Objavljeno: 25.11.2002

Svetla prihodnost za pomnilniške naprave USB

Družba za analize Semico Research je objavila študijo v kateri napoveduje, da bo tržišče pomnilniških naprav USB, ki temeljijo na pomnilniku Flash RAM do leta 2006 vredno 3,8 milijarde dolarjev.

Tovrstne pomnilniške naprave so običajno velikosti obeska za ključe in se priključijo neposredno na vmesnik USB, sodobnejši operacijski sistemi pa jih prepoznajo brez dodatnih gonilnikov. Med najbolj znanimi sta IBM-ov MemoryKey in Fujitsu-Siemensov MemoryBird, Creative pa je nedavno predstavil predvajalnik glasbe MP3 Creative MuVo, ki prav tako temelji na tem sistemu. Tovrstne naprave so zaradi preproste uporabe in priročnosti postale priljubljen nadomestek za diskete, za prenose manjših datotek pa so tudi bolj uporabne kot nosilci CD-RW.

Pri Semico Researchu ocenjujejo, da bo tržišče pomnilniških naprav USB letno raslo za vsaj 130 odstotkov, torej iz 10 milijonov prodanih enot in 100 milijonov prometa letos, na 50 milijonov prodanih enot in 3,8 milijarde prometa do 2006. Velik preboj za pomnilniške naprave USB naj bi predstavljala tudi nova vrsta pomnilnika Flash RAM imenovana NAND, ki bo omogočala zgolj zapisovanje in branje podatkov, ne pa tudi poganjanja programov, bo pa tudi zato cenejša.

S cenejšimi pomnilniki in nižjimi proizvodnimi stroški se bodo znižale tudi cene naprav, pri Semicu ocenjujejo na 15 dolarjev, medtem ko se bo kapaciteta počasi pričela večati nad današnjih 32 MB.

http://www.semico.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji