• Prodaja računalnikov končno narašča?

    Po mnenju družbe IDC bo prodaja osebnih računalnikov PC ponovno rastla v letih 2003 in 2004. Glavni razlog naj bi bile predvsem nove tehnologije, kot so hitre internetne povezave in brezžična omrežna tehnologija. Po sedanjih kazalcih naj bi leta 2003 tako prodali okoli 8,3% več osebnih računalnikov kot v letu 2002, skupno pa to znaša 147,5 milijonov enot.

    Objavljeno: 9.12.2002
  • UnixWare ponovno oživljen

    Družba SCO Group s predstavitvijo nove različice ponovno obudilo izdelek in tržno ime UnixWare. Nedavno je SCO Group ponovno prevzel različico Unixa, ki so ga maja 2002 prodali družbi Caldera International. Ker pa zadeve tam niso delovala po načrtih, so se odločili razvoj ponovno prevzeti pod svoje okrilje. Nova različica UnixWare 7.1.3 nadomešča dosedanji Caldera Open Unix 8, ki je nosil interno oznako UnixWare 7.1.2. Nova različica prinaša izboljšave na področju podpore za novejšo strojno opremo, na področju omrežnih orodij, enostavnejša pa je tudi prva namestitev sistema. Prenovljen je modul Linux Kernel Personality, ki omogoča, da v okolju UnixWare poganjamo programe pisane za operacijski sistem Linux. Po novem je paketu UnixWare priloženih niz novih inkoristnih programov kot so OpenSSL, OpenSLP, OpenSSH in spletni strežnik Apache. Med novostmi je tudi storitev SCO Update Service, ki bo omogočal samodejno posodobitev izdelkov, ki tvorijo UnixWare. Izdelek bo v prodaji januarja 2003.

    Objavljeno: 9.12.2002
  • GFI LANguard Security Event Log Monitor 4.0

    Podjetje GFI je predstavilo nov programski paket, ki zagotavlja lažji in hitrejši nadzor nad varnostjo strežnikov in računalniških omrežij, s tem pa omogoča hitrejšo borbo proti vdorom. GFI LANguard Security Event Log Monitor (S.E.L.M.) 4.0 je strežniško zasnovan izdelek, ki nenehno spremlja log datoteke računalnikov v omrežju z operacijskimi sistemi Windows NT/2000/XP (strežniškimi in uporabniškimi), pri čemer skrbi za centralni pogled na varnostno politiko v podjetju.

    Objavljeno: 9.12.2002
  • DVD100 s 470 GB

    Japonsko podjetje Ricoh je objavilo podatke o razvoju nove tehnologije z delovnim imenom DVD100, ki bo omogočala hranjenje predvidoma kar 470 GB podatkov na nosilec s standardnim premerom 12 cm. Za dosego takega cilja so pri Ricohu obrali pot tridimenzionalnega hranjenja podatkov, kjer so ti zapisani v več slojih, prebira pa jih poseben laser pod različnimi koti branja, s čimer lahko dostopa do posameznega sloja in podatkov na njem. Kot že samo ime pove, DVD100 pomeni, da imamo opravka s 100 sloji, ki pa prostorsko ne zavzemajo bistveno več prostora od današnjih nosilcev. Projekt, ki so ga zasnovali skupaj z univerzo iz Osake pa ne bo nared tako hitro, kot nekateri drugi predlogi (recimo nosilci z modrim laserjem, z zmogljivostjo 27 GB), saj je predvideni konec razvoja šele tam nekje okoli leta 2010.

    Objavljeno: 8.12.2002
  • Trg pomnilniških sistemov še naprej upada

    Kljub temu, da so potrebe podjetij po pomnilniškem prostoru vse večje, trg pomnilniških sistemov po prometu še vedno upada, menijo pri družbi IDC. V raziskavi prodaje v tretjem četrtletju naj bi tako proizvajalci prodali okoli dva odstotka manj pomnilniških sistemov, kot v drugem četrtletju letošnjega leta. Položaji posameznih proizvajalcev so ostali pri temu nespremenjeni, čeprav se tržni delež posameznih podjetij spreminja.

