Objavljeno: 19.12.2022 07:00 | Teme: kriptovalute, blockchain, energija

Ethereum je povzročil drastično zmanjšanje porabe energije

Nekaj mesecev po prehodu omrežja za veriženje blokov Ethereum na metodo potrdila o deležu se je pokazalo, da je ta sprememba omogočila drastično znižanje porabe energije za delovanje omrežja. Raziskovalci univerze Vrije Universiteit Amsterdam so izračunali, da se je poraba energije zmanjšala kar za 99,84%.

Drugače povedano, sprememba v algoritmu delovanja omrežja Ethereum je prihranila količino energije, ki je porabita celotna Avstrija ali Irska. Nekateri so namignili celo, da je Ethereum k globalnemu varčevanju z energijo pripomogel več, kot celotni prihranki ob prehajanju na električna vozila. Mimogrede, za delovanje omrežja kriptovalute Bitcoin ocenjujejo, da porabi količino električne energije, ki presega celotno porabo na Finskem.

Prehod na metodo potrdila o deležu je bila velikanska sprememba, ki pa je bila skrbno načrtovana in je potekala zelo uspešno. Narava kompleksnosti je bila taka, kot če bi želeli spremeniti temelje na stolpnici, ki med tem že obratuje.

Prehod je bil še toliko bolj pomemben, ker je Ethereum podlaga za cel niz drugih kriptovalut in NFTjev v vrednosti več milijard dolarjev. Kljub temu znanstveniki opozarjajo, da obstoječi podatkovni centri za rudarjenje kriptovalut s tem prehodom niso nehali delovati, temveč so pogosto preprosto zamenjali kriptovaluto, ki jo rudarijo.

Vse to se dogaja v časih energetske krize, ko so se države zavedle potrate, ki ji povzroča rudarjenje kriptovalut. V številnih državah zato sprejemajo zakone, ki omejujejo delovanje tovrstnih podatkovnih centrov, a s pri tem zavedajo, da bodo mnogi podjetniki svoje sisteme najbrž preprosto preselili tja, kjer je njihova aktivnost dopuščena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji