Novice

 • Yahoo kupuje Inkotomi

  Družba Yahoo, lastnik največjega spletnega iskalnika je kupila podjetje Inktomi, da bi se obvaroval vse bolj uspešnega napredovanja iskalnika Google. Nakup predstavlja nekakšno vrnitev tehnologije Inktomi, ki je služila za osnovo iskalnika Yahoo že med leti 1998 in 2000. Kasneje se je Yahoo odločil in kot jedro iskalnika uporabil tehnologijo družbe Google. Že nekaj časa se je govorilo, da bi Yahoo lahko celo kupil Google, vendar je to ostalo le na govoricah, zdaj pa se je v prvem planu zopet pojavil Inkotmi.

  Objavljeno: 26.12.2002več
 • Do leta 2005 poldruga milijarda uporabnikov mobilne telefonije

  Direktor Nokie Jorma Ollila je v intervjuju za britanski Financial Times izrazil smele napovedi glede visoke rasti števila uporabnikov mobilne telefonije v prihodnjih letih. Po njegovih ocenah, ki se dokaj skladajo z napovedmi raziskovalnega podjetja Gartner Dataquest, naj bi do leta 2005 bila po svetu kar poldruga milijarda uporabnikov mobilne telefonije. Trenutna številka se giblje okrog milijarde, s tem da je bila rast števila uporabnikov v zadnjih dveh letih precej nizka. Po Ollilievih ocenah naj bi večina novih uporabnikov prišla iz ZDA, Kitajske, Rusije, Indije in Vzhodne Evrope. Po drugi strani pa pri Nokii in Gartner Dataquestu pričakujejo povečanje prodaje novih telefonov tudi v sicer nasičenih trgih Zahodne Evrope, saj z novimi storitvami kot so večpredstavna sporočila MMS nastaja potreba po aparatih, ki to omogočajo.

  Objavljeno: 25.12.2002več
 • Red Hat predstavlja Phoebe

  Red Hat je svojim uporabnikom za božič podaril Phoebe, novo testno različico njihove distribucije Linuxa. Testno ime do določili po eni izmed glavnih junakinj priljubljene nadaljevanke Prijatelji, različica pa je že na voljo za prenos s spleta, oziroma na šestih nosilcih CD, pri čemer je na treh shranjena koda. Glavne novosti, ki jih prinaša Phoebe so izboljšan uporabniški vmesnik, dodana Mozilla 1.2.1 in knjižnica glibc-2.3.1, ki podpira večnitnost (hyperthreading).

  Objavljeno: 25.12.2002več
 • Sodišče: Microsoft mora vključiti javo

  Zvezni sodnik J.Frederick Motz je izdal preliminarno razsodbo, da mora Microsoft v operacijski sistem Windows in spletni brskalnik Internet Explorer vključiti navidezni javanski stroj, ki je združljiv s Sunovo Javo. Sodnik je namreč v preliminarni razsodbi ugotovil, da je Microsoft kršil Sunove zaščitene pravice in intelektualno lastnino, podjetje pa se mora zato do konca postopka prilagoditi začasni razsodbi.

  Objavljeno: 25.12.2002več
 • Tudi SiS z zmogljivejšimi grafičnimi procesorji

  SiS, tajvansko podjetje, sicer bolj znano po sistemskih naborih kot grafičnih procesorjih, v spodnjem delu trga z ATIjem in nVidio že nekaj časa tekmuje s svojim grafičnim procesorjem Xabre 400. Z novim procesorjem, Xabre 600, pa naj bi obema velikanoma konkurirali tudi pri zahtevnejših kupcih. Novi procesor bo izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji, deloval pa bo pri taktu 300 MHz. SiS Xabre 600 naj bi pri testiranjih za več kot 20 odstotkov presegel zmogljivosti štiristotice, ob tem pa naj bi bil na voljo za nižjo ceno kot primerljivi procesorji drugih proizvajalcev. Prve kartice z novim Xabrejem naj bi bile na voljo konec iztekajočega se leta, izdelke, ki temeljijo na šeststotici, pa so že napovedali Chaintech, C.P. Technology, DFI, ECS in Triplex.

  Objavljeno: 25.12.2002več
 • Zapisljivi DVD-ji - velika uspešnica 2003

  Zapisovalniki DVD, bodisi po standardu DVD-R(W), bodisi po standardu DVD+R(W), bodo velika uspešnica leta 2003, ugotavljajo analitiki in predstavniki računalniške ter zabavne industrije. 2001 je bilo po svetu prodanih milijon zapisovalnikov DVD, večinoma v Applovih računalnikih, medtem ko za letošnje leto velja splošna ocena, da je bilo prodanih okrog 3 milijone enot, torej 300 odstotno povišanje. Naslednje leto naj bi se rast v odstotkih še nekoliko dvignila in tako naj bi 2003 bilo prodanih kar 10 milijonov enot.

  Objavljeno: 24.12.2002več
 • DSL postaja vse bolj popularen

  Združenje DSL Forum, ki ga sestavljajo telekomunikacijska podjetja in proizvajalci opreme za povezave DSL je sporočilo, da se je število uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta preko povezav DSL, kamor sodi tudi ADSL, povečalo na 30 milijonov, s čimer se DSL že približuje kabelski povezavi. Daleč največ uporabnikov je v Aziji, pri čemer vodi Južna Koreja. ZDA, kjer večina uporabnikov prisega na kabelske povezave so na drugem mestu, sledijo pa Japonska, Nemčija in Kitajska. Člani foruma predvidevajo, da se bo število DSL uporabnikov najbolj povečalo v Franciji in Italiji, kjer se kabelski dostop do interneta ni uveljavil, največja pričakovanja pa so seveda na kitajskem tržišču.

  Objavljeno: 24.12.2002več
 • Symbolov ročni računalnik z XScaleom

  Iz Symbol Technologies prihaja ročni računalnik PPT 8800, ki predstavlja robustnost in odpornost proti udarcem po kateri so Symbolovi izdelki znani, hkrati pa ponuja visoko zmogljivost z Intelovim procesorjem XScale, vgrajenim brezžičnim ethernetom ali bluetoothom ter operacijskim sistemom Windows CE .NET 4.1.

  Objavljeno: 24.12.2002več
 • Rudi Bric napovedal odstop

  Tako so se končala ugibanja o spremembah v samem vrhu največjega slovenskega računalniškega podjetja. Bric je za javnost komentiral svoj odstop takole: "Po obsežni razpravi, najprej z omenjenim odborom, z nadzornim svetom in na željo večine soustanoviteljev družbe, sem se odločil, da je prišel čas za prestrukturiranje vodstva skupine Hermes SoftLab.

  Objavljeno: 24.12.2002več
 • Rudi Bric napovedal odstop

  Tako so se končala ugibanja o spremembah v samem vrhu največjega slovenskega računalniškega podjetja. Bric je za javnost komentiral svoj odstop takole: "Po obsežni razpravi, najprej z omenjenim odborom, z nadzornim svetom in na željo večine soustanoviteljev družbe, sem se odločil, da je prišel čas za prestrukturiranje vodstva skupine Hermes SoftLab.

  Objavljeno: 24.12.2002več