    Objavljeno: 8.12.2002
  • Prihajajo zapisovalniki 52x

    Razvoj zapisovalnikov se nadaljuje, kot kaže pa so na vrsti zapisovalniki s hitrostjo 52x. Po prvih modelih proizvajalcev Asus, TDK in Cendyne so zdaj na vrsti tudi izdelki, ki so na trgu zapisovalnikov bolj znani. Med temi je morda najpomembnejša novost nova enota Teac CD-W552E, ki na prebira in zapisuje podatke (na nosilce CD-R) s hitrostjo 52x. Pole tega so tudi pri Teacu osvojili hitrost zapisovanja na nosilce CD-RW s hitrostjo 24x. Enota podpira napredne algoritme za varno zapisovanje, hkrati pa zagotavlja zelo hiter dostopni čas pri branju podatkov. Tako kot doslej bodo Teacovi zapisovalniki na voljo v različicah s samo enot in v kompletu s programsko opremo, tako v črni kot beli barvi ohišja.

    Objavljeno: 8.12.2002
  • Klez je najbolj pogost črv v letu 2002

    Po mnenju podjetja Sophos, proizvajalca protivirusnih programov, je bil črv z imenom Klez najbolj nevaren in v svojem delu uspešen med vsemi napadalci v leti 2002. V celem letu so pri Sophosu odkrili kar 7.189 novih virusov, povprečno torej 25 vsak dan. 87% vseh odkritih virusov in črvov je prizadelo okolje Windows, devet od najbolj razširjene deseterice pa se je širilo pretežno z elektronsko pošto. V vseh teh letih so pri Sophosu odkrili že več kot 78.000 mutacij raznih virusov.

    Objavljeno: 7.12.2002
  • Oracle pripravlja poslovni komplet za Evropo

    Podjetje Oracle pripravlja posebno različico poslovnega informacijskega sistema E-Business Suite, ki bo namenjena predvsem evropskim podjetjem srednje velikosti. S tem skušajo s posebno >>lahko<< različico izdelka poseči na področje, kjer je v Evropi največ potencialnih kupcev. Program bo za razliko od polnega paketa imel nekaj manj funkcionalnosti, vendar bo lažji za uporabo, zato pa ga bo mogoče hitreje implementirati. Kljub temu, da gre za lahko različico pa bo imel vse značilne module, kot so finančni paket, kadrovski modul in orodja za delo s kupci (CRM). IDC sicer napoveduje, da bo rast prodaje poslovnih sistemov v srednjem segmentu trga naslednje leto znašala le okoli 4%, kar pa je precej več od segmenta izdelkov za največja podjetja.

    Objavljeno: 7.12.2002
  • Prodaja tiskalnikov v ZDA raste, zaslužek pada

    Družba Dataquest je objavila podatke o raziskavi prodaje tiskalnikov v ZDA za zadnje četrtletje. V celoti so v ZDA prodali 8,52 milijonov tiskalnikov, kar je 5,8% bolje kot v letu 2001. Toda promet je hkrati dosegel le 1,7 milijarde dolarjev, kar je 11% manj kot pred letom dni. Med proizvajalci je še vedno trdno na prvem mestu Hewlett Packard z 52,6%, sledijo pa Lexmark z 21,8%, Epson z 13,9% in Canon z 7,7%. Barvni tiskalniki so dosegli največjo rast prodaje, še posebej pa strm vzpon barvnih laserjev, ki so jih prodali kar 49% več kot leto pred tem.

    Objavljeno: 7.12.2002
  • Mercatorjeve trgovine na Linuxu

    Mariborsko podjetje Agenda Open Systems je pričela z zaključno fazo uvajanja in integracije največjega srednjeevropskega projekta, ki temelji na odprti kodi in operacijskem sistemu Linux. Rešitev za elektronsko izmenjavo in distribucijo podatkov LMQ (Linux message queue) bo v polni konfiguraciji povezoval preko 1000 strežnikov po trgovinah družbe Mercator. Pri tem bo omogočal transparentno in sprotno povezovanje različnih operacijskih sistemov, več različnih tipov blagajniških POS sistemov in nekaj tisoč uporabnikov.

    Objavljeno: 6.12.2002
  • HP-jeva strategija za Alpho

    Hewlett Packard bo po najnovejših načrtih postopoma upokojil procesorje Alpha v naslednjih 18 mesecih. V proizvajalčevih strežnikih bodo to platformo nadomestili procesorji Itanium, ki jih je HP razvijal skupno s podjetjem Intel. HP bo sicer že januarja predstavil novo različico Alphe z imenom EV7, ki pa bo kot vse kaže ena zadnjih novosti na tem področju.

    Objavljeno: 6.12.2002
  • Licenčne spremembe za Windows .Net Server 2003

    Ob izidu novega strežniškega operacijskega sistema Windows .Net Server 2003, bo Microsoft aprila uvedel tudi nekatere novosti na področju licenciranja. S tem naj bi uporabnikom ponudili bolj prilagodljive možnosti izbire in s tem potencialno znižali stroške licenc v nekaterih podjetjih.

    Objavljeno: 6.12.2002
  • Seagate in Fujitsu z diski Serial ATA

    Kljub zamujanju kot kaže prihaja čas za začetek prodaje prvih diskov z novimi vmesniki Serial ATA. Seagate je tako predstavil že drugo generacijo diskov z vmesnikom Serial ATA, čeprav je prvo generacijo videlo le majhno število izbranih preikuševalcev. Novi diski z oznakami 7200.7 in 7200.7 Plus bodo na voljo v različicah z velikostmi od 40 do 160 GB. Kot že sama oznaka pove, gre za diske s hitrostjo vrtenja 7200 vrtljajev na minuto, ki nudijo povprečni dostopni čas 8,5 ms in interni prenos podatkov s hitrostjo 683 Mb/s (20% bolje kot doslej). Vmesnik Serial ATA sicer zagotavlja prenos podatkov s hitrostmi do 150 MB/s, kar bo prišlo prav predvsem pri večjemu številu diskov priključenih na isti vmesnik (do 128). Model 7200.7 in 7200.7 Plus se razlikujeta le po velikosti medpomnilnika - prvi ima velikega 2 MB, drugi pa 8 MB. Začetek prodaje je januarja 2003, tedaj pa bodo znane tudi cene.

    Objavljeno: 6.12.2002
  • Države se ne strinjajo z razsodbo v primeru Microsoft

    Po tem, ko je bilo videti, da bo po potrditvi sporazuma med tožilstvom in družbo Microsoft, sodni proces šel v pozabo, so se oglasile nekatere ameriške zvezne države in pritožile na sodno odločitev. Za zdaj se s sporazumom in razsodbo ne strinjata dve zvezni državi in sicer Massachusetts in West Virginia, kot razlog pa navajata, da zaradi tako blagih ukrepov ni nobenih pokazateljev, da bo Microsoft zaradi tega opustil svoje sporne poslovne poteze in postopke. Sedem ostalih prvotnih držav-tožnic se na odločitev sodišča ne bo pritožilo, temveč bodo skrbno spremljali izvajanje ukrepov, ki jih je določilo sodišče.

    Objavljeno: 5.12.2002
  • Upravljanje dokumentov

    Sodobno poslovanje - tako navadno kot elektronsko - nam po eni strani olajša življenje in delo, po drugi strani pa prinaša s seboj tudi kopico različnih dokumentov, ki jih je vse težje obvladovati. Zaradi tega se vse bolj uveljavlja upravljanje dokumentov, ki pa ni nujno elektronsko. >>Dokumente upravljamo tudi peš in če so ročni postopki dovolj dobri, potem lahko avtomatizacija prinese kvečjemu dodatne stroške,<< meni Čedo Jakovljević, direktor novomeškega podjetja Infotehna.

    Objavljeno: 5.12.2002
  • AMD varčuje in odpušča

    Advance Micro Devices je napovedal množično odpuščanje v ZDA, Evropi in Aziji. Do drugega trimesečja v naslednjem letu bo brez dela ostalo novih dva tisoč zaposlenih ali 15 odstotkov vseh delavcev. AMD je letos že zaprl dva obrata, pri čemer je bil prisiljen odpustiti 2.300 delavcev.

    Objavljeno: 5.12.2002
  • SAP bolj pogumno v splet

    SAP je razvil novo družino programov xApps, ki bodo uporabljali internetne standarde. S programi xApps bo SAP poskušal doseči lažjo interaktivnost svojih poslovnih programov z različnimi računalniškimi sistemi. S tem naj bi se predvsem zmanjšali stroški za svetovalne storitve, ki lahko tri- do štirikrat presežejo stroške za nakup licence.

    Objavljeno: 5.12.2002
  • Windows je v nekaterih primerih cenejši od Linuxa

    Raziskava, ki jo je opravila družba IDC je pokazala, da je za podjetja uporaba operacijskega sistema Windows 2000 v nekaterih primerih cenejša od implementacije Linuxa. Področja, kjer je okolje Windows 2000 ceneje so omrežna infrastruktura, strežba datotek, souporaba tiskalnikov in varnostne rešitve. V takih primerih naj bi podjetja porabila od 11 do 22% manj z okoljem Windows kot z okoljem Linux. Linux je cenejša alternativa le pri spletni strežbi.

    Objavljeno: 4.12.2002
  • IBM pripravlja 32-procesorski strežnik z Intelovo arhitekturo

    IBM je potrdil, da razvija močno izboljšano različico svojega paradnega izdelka z Intelovo arhitekturo, strežnika xSeries 440. Naslednje leto bo tako v prodajo prišla različica strežnika, ki bo lahko uporabljala bodisi 32 procesorjev Intel Xeon MP ali kasneje tudi 32 procesorjev Itanium z 64-bitno arhitekturo (različice Itanium 2 ali celo naslednika z imeom Maddison). Novi strežnik bo temeljil na sistemskem naboru Summit EXA, ki predstavlja največ na področju Intelovih strežnikov.

    Objavljeno: 4.12.2002
  • Rekordno trimesečje za Dell

    Tretje finančno trimesečje se je za Dell končalo z rekordnimi številkami, saj se je prihodek v primerjavi z enakim lanskim trimesečjem povečal za 22 odstotkov na 9,1 milijarde dolarjev. Dobiček se je povišal za 31 odstotkov na 561 milijonov dolarjev, za 28 odstotkov pa se je povečalo število odpremljenih izdelkov.

    Objavljeno: 4.12.2002
  • ZDA vodilna e-država

    Raziskava svetovalnega podjetja Booz Allen Hamilton je pokazala, da imajo ZDA, Velika Britanija in Kanada - predvsem zahvaljujoč vladni politiki - najbolj ustrezno okolje za razvoj elektronskega poslovanja. Raziskavo, v katero je bilo vključenih osem držav, je naročila britanska vlada, ki hoče do leta 2005 vse svoje storitve spraviti v splet, v več kot sto velikih informacijskih projektov pa bo vložila okrog 15 milijard dolarjev. Sicer pa sta se po kriterijih (vključevanje državljanov, e-vlada in zrelost gospodarstva) na vrhu e-razvitosti znašli Švedska in ZDA. Ameriška administracija tako že izvaja e-vladno pobudo v 24 korakih, ki naj bi izboljšala učinkovitost in uspešnost transakcij na ravni zvezne vlade.

    Objavljeno: 4.12.2002
  • Tudi HP s 16-palčnim zaslonom

    Hewlett-Packard je na Comdexu predstavil prenosni računalnik s 16 palčnim zaslonom, s čemer se je postavil ob bok Sonyu in Toshibi, ki prenosnike s tako velikimi zasloni že prodajata. Ločljivost zaslona je 1280 x 1024 pik, vgrajen je 2 GHz Pentium 4, 512 MB pomnilnika, kombinirana enota CD-RW/DVD in 40 GB disk. HP je s ceno 1.900 dolarjev (na ameriškem trgu) kar 900 dolarjev cenejši od Toshibinega modela Satellite 1955-S803 in 200 dolarjev cenejši od Sonyevega modela Vaio PCG-GRV550.

    Objavljeno: 3.12.2002
  • Intel stoji za DDR 2

    Po nekaterih virih informacij se je Intel odločil in bo zagotovo podprl prihajajoči standard za pomnilnike DDR 2. Ta pride na vrsto šele v tretjem četrtletju 2003, pa vendar - Intel naj bi takrat predstavil dve novi osnovni vezji za Pentium 4, ki bosta podpirali pomnilnike DDR 2. Imenovali naj bi se Springdale in Springdale-G.

    Objavljeno: 3.12.2002
  • Izzivi varnega poslovanja

    Po terorističnem napadu na ZDA je bila ena od najbolj vročih računalniških tem varnost. Varnost lahko razdelimo na različne sklope - zavarovanje in hranjenje podatkov, varnostne kopije, okrevanje po katastrofi, zaščita pred hekerskimi napadi in podobno. Tudi rezultati anket med direktorji podjetij in informacijskih oddelkov so kazali, da je varnost zanje ena od glavnih prioritet. Po vsem tem bi vsakdo logično sklepal, da se s krepitvijo zavesti o nujnosti uvajanja različnih oblik zaščite povečujejo tudi vlaganja na tem področju. Prav zato je še toliko bolj šokanten podatek, da je leta 2000 tisoč največjih podjetij v ZDA namenilo več denarja za kavo in brezalkoholne pijače kot za varnost.

    Objavljeno: 3.12.2002
  • Direct Print Standard (DPS) za lažje tiskanje

    Šest vodilnih proizvajalcev izdelkov za digitalno fotografijo je predstavilo nov standard za lažje fotoaparatov povezovanje s tiskalniki. Tehnologijo z imenom Direct Print Standard (DPS) so razvili Canon, HP, Epson in Sony, kasneje pa sta se pridružila še Fuji Photo ter Olympus. S sistemom DPS lahko tiskamo digitalne fotografije na združljive tiskalnike kar iz digitalnega fotoaparata, brez potrebe po vmesnem prenosu in pomoči osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 3.12.2002
  • Poplava mehiškega sonca

    Že pred časom napovedane Sunove procesorske novosti so se končno znašle na tržišču. Osnova je procesor UltraSparc IIIi, z razvojnim imenom Jalapeno. Uradno je bil predstavljen že pred enim letom in takrat ga je Sun usmeril predvsem v boj z Intelovimi Xeoni. Junija letos je Sun napovedal, da bosta prva strežnika, ki bosta uporabljala novi Jalapeno dvoprocesorski Enchilada in štiriprocesorska Chalupa.

    Objavljeno: 2.12.2002
  • 10-krat več kot DVD

    Raziskovalci na Bostonski univerzi so bolj ali manj slučajno odkrili način zapisovanja podatkov, ki lahko na optični disk današnjih nosilcev DVD shrani kar do 87 GB podatkov. Ustrezna plošča je sestavljena iz materiala, podobnega steklu in nekaj lepila, ki ga dobimo v vsaki tehnični trgovini.

    Objavljeno: 2.12.2002
  • Spet nova tehnologija zaslonov

    Zasloni LCD so že vrsto let dobro zasidrani kot uveljavljena, poceni in zanesljiva tehnologija, ki je uporabna tako v ročnih računalnikih in telefonih kot v prenosnih in namiznih računalnikih. Pa vendar se vedno znova in znova pojavljajo nove tehnologije, ki skušajo zaslone LCD izboljšati na področjih, kjer ti niso najboljši. Trenutno je največ pozornosti deležna tehnologija OLED, kljub temu pa to ni edina alternativa.

    Objavljeno: 2.12.2002
  • Več pozornosti neželeni pošti

    Podjetje GFI, ki se je specializiralo za strežniške izdelke za varnost, je predstavilo novo različico programa za strežniško obrambo pred neželeno pošto MailEssentials 7.1. Škoda, ki jo povzroča neželena pošta je bila leta 2001 s strani Evropske komisije ocenjena na 8,8 milijarde ameriških dolarjev, ZDNet pa je ocenil, da je letos že 36 odstotkov elektronske pošte neželene. Še leto nazaj je bila ta številka le 8 odstotkov.

    Objavljeno: 2.12.2002
  • Intelov nabor Granite Bay

    Intel se pripravlja na začetek prodaje novega sistemskega nabora z oznako E7205, bolj znanega pod razvojnim imenom Granite Bay. Novi nabor je razvila ista ekipa, ki je pred tem že naredila sistemski nabor Intel E7500/E7505 za zmogljive strežnike in delovne postaje s temeljem na procesorjih Xeon. S tega vidika je E7205 >>mali brat<< nabora E7505, saj ima podporo za podobne lastnosti, vendar podpira le en procesor Pentium 4 ali Xeon.

    Objavljeno: 1.12.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji