Objavljeno: 10.12.2002

Exchnage "Titanium"

Poleti 2003 bi Microsoft predstavil novo različico poštnega strežnika Exchange Server, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Titanium. Novi Exchange je posebej prirejen za delo z novim poštnim odjemalcem Outlook 11, delom prihajajočega pisarniškega paketa Office 11, bolje dela z mobilnimi napravami prek razmeroma počasnih povezav, prenovljen pa je tudi spletni vmesnik za dostop strežnika.

Da bi izboljšali komunikacijo z mobilnimi napravami in uporabniki prek počasnih modemskih povezav so pri Microsoftu na novo napisali programski vmesnik MAPI, ki za delovanje zahteva precej manj interakciji med odjemalcem in strežnikom. V primerjavi z današnjim Exchangeom 2000 je prek omrežja za prebiranje pošte potrebno petkrat manj signalnih sporočil, kar pohitri dostop do podatkov in zmanjša količino prenesenih podatkov. Titanium tudi bolje stiska podatke, tipično datoteko v Wordu pa stisne skoraj za 70%.

Microsoft je v Titaniumu prenovil sinhronizacijski proces, ki zdaj lahko nadaljuje tam, kjer je bil prekinjen. Poleg tega novi Exchange v kombinaciji z Outlookom podpira nov tip sporočilnega predpomnilnika, ki omogoča navidezno stalno povezavo s strežnikom. To je še posebej pomembno za uporabnike mobilnih naprav, ki komunicirajo prek brezžičnih omrežij, kjer se med gibanjem signal izgublja, pri tavanju pa se spreminjajo tudi priklopne točke in s tem omrežni naslovi. Uporabniku tega sploh ne bo opazil, saj bo videti, kot da je stalno priključen na strežnik.

Izboljšav bo deležen Exchangeov spletni odjemalec Outlook Web Access (OWA), ki bo doslej na voljo v dveh izvedbah: bogati in lahka. V prvi bo uporabniku ponujen bogat grafični vmesnik na moč podoben tistemu v običajnem (debelem) odjemalcu, dodatne pa bodo tudi nekatere nove funkcije, kot so podpora za črkovalnik, digitalne podpise in šifriranje podatkov. Lahka različica bo vsebovala samo osnovni uporabniški vmesnik, primeren za uporabo na mobilnih napravah s počasno komunikacijsko povezavo. Poleg tega se bo znal ta odjemalec prilagajati različnim tipom in velikostim zaslonov na odjemalcih.

Titanium naj bi bil tudi bolj učinkovit v uporabi sredstev. S tem so dosegli, da bo posamezen strežnik lahko oskrboval tudi tja do 5.000 uporabnikov (doslej nekje 3.500), ponekod še celo več. Microsoft ima na primer za svoje lastne potrebe 117 poštnih strežnikov po celem svetu, z zamenjavo na novo različico pa predvidevajo, da jih bodo lahko zmanjšali na 19.

Najpomembnejše novosti pa Titanium prinaša na področju orodij za namestitev in upravljanje poštnih strežnikov. Nova orodja bodo med drugim omogočala boljši centralni nadzor nad večjim številom strežnikov, pa tudi učinkovit nadzor na daljavo. Exchange >>Titanium<< je trenutno v prvi razvojni različici, ki jo ima skupno 50 izbranih strank po celem svetu. Konec januarja naj bi prišla na vrsto druga razvojna različica, ki bo javna.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji