Objavljeno: 26.11.2002

Microsoftovi temelji za poslovne rešitve

Microsoft je nedavno spregovoril o dolgoročnem načrtu, ki postavlja temelje za proizvajalčeve aktivnosti in rešitve na področju poslovnih informacijskih rešitev. 10-letni načrt temelji na novem ogrodju z imenom Microsoft Business Framework, pod katerim naj bi nastajale vse poslovne rešitve Microsofta in podjetij v njegovem lastništvu, kot kaže pa tudi rešitve partnerskih podjetij.

Vse poslovne Microsoftive rešitve bodo s tem tudi temeljile na skupni kodi, ki bo zagotavljala preprosto združljivost in povezljivost med različnimi programi. Podjetje ima v pripravi prek hčerinskih podjetij Great Plains in Navision, pa tudi znotraj samega Microsofta niz novih rešitev s področij sistemov ERP, SCM in CRM, vse pa bodo arhitekturno temeljile tudi na platformi .NET.

Business Framework bo definiral dva nivoja združljivosti in sodelovanja med različnimi programi. Prvi nivo bo omogočil lažjo integracijo posameznih delov v večje celote, preprostejše povezovanje v delovne procese in skrb za konsistentno varnost ne glede na kombinacijo uporabljenih modulov. Drugi nivo bodo predstavljali moduli in gradniki, ki bodo skupni za različne module, na primer šifranti, s čimer naj bi olajšali tako razvoj programov, kot tudi povezovanje med njimi.

Posamezni moduli v okviru Microsoft Business Frameworka bodo med sabo komunicirali na več načinov, najbolj pa bo v ospredju povezovanje prek spletnih storitev in podatkovnih zapisov XML. Isti mehanizem naj bo med drugim tudi omogočal preprostejšo nadgrajevanje funkcionalnosti programov, za kar bodo skrbeli dodatki in rešitve drugih proizvajalcev. Microsoft namreč strateško načrtuje predvsem horizontalne poslovne rešitve in se ob tem namerava ukvarjati le z omejenim vertikalnih rešitev. Ostalo prepušča partnerjem.

Prva različica Microsoft Business Frameworka bo pripravljena v začetku 2003, konec tega leta pa bo pripravljena prva resnejša revizija projekta. Opazovalci kljub temu menijo, da bodo prve implementacije nove arhitekture uporabljene v izdelkih šele v letih 2004 oziroma 2005. Večji uspeh in koristi pa je moč pričakovati šele v letih 2007 in 2008, ki bo prišla na vrsto druga generacija ogrodja, razvita na podlagi izkušenj s prvo generacijo izdelkov.

Čeprav oddelek za poslovne rešitve Microsoft za zdaj prinašal le okoli pol milijarde prihodkov letno, se bo to v naslednjih letih močno spremenilo. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo to področje čez 10 let vredno za podjetje več kot 10 milijard dolarjev letno, s čimer bo predstavljalo enakovreden vir prihodka kot sistemska in strežniška programska oprema.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji