Objavljeno: 25.11.2002

Novi super računalnik SGI

Novi super računalnik družbe Silicon Graphics z nazivom Origin 3900 naj bi na enoto površine vseboval neprimerno več računske moči kot drugi računalniki. Doslej so računalniki SGI serije Origin vsebovali do 32 procesorjev na omaro, po novem pa kar do 128. To pomeni štirikrat večjo računsko gostoto, ki je primerljiva z gostoto strežniških rezin (blade servers), vendar z arhitekturo super-računalnika.

Povečanje gostote procesorjev so dosegli predvsem z zmanjšanjem toplotnih izgub procesorja MIPS, ki sedaj potrebuje le okoli 17 W električne moči, kar je toliko kot procesorji za prenosne računalnike. Povečana gostota vezij pa prispeva tudi k hitrosti, saj so poti med procesorji, pomnilnikom in drugimi podsistemi, krajše.

Po 11. septembru se je tržišče teh računalnikov povečalo, saj ima ameriška vojska na voljo večja sredstva, temu pa je botroval tudi razvoj nekaterih znanstvenih področij, kot so modeliranje v ekonomiji, biotehnologiji in farmaciji.

Osnovna enota sistema Origin 3900 so štirje procesorji in 512 MB pomnilnika. Super računalniki serije Origin 3900, ki bodo imeli po 32 procesorjev Intel Itanium 2 in operacijski sistem Linux, naj bi bili na voljo že čez nekaj mesecev. Vrhunski sistem s 128 procesorji in pomnilnikom 64 GB bo stal okoli 3 milijone dolarjev.

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji