Objavljeno: 21.12.2022

V novem Monitorju: grafične kartice!

Letos se je tržišče grafičnih kartic končno umirilo, cene so že običajne, predstavljene so bile tudi prve nove Nvidiine kartice serije RTX 4000. Pravi čas torej za resnejšo poglobitev v to področje.

V temi številke lahko preberete vse o trenutno razpoložljivih karticah, predvsem o tem, katere kartice v določenih cenovnih razredih ponudijo največ – tako glede na ceno kot glede na porabo električne energije. Preberete lahko tudi o tehnologijah v ozadju in kako AMD le lovi Nvidio tudi na tem področju. Za konec pa še preizkus dveh novih kartic – vrhunske RTX 4090 in ravno pred dnevi predstavljene RTX 4080.

Med preizkusi smo tokrat v laboratorij dobili dva nova telefona višjega cenovnega razreda. Huaweijev Mate 50 Pro ponudi odlično kakovost izdelave, res spoštovanja vredno hitrost in enega najboljših fotografskih sklopov med telefoni. Vseeno pa ima tudi svoje pomanjkljivosti – največja je programska oprema, ki nima zaledja v obliki Googlovih storitev, manjša slabost pa je še omejenost na omrežja 4G.

Drugi telefon je Asusov ZenFone 9, njegova posebnost je strojna oprema najvišjega razreda, "spravljena" v presenetljivo majhno ohišje. Idealno za nekoga, ki je mnenja, da so današnji telefoni preveliki.

Med preizkusi preberite tudi o naši prvi vožnji s povsem samovozečim avtomobilom – taksijem, s katerim se je naš avtor zapeljal v ameriškem mestu Phoenix.

Predstavljamo tudi (vsaj po naših informacijah) prvi kvantni računalnik v Sloveniji. Moramo priznati, da tudi sami tega področja ne razumemo toliko, kot bi si želeli, v našem članku pa vseeno preberite nekaj več o tem računalniku, pa tudi o področju.

V Dosjeju smo se ponovno poglobili v področje zasebnosti podatkov, tokrat pišemo o dogovorih, sklenjenih med EU in ZDA. Po nekaterih podatkih naj bi ZDA gostile okoli 40 odstotkov vseh podatkov na svetu, prvi sporazum med EU in ZDA na tem področju pa je bil podpisan že pred dvajsetimi leti. 

Izredno zanimiva je zgodba o IT sistemu britanske Pošte. Slednja se že 20 let ukvarja s programskim sistemom, ki je poln hroščev in napak. Situacija je tako katastrofalna, da gre pravzaprav za največjo afero v informacijski tehnologiji v zgodovini. Zaradi sistema Horizon so med drugim po krivem obsodili na stotine ljudi, jih pahnili v bankrot in jim uničili življenja – znani so celo primeri samomorov, povezanih s to afero. .

V zadnjih letih tudi mi opažamo porast števila telefonskih klicev, ki jih dobimo iz lažnih telefonskih številk in kjer gre bolj ali manj le za različne prevare. Kako lahko do tega sploh pride in kaj lahko pri tem storijo ponudniki telefonije, pa seveda v našem članku.

V poslovni prilogi Monitor Pro tokrat pišemo o tiskanju in upravljanju z dokukmenti.

Naslednja številka Monitorja izide 27. decembra.

Naročite se na Monitor!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini. Monitor je v obliki HTML na voljo tukaj: www.monitor.si/revija/december-2022/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji