Novice

 • Novi Plus! Digital Media Edition

  Microsoft bo januarja začel s prodajo prenovljene različice dodatka za okolje Windows XP z imenom XP Plus! Digital Media Edition, ki bo vseboval nova orodja za zabavo in večpredstavnost. Med glavnimi novostmi bodo med drugim končne različice paketov Windows Media 9 in Windows Movie Maker 2, ki so že nekaj časa na voljo v razvojnih izvedbah na spletu. Poleg teh orodij so novosti tudi novi dodatki za Windows Media Player, kot so novi 3D >>plesalci<<, ki se gibljejo glede na glasbo, ki jo predvajamo s predvajalnikom. Tudi sicer je Plus! Party Mode skupina orodij za predvajalnik, ki omogoča digitalno zabavo na zvočnem in vizualnem področju.

  Objavljeno: 20.12.2002več
 • Sony AIT z zmogljivostjo 1 TB že v prodaji

  Sony je nekoliko presenetljivo prehitel glavne tekmece in najavil začetek prodaje tračnih izdelkov, ki bodo omogočali hraniti čez 1 TB podatkov na posamezno kaseto. S tem so pri Sonyu prehiteli Quantuma in združenje Ultrium, ki bodo svoje izdelke z zmogljivostjo 1 TB začeli prodajati v najboljšem primeru šele čez pol leta.

  Objavljeno: 20.12.2002več
 • Rubikov princip za pomnilniški prostor

  Raziskovalci podjetja IBM razvijajo nov način zlaganja in povezovanja diskov v pomnilniških sistemih, ki po organizaciji spominja na znamenito Rubikovo kocko. Projekt z imenom Collective Intelligent Bricks vsebuje tehnologije in povezave, ki omogočajo izgradnjo izredno zmogljivih pomnilniških sistemov, ki pa bodo prostorsko precej manjši od današnjih izdelkov.

  Objavljeno: 20.12.2002več
 • Število poštnih virusov se je podvojilo v letu 2002

  Elektronska pošta postaja hitro glavni način za širjenje in razmnoževanje računalniških virusov. Po podatki podjetja MessageLabs, ki se ukvarja z filtriranjem in analizo elektronske pošte je danes že skoraj vsako dvestoto sporočilo okuženo z virusom, kar je dvakrat več kot v letu 2001. Raziskava je pokazala, da je bilo okuženih 9,3 milijona sporočil od skupno 2 milijarde sporočil, kolikor so jih obdelali pri družbi MessageLabs.

  Objavljeno: 20.12.2002več
 • Sony in Matsushita razvijata lasten Linux

  Japonska velikana zabavne elektronike Sony in Matsushita Electric sta napovedala, da bosta razvila lastno različico operacijskega sistema Linux za platformo za razne digitalne naprave. Čeprav se Linux predvsem uporablja kot operacijski sistem za strežnike in osebne računalnike, vse pogosteje najde svoje mesto tudi v napravah, ki sodijo na področje zabavne elektronike; med drugim poganja tudi posebno različico Sonyjevega igralnika PlayStation 2. Nova različica Linuxa naj bi našla mesto predvsem v digitalnih avdio in video napravah, ki bodo dostopale do spleta.

  Objavljeno: 19.12.2002več
 • Le še dva tedna podpore za Windows NT 4.0!

  Microsoft bo nudil običajno podporo za Windows NT 4.0 le še dva tedna, oziroma do 31. decembra 2002. Temu sledi eno leto dodatne podpore za katero je treba plačati, a bo na voljo zgolj do konca 2003. Po tem datumu bo potrebno plačevati tudi za vsak popravek, kar lahko povzroči znatne varnostne težave, saj bo hekerjem jasno, da novih varnostnih lukenj večina uporabnikov ne bo krpala. Glavne težave seveda ne predstavljajo osebni računalniki, temveč strežniki, ki so pogosto povezani v splet in torej še bolj izpostavljeni. Takšno Microsoftovo ravnanje očitno kaže, da največjo konkurenco Windowsom predstavljajo njegove starejše različice in da se pri Microsoftu tega še predobro zavedajo.

  Objavljeno: 19.12.2002več
 • Gigabit na sekund prek brezžične povezave

  Havajsko podjetje Loea je napovedalo novo tehnologijo, ki omogoča zelo visoke komunikacijske hitrosti prek brezžičnih povezav. Tehnologija, ki so jo poimenovali Virtual Fiber, naj bi omogočila hitrosti prenosa okoli 1,25 Gb/s prek brezžične povezave, kar je lep korak naprej v primerjavi z današnjimi izdelki, ki dosegajo največ 54 Mb/s.

  Objavljeno: 19.12.2002več
 • Varnostne naprave na pohodu

  Družba IDC napoveduje, da bodo v letu 2003 eno največjih rasti v računalniški industriji doživele naprave, ki v računalniških omrežjih zagotavljajo večjo varnost. Po napovedih naj bi tudi v prihajajočem letu prodaja rasla vsaj tako hitro kot doslej, kjer sicer večjo rast od povprečja - 34% letno. Najhitreje pa rastejo rešitve za preprečevanje vdorov v omrežja, kjer je letna rast 62%.Samo z prodajo naprav, kot so požarni zidovi, VPN strežniki in protivirusni prehod, naj bi proizvajalci presegli mejo milijarde dolarjev letno.

  Objavljeno: 19.12.2002več
 • Prva razvojna različica naslednjega SQL Serverja kmalu nared

  Microsoft bo najbrž že februarja ali marca objavil prvo razvojno različico naslednika podatkovnega strežnika SQL Server, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Yukon. Poročila prvih preizkuševalcev bodo tudi podlaga za odločitev o datumu prihoda končne različice strežnika. Po ocenah analitikov je Yukon eden pomembnejših mejnikov za podjetje Microsoft, saj bo predstavljal temeljni kamen za razvojna orodja in poslovne rešitve v naslednjih letih.

  Objavljeno: 19.12.2002več
 • Most med CDMA in UMTS

  Proizvajalec mobilne omrežne opreme Lucent Technologies je predstavil bazno postajo, ki deluje v omrežjih CDMA, a omogoča povezavo tudi z aparati za omrežja W-CDMA, med katera sodi UMTS.

  Objavljeno: 18.12.2002več