• Nero s podporo za MPEG-4

    Težko si je predstavljati, kaj bi lahko avtorji še dodali programu za zapisovalnike Nero Burning ROM, toda podjetje Ahead zdaj obljublja podporo tudi za standard MPEG-4. Podjetje je razvilo podporo za kodek MPEG-4 AAC, ki bo omogočal zajem in kodiranje glasbe v tem novem in naprednem zapisu. Po mnenju strokovnjakov glasbeni kodek MPEG-4 AAC zagotavlja bistveno višjo kvaliteto zvoka in celo višjo stopnjo kompresije kot danes priljubljeni zapis MP3 (ki temelji na standardu MPEG-2). Podpora za MPEG-4 bo na voljo kot dodatek za program Nero Burning ROM, omogočal pa bo kompresijo zvoka z vzorčenjem 16-448 Kb/s, spremenljivo stopnjo vzorčenja (VBR) in posebno novost - prilagoditev vzorčenja vnaprej določeni velikosti končne datoteke. V povprečju naj bi program zagotavljal kodiranje s hitrostjo 10x, tako da bo za posamezen CD potrebnih okoli 7 minut. Pri delu bo program intenzivno uporabil napredne tehnologije sodobnih procesorjev, kot so MMX, SSE in SSE2.

    Objavljeno: 1.12.2002
  • Pomnilniški sistem za manj kot 2000 dolarjev

    Podjetje Dell je predstavilo nov pomnilniški sistem NAS, model PowerVault 725N, ki ima zelo nizko začetno ceno. Osnovna konfiguracija sistema namreč v ZDA stane le 1.800 dolarjev, kljub temu pa nudi zadovoljivo razširljivost za mala podjetja, saj lahko pomnilniški sistem razširimo do 480 GB. PowerVault 725N deluje na podlagi procesorja Pentium 4 in se po zmogljivosti uvršča korak pod modeli PowerVault 770N/775N ki sta prišla v prodajo letos oziroma lani. Oba zmogljivejša modela sta zasnovana na procesorjih Intel Xeon in nudita večjo nadgradljivost pomnilniškega prostora. Dell medtem nadaljuje z razvojem in za naslednje leto napoveduje implementacijo protokola iSCSI za svoje sisteme NAS, s čimer naj bi učinkovito zapolnili vrzel med sistemi NAS in SAN.

    Objavljeno: 1.12.2002
  • Novi Panda Antivirus Platinum 7.0 s požarnim zidom

    Španski proizvajalec protivirusnih rešitev Panda Software je razvil novi protivirusni program Panda Antivirus Platinum 7.0, ki zagotavlja celovito zaščito pred virusi, vdori in drugimi nevarnostmi z interneta. V novi različici sta vgrajena pregledovalni modul, ki uporablja napredne tehnike za zaščito pred zlonamernimi kodami in osebni požarni zid.

    Objavljeno: 30.11.2002
  • Računalniške storitve na zahtevo

    Pri družbi IBM so predstavili ponudbo za cenovno ugodnejši dostop do programske opreme skupine neodvisnih programskih ponudnikov, ki bo na voljo kot spletne storitve in programi, tudi za najem. Med temi so orodja podjetja Onyx Software in njihov program CRM za komunikacijo s strankami, podjetje Intaact in njihov računovodski sistem, podjetje HRSmart s programom HR za delo s kadri in drugi programski paketi.

    Objavljeno: 30.11.2002
  • Uspešnejše leto za Autodesk?

    Družba Autodesk, ki razvija programska orodja za načrtovanje in oblikovanje, se je morala letos sprijazniti z nižjimi dohodki od pričakovanih, v naslednjem četrtletju pa ne vidijo možnosti za občutno boljše rezultate. V tretjem četrtletju letos so tako pridelali skoraj 4 milijone dolarjev izgube - v primerjavi z 21,5 milijoni dobička v istem obdobju lani.

    Objavljeno: 30.11.2002
  • 10 Gb/s prek bakrenih vodov

    Organizacija IEEE je začela z delom na novi generaciji protokola ethernet, ki bo omogočal prenos podatkov s hitrostjo 10 Gb/s tudi prek navadnih bakrenih vodov. Delovni skupini sta pravzaprav dve. Prva razvija različico protokola, ki bo omogočala omenjeno hitrost prenosa prek krajših povezav s priključki podobnimi povezavam Infiniband, delovala pa bo na razdalji do 10 metrov. To različico naj bi uporabljali zlasti v strežniških omarah za povezavo med strežniki, pomnilniškimi sistemi in drugimi napravami. Ta različica naj bi nosila ime 10G Base CX4.

    Objavljeno: 29.11.2002
  • Solaris 9 vendarle tudi na Intelu

    Po skoraj letu dni dolgih debatah in javnih polemikah uporabnikov se je Sun vendarle odločil objaviti različico operacijskega sistema Solaris 9 tudi za računalnike s procesorji Intel. Sun je namreč januarja 2002 sprejel odločitev, da bo v bodoče razvijal le Solaris za lastne procesorje Sparc, različico za Intelove računalnike pa naj bi opustili, ker je bilo zanje domnevno premalo interesa.

    Objavljeno: 29.11.2002
  • Podatkovni strežnik IBM podpira spletne storitve

    Družba IBM je predstavila novo različico njihovega podatkovnega strežnika, ki je odslej še posebej prilagojen za delo s spletnimi storitvami. Podatkovni strežnik DB2 različica 8 med drugim vsebuje več novih orodij za samodejno nastavitev in upravljanje podatkovnih zbirk. Dodali so novo tehnologijo razdelitve velikih podatkovnih sistemov na več strežnikov povezanih v gruče (multidimensional clustering), ki zaradi boljše organiziranosti podatkov pospeši iskanje.

    Objavljeno: 29.11.2002
  • HP za enostavnejše upravljanje sistemov

    Med družbami Hewlett-Packard, IBM in Sun Microsystems divja ostra tekma, kdo bo razvil boljšo tehnologijo za enostavnejše in popolnejše upravljanje velikih omrežij podatkovnih centrov. Popolnejši pregled nad sistemom omogoča boljšo izrabo zmogljivosti posameznih strežnikov. Končni cilj je možnost preprostega nadzora in upravljanja s strežniškimi in pomnilniškimi sredstvi, podobno kot na namizju počnemo s tehniko povleci in spusti.

    Objavljeno: 29.11.2002
  • Adaptec brezžično, D-Link turbo

    Družbi Adaptec in D-Link sta predstavili novosti na področju opreme za brezžično povezovanje, ki so namenjene majhnim podjetjem in končnim uporabnikom. Adaptec prvič vstopa na področje omrežnih izdelkov s podporo standarda 802.11b, vključuje pa tudi pristopno točko z vgrajenim kabelskim/DSL usmerjevalnikom (150 dolarjev), komplet za vključitev različnih mobilnih naprav v omrežje (130 dolarjev), brezžično kartico (100 dolarjev) in brezžični vmesnik USB za prenosne računalnike (80 dolarjev). Adaptec uporablja v svojih izdelkih vezja proizvajalca Intersil.

    Objavljeno: 28.11.2002
  • Macromedia Director MX

    Podjetje Macromedia je predstavilo še enega novega člana spletnih in večpredstavnih orodij s skupno pripono MX. Director MX je najnovejši izdelek namenjene izdelavi večpredstavnih programov, ki jih lahko uporabimo za pripravo CD-ROMov, DVD-jev, spletnih predstavitev in drugod. Macromedia Director se lahko pohvali že s 14-letno zgodovino, najnovejša različica pa gre v korak s časom z uporabo najnovejših tehnologij za razvoj in predstavitev večpredstavnih vsebin,

    Objavljeno: 28.11.2002
  • Computer Associates ima novo vodstvo

    Na čelu podjetja Computer Associates je prišlo do nenadne spremembe. Charles Wang, dosedanji predsednik družbe je nepreklicno odstopil s svojega položaja, razlog za odstop pa ni bil sporočen javnosti. Na mestu predsednika upravnega odbora ga je nadomestil Sanjay Kumar, dosedanji direktor in predsednik družbe CA.

    Objavljeno: 28.11.2002
  • Izboljšane delovne postaje IBM IntelliStation

    Pri družbi IBM so napovedali prodajo izboljšanih modelov delovnih postaj IntelliStation, zgrajenih na osnovi procesorjev Intel Pentium 4, Intel Xeon, ali IBMovih lastnih 64-bitnih procesorjev Power4. Namenjene so za zahtevna področja kot je tehnični razvoj, obdelavo digitalnih medijev, avtomatizacijo pri razvoju, petrokemijske raziskave in podobno.

    Objavljeno: 28.11.2002
  • Veliko zanimanje za Collaboration Suite

    Pri Oraclu so zelo zadovoljni nad prodajo orodja Collaboration Suite za elektronsko pošto, skupinsko delo in sporočanje, ki je na trgu šele tri mesece. Collaboration Suite se po številu prodanih enot že bliža programskemu strežniku Oracle 9iAS, ki je v dveh letih našel okrog 15 tisoč kupcev. Dobra prodaja je predvsem posledica nestrinjanja kupcev z Microsoftovo politiko licenciranja, saj je doslej ta trg obvladoval Exchange Serever. Sicer pa je Oracle predstavil že drugo različico orodja Collaboration Suite, ki omogoča komunikacijo v realnem času, klepetanje (instant messaging), internetne sestanke in skupno brskanje (co-browsing). Z namestitvijo dodatnega orodja Collaboration Outsourcing pa lahko Oraclovi strokovnjaki od daleč vzdržujejo Collaboration Suite, ki je nameščen pri strankah.

    Objavljeno: 27.11.2002
  • Vse bolj dostopni projektorji za domačo rabo

    Družba Seiko Epson, ki je z 11,6-odstotnim tržnim deležem največji proizvajalec projektorjev na svetu, se pripravlja na hitro rast trga projektorjev za domačo uporabo v naslednjih letih. Glede na precejšnji padec cen drugih večpredstavnih naprav, kot so predvajalniki DVD, naj bi do leta 2005 prodali skoraj 3,5 milijona projektorjev za domačo rabo, kar naj bi pomenilo polovični tržni delež na globalnem trgu projektorjev. Leta 2001 je trg projektorjev za končne potrošnike znašal le 10 odstotkov celote.

    Objavljeno: 27.11.2002
  • Spletne storitve in pisarniški dokument

    Organizacija za razvoj standardov strukturiranih informacij (OASIS), ki sodeluje pri oblikovanju standardov spletnih storitev, je ustanovila delovno skupino za pripravo standardnega, na XML-u osnovanega zapisa v datotekah pisarniških programov. To bo omogočilo preprosto izmenjavo datotek med pisarniškimi in drugimi programi. Kot je povedal predstavnik delovne skupine, želijo doseči standard, ki bo zaščitil vsebino pred zaščitenimi zapisi kot sta Adobejev PDF in Microsoftov .doc, pa naj bodo to dopisi ali pa pravni dokument.

    Objavljeno: 27.11.2002
  • WinDVD s podporo za kodek DivX

    InterVideo, proizvajalec najbolj priljubljenega programa za predvajanje DVD-jev WinDVD, je podpisal pogodbo z družbo DivXNetworks o licenciranju njihovih kodekov DivX in DivX Pro za predvajanje video posnetkov v svojih izdelkih. Na sejmu Comdex so tako že predstavili prvi izdelek, WinDVD Platinum, ki vsebuje podporo za posnetke DivX. Prihajajoče različice izdelkov iz družine WinDVD pa naj bi omogočale tako predvajanje videa v zapisu DivX kot tudi snemanje v njem.

    Objavljeno: 27.11.2002
  • Microsoftovi temelji za poslovne rešitve

    Microsoft je nedavno spregovoril o dolgoročnem načrtu, ki postavlja temelje za proizvajalčeve aktivnosti in rešitve na področju poslovnih informacijskih rešitev. 10-letni načrt temelji na novem ogrodju z imenom Microsoft Business Framework, pod katerim naj bi nastajale vse poslovne rešitve Microsofta in podjetij v njegovem lastništvu, kot kaže pa tudi rešitve partnerskih podjetij.

    Objavljeno: 26.11.2002
  • Brezžični vmesniki s hitrostjo 108 Mb/s

    Japonski proizvajalec industrijskih merilnih inštrumentov Unipulse je predstavil brezžični omrežni vmesnik, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo kar 108 Mb/s v javnem frekvenčnem območju 2,4 GHz. Sistem z imenom UNI-LINK2410 omogoča delovanje v območju med 300 in 500 metri, s primernimi antenami pa je moč prenos signala doseči tudi na razdalji do 7 km ob še vedno spoštljivi hitrosti 54 Mb/s.

    Objavljeno: 26.11.2002
  • Med najboljšimi super računalniki tudi računalniške gruče PC

    Na letni konferenci SC2002 v Baltimoreu (ZDA) so že dvajsetič zapored pripravili spisek 500 najzmogljivejših super računalnikov. Spisek dvakrat letno oblikujejo strokovnjaki Univerze v Mannheimu (Nemčija), Univerze ameriške zvezne države Tennessee in ameriški državni računski center za energijo (NERSC) iz Kalifornije.

    Objavljeno: 26.11.2002
  • Red Hat in Oracle tudi za namizje

    Družbi Red Hat in Oracle sta začeli sodelovati pri izboljšanju okolja Linux za uporabo v namiznih računalnikih, ki delujejo s procesorji Intel. Cilj je zagotoviti zanesljivo okolje v podjetjih, kjer uporabljajo spletne programe družbe Oracle. Namizni računalniki s sistemom Red Hat Linux bodo po dogovoru predvsem omogočali delovanje programa Oracle Enterprise Manager za upravljanje s podatki in Oracle Collaboration Suite z delo z elektronsko pošto in skupinsko delo..

    Objavljeno: 26.11.2002
  • Lindows.com obljublja nižje cene Windows XP

    Podjetje Lindows.com, znano po lastni distribuciji operacijskega sistema Linux je preko obvestila za javnost proizvajalcem osebnih računalnikov obljubilo nižje cene Windows XP. Po njihovih podatkih naj bi Microsoft manjšim proizvajalcem računalnikov, ki so pričeli ponujati prednaložen LindowsOS (OEM) ponujal znatno višje, tudi več kot 50-odstotne popuste za licence prednaloženih Windows XP.

    Objavljeno: 26.11.2002
  • Svetla prihodnost za pomnilniške naprave USB

    Družba za analize Semico Research je objavila študijo v kateri napoveduje, da bo tržišče pomnilniških naprav USB, ki temeljijo na pomnilniku Flash RAM do leta 2006 vredno 3,8 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 25.11.2002
  • Novi super računalnik SGI

    Novi super računalnik družbe Silicon Graphics z nazivom Origin 3900 naj bi na enoto površine vseboval neprimerno več računske moči kot drugi računalniki. Doslej so računalniki SGI serije Origin vsebovali do 32 procesorjev na omaro, po novem pa kar do 128. To pomeni štirikrat večjo računsko gostoto, ki je primerljiva z gostoto strežniških rezin (blade servers), vendar z arhitekturo super-računalnika.

    Objavljeno: 25.11.2002
  • Brezžična omrežja 802.11b z večjim dometom

    Podjetje Linksys je začelo s prodajo posebnega ojačevalnika signala, ki poveča domet brezžičnim omrežnim komunikacijam prek protokola IEEE 802.11b. Izdelek z imenom Wireless Signal Booster se preprosto namesti na brezžično priklopno postajo (za zdaj le take podjetja Linksys), tako da namesto originalnih anten uporabimo ojačevalnik in antene samega Boosterja.

    Objavljeno: 25.11.2002
  • Microsoft prenavlja orodja za elektronsko poslovanje

    Microsoft bo v začetku leta 2004 predstavil novo strežniško orodje, ki bo predstavljalo temelj za elektronsko poslovanje in izmenjavo podatkov. Pod projektom z delovnim imenom >>Jupiter<< nastaja povsem novo orodje, ki bo nadomestilo kar tri dosedanje pakete - današnji BizTalk Server za izmenjavo in transformacijo podatkov, Commerce Server za elektronsko trgovanje in Content Management Server za upravljanje z elektronskimi vsebinami.

    Objavljeno: 25.11.2002
  • Programski strežnik WebSphere 5 s podporo za nove tehnologije

    IBM je predstavil novo različico programskega strežnika WebSphere Application Server 5, ki sedaj vključuje tudi podporo za nekatere nove tehnologije in standarde, ki jih razvijajo pri IBM-u. Podpora za spletne storitve je tako že pričakovana lastnost strežnika; dodane so tudi nekatere funkcije t.i. avtonomnega računalništva, torej tehnologij in rešitev, ki skrbijo, da sistem sam preverja svoje delovanje in skuša samodejno odpraviti napake; WebSphere Application Server 5 pa je tudi pripravljen na razpredeno računalništvo (grid computing), torej podporo delovanju na velikem številu majhnih odjemalcev, s čimer se zmanjšajo obremenitve strežnikov. Sicer pa sta glede na sporočila iz IBM-a WebSphere Application Server 5 in skupina razvojnih orodij WebSphere Studio 5 zasnovana tako, da omogočata razvijalcem hitrejši razvoj namenskih programov iz javanskih gradnikov. Strežnik seveda podpira zadnjo različico programskega standarda Java 2 Enterprise Edition (J2EE).

    Objavljeno: 25.11.2002
  • IBM in Sharp bosta sodelovala pri poslovnem Zaurusu

    Sharp in IBM bosta sodelovala pri razvoju nove generacije ročnega računalnik Zaurus, ki bo namenjen predvsem poslovnim uporabnikom. Sharpov ročni računalnik Zaurus je eden izmed redkih tovrstnih izdelkov, ki temeljijo na operacijskem sistemu Linux, po podatkih raziskav pa se uvršča na šesto mesto po prodaji ročnih računalnikov.

    Objavljeno: 24.11.2002
  • Konec krize v IT?

    Po dveh letih negativnih rezultatov pri raziskavah tržišča IT najnovejše kažejo, da se bo upadanje prodaje končalo. To naj bi se zgodilo najprej na področju omrežne in programske opreme, kjer naj bi se do leta 2006 vrnili nazaj na dinamiko pred letom 2001, pa tudi na drugih področjih naj bi bilo najhujše mimo.

    Objavljeno: 24.11.2002
  • Microsoft predstavil OneNote

    Microsoft je na Comdexu poleg tabličnih računalnikov predstavil tudi zasnovo novega orodja za shranjevanje ter upravljanje zapiskov, ki bo postalo del družine izdelkov Office. Program OneNote bo na voljo sredi prihodnjega leta, uporabnikom tabličnih računalnikov pa bo omogočala še enostavnejše delo kot tistim s prenosniki in z namiznimi računalniki, saj bo zapiske, slike in diagrame v okolju Tablet PC mogoče ustvarjati ter urejati kar ročno, tako kot smo vajeni pri pisanju na papir.

    Objavljeno: 24.11.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji