Objavljeno: 18.12.2022 07:00 | Teme: raziskave, EU

Število raziskovalcev v EU je preseglo 2 milijona

V javnosti je večkrat poudarjeno, da je treba za doseganje večje konkurenčnosti gospodarstva in posledično blaginjo več vlagati v raziskave in razvoj. To je tudi usmeritev Evropske Unije, kjer so raziskave in razvoj ena glavnih prioritet. Prvi rezultati se že kažejo v temu, da je v EU lani bilo prvič registriranih več kot dva milijona raziskovalcev. Leta 2011 jih je bilo okoli 1,38 milijona, kar pomeni, da se je število raziskovalcev v desetletju povečalo za slabih 45%.

Rast števila raziskovalcev so zabeležili v vseh članicah EU, vendar so razlike med državami kar precejšnje. V nekaterih državah, kot sta Švedska in Poljska, se je število raziskovalcev dejansko podvojilo. Med najhitreje rastočimi so tudi Madžarska (+88%), Belgija in Grčija (obe +79%). Žal Slovenije ni med njimi. Družba Eurostat navaja, da je bilo lani v Sloveniji registriranih 17.451 raziskovalcev, kar pa je le slabih 18% več kot leta 2012. Slovenija po tem kazalniku torej zgublja konkurenčnost v Evropi, tudi v primerjavi z nekaterimi državami, ki so bile v preteklosti za nami.

Zanimiv je tudi pogled na strukturo raziskovalcev. V EU skoraj 56% raziskovalcev prihaja iz gospodarstva, 32% iz akademskega sveta in 11% iz ostalih državnih struktur. Seveda so tudi tu med članicami EU velike razlike. Na Švedskem na primer prihaja kar 78% raziskovalcev iz gospodarstva, na Nizozemskem okoli 70%. Za primerjavo z ostalimi dejavnostmi je vredno omeniti, da raziskovalci predstavljajo okoli 1% aktivno zaposlenih v EU.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

z.novak49 | 18.12.2022 | 09:34

Verjetno je več slovenskih raziskovalcev, kot pravijo, samo registriranih v drugih državah, kjer so ugodnosti pri raziskovanju v vseh pogledih boljše.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji