odstopiti. Nato so po lastni volji odšli tudi nekateri direktorji, med njimi direktor za varnost in integriteto Yoel Roth, direktorica za varnost Lea Kissner, direktor za zasebnost Damien Kieran ter direktorica za skladnost s predpisi Marianne Fogarty.

Odstop slednje je zaskrbel tudi Zvezno komisijo za trgovino (FTC). Fogarty je skrbela za uresničevanje poravnave tožbe FTC zaradi zlorab zasebnosti uporabnikov. Twitter je maja privolil v plačilo 150 milijonov dolarjev kazni in obljubil, da bo pod nadzorom FTC izboljšal prakso. "FTC z zaskrbljenostjo opazuje dogajanje na Twitterju po Muskovem prevzemu," je sporočil zvezni regulator. Neimenovani viri trdijo, da so slišali Aex Spira, Muskovega osebnega odvetnika, izreči »Elon pošilja rakete v vesolje, ne boji se nekega FTCja« …

STA, Monitor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

dY2OCFN5ndg

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji