Objavljeno: 9.11.2022 14:00

Berlin blokiral prodajo proizvajalca mikročipov Kitajcem

Nemška vlada je blokirala prodajo proizvajalca mikročipov Elmos s sedežem v Dortmund kitajskemu investitorju. Blokado je predlagal gospodarski minister Robert Habeck, kot razlog pa navedel varnostna tveganja.

Podjetje Elmos je napovedalo prodajo proizvodnje mikročipov švedski konkurenčni družbi Silex, ki pa je podružnica kitajske skupine Sai. Posel naj bi bil vreden okoli 85 milijonov evrov.

Habeck je v torek dejal, da bi morali kritične sektorje, kot je proizvodnja čipov, obravnavati s posebno skrbnostjo, potencialni kitajski investitorji v te sektorje pa da bi morali dosegati višje standarde, da bi pridobili soglasje vlade.

Dortmundske oblasti, vključno z županom Thomasom Westphalom, so izrazile zaskrbljenost, da bi blokada prodaje lahko ogrozila delovna mesta v Elmosovi tovarni.

Čipi iz Dortmunda sicer veljajo za starejšo tehnologijo, ki je Elmos v svojih izdelkih ne uporablja več. Kljub temu pa so pomembni za medicinske naprave.

Odločitev nemške vlade o blokadi nakupa prihaja po tem, ko je kancler Olaf Scholz podprl kontroverzni posel, ki je kitajskemu državnemu ladjarju, družbi Cosco, omogočil nakup 24,9-odstotnega deleža terminala v hamburškem pristanišču. Več ministrov, vključno s Habeckom, je dogovoru nasprotovalo.

STA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji