Objavljeno: 1.12.2002

Intelov nabor Granite Bay

Intel se pripravlja na začetek prodaje novega sistemskega nabora z oznako E7205, bolj znanega pod razvojnim imenom Granite Bay. Novi nabor je razvila ista ekipa, ki je pred tem že naredila sistemski nabor Intel E7500/E7505 za zmogljive strežnike in delovne postaje s temeljem na procesorjih Xeon. S tega vidika je E7205 >>mali brat<< nabora E7505, saj ima podporo za podobne lastnosti, vendar podpira le en procesor Pentium 4 ali Xeon.

Z vhodno-izhodnega zornega kota je E7205 enak kot dosedanji nabori D845 in D850, s tem pa podpira standarde ATA-100 za diske in USB 2.0 za vmesnike. Med novejšimi tehnologijami manjka le podpora za standard Serial ATA, res pa je, da naprave zanj itak niso še nared. Glavna razlika pa je v pomnilniški podpori, kjer E7205 poleg specifikacije AGP 8x podpira tudi dvokanalni krmilnik za pomnilnike DDR RAM, s čimer dosega pomnilniško prepustnost 4,3 GB/s, kar je enako kot pri najdražjih pomnilnikih Rambus PC1066.

Poleg tega lahko na tako osnovno ploščo vgradimo do 4 GB pomnilnika, kar je lep korak naprej v primerjavi z dosedanjimi nabori za Pentium 4. Kljub očitnemu napredku v hitrosti pomnilnika pa kaže, da Intel ne bo izdeloval osnovnih plošč s tem naborom, ampak bo to prepustil povsem drugim proizvajalcem.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji