Novice

 • Strežniki s procesorji Intel posegajo med zvezde

  Pri družbi Hewlett-Packard so predstavili njihov najzmogljivejši strežnik, v katerega so vgradili procesorje Itanium in tako strežnike Intel popeljali v najvišji razred. Predstavili so strežniški sistem Superdome, na katerem so hkrati delovali trije operacijski sistemi: Microsoft Windows, Linux in HP-UX.

  Objavljeno: 23.12.2002več
 • Cenejša različica pomnilniških sistemov Hitachi

  Oddelek za pomnilniške sisteme družbe Hitachi je predstavil novo serijo cenejših diskovnih polj Thunderbox srednjega razreda. Model Thunder 9500V je 2,3 krat hitrejši od predhodnika, za kar gre zahvala zamenjavi prejšnjega procesorja v krmilniku diskovnega polja z najnovejšo različico procesorja PowerPC družbe IBM in nadaljnjem razvoju diskovnih procesorjev ASIC.

  Objavljeno: 23.12.2002več
 • Lexmark W812 -- A3 za vsakogar

  Lemxark je predstavil nov laserski tiskalnik, ki ponuja odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo med izdelki, ki tiskajo na papir velikosti A3. Ponudba laserskih tiskalnikov, ki zmorejo tiskati na večje velikosti papirja sicer ni ravno veliko, pa tudi cena tiskalnikov tipično ni najbolj dostopna.

  Objavljeno: 23.12.2002več
 • Microsoft MapPoint .NET 3.0

  Microsoft pospešeno nadaljuje z razvojem spletnih storitev povezanih z geografskimi informacijskimi sistemi in zemljevidi. Nedavno so tako predstavili že tretjo različico izdelka, spletne storitve MapPoint .NET 3.0, ki med drugim omogoča lokacijsko določanje in s tem povezane obdelave.

  Objavljeno: 23.12.2002več
 • Maxell LTO Ultrium 2

  Pri podjetju Maxell so razvili drugo generacijo trakov LTO za hranjenje velikih količin podatkov. Maxell LTO Ultrium 2 omogoča hitrost prenosa kar 20 MB v sekundi, na en sam trak pa lahko shranimo 200 GB podatkov, kar pa lahko postane 400 GB z uporabo kompresije podatkov. Podatkovni trakovi Maxell LTO Ultrium 2 so prvi, ki so uspešno prestali izjemno rigorozen program preverjanja ustreznosti in skladnosti, postavljen s strani združenja največjih proizvajalcev računalniške tehnologije, med katerimi so Hewlett Packard, IBM in Seagate. Najnovejša tehnologija trakov omogoča več kot milijon prehodov, kar kljub visokim hitrostim zagotavlja pravilno arhiviranje podatkov. Posebnost so tudi keramični in posebej obdelani kovinski deli, ki preprečujejo oksidacijo sestavnih delov in s tem uničenje trakov. Pri Maxellu so si za lažje prepoznavanje med trakovi LTO Ultrium 1 in 2 ter čistilnimi trakovi umislili celo različne barve ohišij.

  Objavljeno: 22.12.2002več
 • Obramba pred hackerji, virusi in neučinkovitostjo

  Podjetje TrendNET iz Velenja je razvilo napravo Networks Defender za povečanje varnosti, nadzora, stabilnosti in učinkovitosti računalniških omrežij. Networks Defender je izdelek, ki združuje sistem za obrambo pred nepooblaščenimi dostopi do lokalnega omrežja, antivirusno zaščito, preverjanje podatkov, rešitev za aktivni nadzor nad pasovnimi širinami in možnost vzpostavitve navideznega zasebnega omrežja. Celota je združena v samostojno napravo, ki jo je mogoče vgraditi v strežniško omaro, upravljamo pa jo prek spleta.

  Objavljeno: 22.12.2002več
 • Nove specifikacije za varnost spletnih storitev

  Podjetja BEA, IBM, Microsoft, RSA Security, SAP in Verisign so razvila napredne specifikacije za poslovne potrebe in potrebe varnosti na področju spletnih storitev. Z uporabo novih specifikacij bodo lahko podjetja s pomočjo standardnih orodij in postopkov zagotovila izmenjavo podatkov med aplikacijami ter organizacijami.

  Objavljeno: 22.12.2002več
 • Najmanjši tranzistor na svetu

  Pri družbi IBM trdijo, da so razvili najmanjši silicijev tranzistor na svetu. Pri velikosti šest nanometrov (milijardinko metra) je vsaj desetkrat manjši od tranzistorjev, ki so trenutno v proizvodnji. Do teh rezultatov so prišli z zmanjšanjem debeline rezin SOI (silicij na izolatorju), tako da je debelina kanala pod vrati novega tranzistorja meri le 4 do 8 nanometrov, kar je bilo mogoče z uporabo litografskega postopka z svetlobo valovne dolžine 248 nanometrov.

  Objavljeno: 21.12.2002več
 • Prenovljena filozofija programa WebLogic

  Pri družbi BEA Systems bodo v prvi polovici prihodnjega leta predstavili preurejen paket programskih orodij WebLogic. Nova različica, imenovana Gibraltar, naj bi tesneje povezala njihovo javanskim strežnikom (durmi) z razvojnimi orodjem WebLogic Workshop. Razvijalci bodo lahko neposredno programirali s pomočjo programa WebLogic Workshop in tako lažje vgrajevali druge programske pakete, kot na primer informacije o vnosu vsebin ali o stanju podatkovnega strežnika Oracle.

  Objavljeno: 21.12.2002več
 • Sun N1 - najboljši med strežniškimi rezinami?

  Prve strežniške rezine družbe Sun Microsystems naj bi se pojavile na tržišču v začetku prihodnjega leta. Sistem N1 naj bi združeval veliko število računalnikov, navzven pa naj bi se obnašal kot en računalnik. Strežniške rezine, ki v tankih modulih vsebujejo osnovne računalniške sisteme, so v bistvu pomanjšana različica dragih "računskih centrov". Pri družbi Sun so sicer napovedovali izdelavo strežniških rezin že na začetku leta 2002.

  Objavljeno: 21.12.2002več