Objavljeno: 17.12.2022 12:00

Prihaja konkurenca Google Zemljevidom

Na številnih področjih ima Google de facto monopol, a redko med njimi izpostavimo zemljevide, čeprav Google Maps resne konkurence pravzaprav nima. Applov poizkus se je končal klavrno, večino drugih ponudnikov je Google preprosto pohrustal. Sedaj Fundacija Linux poizkuša s svojo alternativo.

Fundacija je ta teden predstavila Overture Maps Foundation, ki so jo ustanovili Amazon, Meta, Microsoft in TomTom. V njej želijo ustvariti novo generacijo zemljevidov, ki bodo omogočali enostavno in zanesljivo uporabo, hkrati pa  bodo vsi podatki medsebojno združljivi in omogočali povezljivost. Podatki bodo odprti in dostopni vsakomur z ustreznimi odprtimi licencami.

Tako naj bi novi zemljevidi omogočali skupnostno grajenje (podobno kot OpenStreetMap), enoten združljiv sistem za povezavo z različnimi zbirkami podatkov, zagotavljanje kakovosti in razvoj strukturirane podatkovne sheme za deljenje podatkov.

Že danes so lokacijski podatki pomembni, s prihajajočim internetom stvari (Internet of Things) pa bodo še bolj. Ne gre le za zemljevide, temveč tudi prostorske podatke, ki bodo na primer pomembni v metaverzumu in ostalih tehnologijah navidezne resničnosti. Da ima ena korporacija nadzor nad storitvami za lokacijske podatke, je lahko huda omejitev in tveganje, trdijo. Zato razvijajo odprto alternativo Googlu.

Linux Foundation

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji