• Prodaja grafičnih kartic strmoglavila

    Na prvi pogled bi pretrese na trgu grafičnih kartic lahko pripisali pretresom kriptovalut, a dolgoročni trend je nespremenjen že skoraj dve desetletji. V tretjem letošnjem kvartalu je prodaja samostojnih grafičnih kartic za osebne računalnike upadla na 6,9 milijona. Skupno je prodaja grafičnih kartic in čipov znašala 14 milijonov enot, kar je najmanj v zadnjih dveh desetletjih.

    Objavljeno: 31.12.2022 17:00 | Teme: grafične kartice
  • Ko programerjev več ne bo

    V začetku decembra so raziskovalci iz DeepMinda predstavili še eno uporabo umetne inteligence. AlphaCode je natreniran za pisanje kode, kar počne primerljivo uspešno kot ljudje. Na nalogah Codeforces se je uvrstil v 54. percentil, kar ga postavlja ob bok povprečnim programerjem po nekaj mesecih uvajanja. In doba umetne inteligence se je šele začela.

    Objavljeno: 30.12.2022 10:00
  • Kalifornija sprejela zakon, ki Tesli prepoveduje uporabo poimenovanja FSD (Full Self-Driving)

    Kalifornijski zakonodajalec meni, da je poimenovanje zavajajoče in pomeni tudi varnostno tveganje.

    Objavljeno: 30.12.2022 08:30
  • Na voljo aplikacija eOsebna, elektronska osebna izkaznica

    V trgovinah Google Play in App Store je od danes na voljo mobilna aplikacija eOsebna, ki omogoča enostavnejšo uporabo elektronske osebne izkaznice. S pomočjo mobilne aplikacije se identificiramo pri uporabi spletnih storitev in upravljamo z gesli elektronske osebne izkaznice.

    Objavljeno: 30.12.2022 08:00
  • Pri Googlu so se menda ustrašili »umetne inteligence« ChatGPT

    New York Times v svojem poročilu ugotavlja, da vodilni pri Googlu ChatGPT dojemajo kot ključno grožnjo svojemu modelu iskalnika.

    Objavljeno: 28.12.2022 10:00
  • Izšel je novi Monitor!

    V zadnji letošnji številki Monitorja smo preizkusili ChatGPT, "umetno inteligenco", ki obeta, da bo sčasoma ukinila kar nekaj delovnih mest. Med drugim zna presentljivo doba besedila pisati tudi v slovenščini, kar bo zagotovo pomagalo tudi šolarjem, ko se bodo morali truditi z eseji...

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 28.12.2022 06:43
  • Z varno vožnjo do vinjete

    Verjetno je čas okrog novega leta tisti del leta, ko prejmemo največ voščil o sreči. Prav gotovo jo vsi potrebujemo in smo je vsi veseli. Svojo srečo pa lahko preizkusite kar takoj, in sicer v nagradni igri, ki jo je pripravila Zavarovalnica Triglav. Za nagrado se potegujete zelo enostavno – z uporabo aplikacije DRAJV in varne vožnje.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 28.12.2022
  • Vdor v LastPass odplaknil osebne podatke z gesli vred

    Spletni upravljalnik gesel LastPass je bil avgusta letos žrtev hekerskega vdora, ki po tedanjih zagotovilih podjetja ni povzorčil večje škode in ni kompromitiral podatkov uporabnikov. Odnesli naj bi le nekaj izvorne kode in tehničnih informacij. Pol leta pozneje je podjetje priznalo, da je bil bistveno resnejši. Odtujena so bila tudi gesla uporabnikov in sicer iz oblačne shrambe zunanjega ponudnika, ki jo je podjetje uporabljalo za varnostne kopije.

    Objavljeno: 27.12.2022 14:00
  • Intervju: Jason Scott, Internet Archive

    »Pozabljivost svetovnega spleta je izredno velika«

    Objavljeno: 27.12.2022
  • Epic Games: Pol milijarde dolarjev zaradi posega v zasebnost otrok

    Epic Games, ki med drugim razvija izjemno priljubljeno video igro Fortnite, bo ameriški Zvezni komisiji za trgovino (FTC) plačalo 520 milijonov dolarjev kazni, ker je kršilo zakon o zasebnosti otrok in mladoletnike napeljevalo k nenamernim spletnim nakupom. Obenem bo moralo podjetje zagotoviti stroge privzete nastavitve zasebnosti.

    Objavljeno: 25.12.2022 09:00
  • Meta s poravnavo v primeru Cambridge Analytica

    Ameriški tehnološki velikan Meta, pod okrilje katerega sodi družbeno omrežje Facebook, je sklenilo 725 milijonov dolarjev (682 milijonov evrov) vreden dogovor o poravnavi v tožbi zaradi zlorab osebnih podatkov uporabnikov Facebooka. Tožba, s katero se je Facebook soočal že nekaj let, se nanaša tudi na afero Cambridge Analytica.

    Objavljeno: 25.12.2022
  • Roboti, ki vzdržujejo podatkovne centre

    Japonski telekomunikacijski operater NTT Data je v svojih podatkovnih centrih začel uporabljati posebne robote, ki nadzorujejo delovanje centrov in opravljajo manjša popravila, s tem pa razbremenjujejo osebje podatkovnih centrov.

    Objavljeno: 23.12.2022 07:00 | Teme: podatkovni centri, robotika
  • TikTok vohunil za ameriškima novinarkama

    TikTok je potrdil, da so nekateri njegovi zaposleni vohunili za ameriškimi uporabniki, med njimi tudi vsaj dvema novinarkama. Končala se je namreč zunanja preiskava, ki so jo v podjetju uvedli po oktobrskih obtožbah Forbesa, da je podjetje nezakonito beležilo lokacijo nekaterih uporabnikov, tudi novinarjev.

    Objavljeno: 22.12.2022 23:00 | Teme: TikTok
  •  Športna klinika - kdaj jo obiskati?

    Šport in športna aktivnost, znanstveno dokazano, učinkovito vplivata na zdravje posameznika. Udeležitev v športno aktivnost prinaša s seboj povečano tveganost za nastanek poškodbe.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 22.12.2022 11:00
  • Začela se je izgradnja konstelacije O3b mPower

    SpaceX je v petek izstrelil prva satelita O3b mPower, ki predstavljata začetek gradnje nove konstelacije satelitov, s katerimi bo SES nudil dostop do interneta. Satelita sta sicer že v orbitah, a še nista v pravilnih. Tja bosta potovala približno pet mesecev, ker imata le električni pogon. Še štiri sateltie bo SpaceX izstrelil v začetku prihodnjega leta, tako da bo do konca leta 2023 O3b mPower že na voljo komercialnim strankam.

    Objavljeno: 22.12.2022 05:00
  • Umetna inteligenca odgovarja na Twitterju, pa sploh ne vemo!

    OpenAI je izdelal storitev ChatGPT za generiranje besedil najrazličnejših vrst, ki je osupljivo dobra. Na Twitterju se lahko kompetentno pogovarja z uporabniki, pa ti sprva sploh ne opazijo, da v resnici debatirajo z umetno inteligenco.

    Objavljeno: 21.12.2022 05:00
  • V novem Monitorju: grafične kartice!

    Letos se je tržišče grafičnih kartic končno umirilo, cene so že običajne, predstavljene so bile tudi prve nove Nvidiine kartice serije RTX 4000. Pravi čas torej za resnejšo poglobitev v to področje.

    Objavljeno: 21.12.2022
  • Storitve v oblaku se dražijo hitreje kot inflacija

    Inflacija je v letu 2022 zaznamovala vsa področja življenja in poslovanja, višje cene pa vsak dan bolj opažamo tudi na področju računalništva in povezanih storitev v oblaku. V družbi Vertice, ki se ukvarja predvsem z optimizacijo nakupnih stroškov storitev v oblaku, pa opozarjajo, da so se storitve SaaS ponekod podražile tudi do štirikrat hitreje, kot je splošna stopnja inflacije.

    Objavljeno: 20.12.2022 07:00 | Teme: oblak, cene
  • Z multifunkcijskim tiskalnikom do digitalizacije poslovanja

    Multifunkcijski tiskalniki oziroma večopravilne naprave niso le »škatle«, ki znajo poleg tiskanja še skenirati dokumente. Lahko so vstopna točka za digitalizacijo dokumentov in kot take ključni del informacijsko-dokumentnega ekosistema podjetja.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 20.12.2022
  • Zakaj je večslojna varnost pomembna in kako nam lahko ALEF OctoShield pri tem pomaga

    Živimo v časih, ko je informacijska varnost pomembnejša kot kadarkoli. Dnevno lahko beremo o odmevnih vdorih v računalniške sisteme, zahtevah po odkupninah in kraji intelektualne lastnine. Tako miselnost, da se kaj takega nam pa že ne more zgoditi, počasi izginja, nadome- šča pa jo zavedanje, da tudi sami potrebujemo učinkovito varnost. Motivi zlonamernežev ali zlonamernih organizacij so različni. Naj gre za finančno korist ali kibernetsko vojskovanje, vsem je skupni namen oškodovanje fizičnih ali pravnih oseb.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 20.12.2022
  • Podatkovni centri v proizvodnji

    Podatki so središče globalnega poslovanja. In proizvodnje.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 20.12.2022
  • O Twitterju, n-tič

    Elon Musk se je v včeraj znova obrnil na svojih 122 milijonov sledilcev. Povprašal jih je, če naj odstopi s čela Twitterja ter zagotovil, da bo deloval v skladu z rezultati. Do nedelje zvečer po lokalnem času je bilo več kot 55 odstotkov sodelujočih naklonjenih njegovemu odhodu. Čakamo.

    Objavljeno: 19.12.2022 10:00
  • Ethereum je povzročil drastično zmanjšanje porabe energije

    Nekaj mesecev po prehodu omrežja za veriženje blokov Ethereum na metodo potrdila o deležu se je pokazalo, da je ta sprememba omogočila drastično znižanje porabe energije za delovanje omrežja. Raziskovalci univerze Vrije Universiteit Amsterdam so izračunali, da se je poraba energije zmanjšala kar za 99,84%.

    Objavljeno: 19.12.2022 07:00 | Teme: kriptovalute, blockchain, energija
  • Microsoft Teams krepi področja rabe in funkcionalnosti

    Microsoft še naprej z zelo veliko hitrostjo dodaja nove funkcionalnosti v orodje za skupinsko sodelovanje in videokonference Microsoft Teams. Poleg novih funkcij pa so nedavno predstavili tudi nekaj novih različic, ki širijo področja rabe na nove skupine uporabnikov in načine rabe.

    Objavljeno: 19.12.2022 07:00 | Teme: microsoft, skupinsko sodelovanje, Videokonference
  • IBM in Maersk ukinjata veriženje blokov TradeLens

    Veriženje blokov (blockchain) je še pred nekaj leti veljalo za eno najbolj obetavnih novosti na področju povezovanja, zagotavljanja istovetnosti in transparentnosti podatkov med različnimi poslovnimi subjekti. Toda številna podjetja in raziskave navajajo velike težave pri izvedbi resnično uporabnih verig, pri katerih je voljna sodelovati večina relevantnih subjektov na posamezne področju rabe.

    Objavljeno: 19.12.2022 07:00 | Teme: blockchain, poslovanje
  • Število raziskovalcev v EU je preseglo 2 milijona

    V javnosti je večkrat poudarjeno, da je treba za doseganje večje konkurenčnosti gospodarstva in posledično blaginjo več vlagati v raziskave in razvoj. To je tudi usmeritev Evropske Unije, kjer so raziskave in razvoj ena glavnih prioritet. Prvi rezultati se že kažejo v temu, da je v EU lani bilo prvič registriranih več kot dva milijona raziskovalcev. Leta 2011 jih je bilo okoli 1,38 milijona, kar pomeni, da se je število raziskovalcev v desetletju povečalo za slabih 45%.

    Objavljeno: 18.12.2022 07:00 | Teme: raziskave, EU
  • Prihaja konkurenca Google Zemljevidom

    Na številnih področjih ima Google de facto monopol, a redko med njimi izpostavimo zemljevide, čeprav Google Maps resne konkurence pravzaprav nima. Applov poizkus se je končal klavrno, večino drugih ponudnikov je Google preprosto pohrustal. Sedaj Fundacija Linux poizkuša s svojo alternativo.

    Objavljeno: 17.12.2022 12:00
  • Prodaja programske opreme bo še naraščala

    Družba IDC je objavila najnovejše podatke o prodaji programske opreme po svetu in podala svoje napovedi za prihodnjih nekaj let. Kljub negotovim gospodarskim razmeram je prodaja programskih rešitev v letošnjem letu beležila solidno rast, napovedi za naslednje leto pa kažejo na zmerno rast, ne glede na številne izzive, ki nas čakajo.

    Objavljeno: 17.12.2022 07:00 | Teme: raziskave, programska oprema
  • Trajnostno naravnani prenosnik

    Dell je prikazal prototip prenosnega računalnika, ki ga je možno povsem razstaviti na sestavne komponente v manj kot 30 sekundah. S tem razvijajo nov koncept računalnikov, ki jih bo lažje izdelovati, popravljati, nadgrajevati in na koncu zopet razstaviti in reciklirati.

    Objavljeno: 17.12.2022 | Teme: Dell, prenosnik
  • Microsoft je napovedal začetek postopne uvedbe rešitve EU Data Boundary z januarjem 2023

    Od 1. januarja 2023 bo Microsoft strankam nudil možnost, da shranjujejo in obdelujejo svoje podatke znotraj rešitve EU Data Boundary pri storitvah Microsoft 365, Azure, Power Platform in Dynamics 365. S to objavo Microsoft razširja obstoječe zaveze za lokalno shranjevanje in obdelavo podatkov, občutno zmanjšuje podatkovne tokove izven Evrope in nadgrajuje svoje rešitve za podatkovno suverenost.

    Objavljeno: 16.12.2022 12:00 | Teme: microsoft, oblak, EU
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji