• Cray kmalu zopet najboljši med najboljšimi

    Družba Cray je napovedala prodajo novega super-računalnika, ki bo po napovedih prehitel vse doslej najhitrejše. Novi model X1 naj bi omogočal do 52,4 teraflopov, ali en trilijon (10 na 12) matematičnih operacij v sekundi. Super-računalniki dosegajo visoke rezultate z združeno močjo večjega števila procesorjev - v primeru Cray X1 pa bodo uporabili kar 4098 posebnih procesorjev Cray s taktom 800 MHz. Cena super-računalnika X1 naj bi se začela pri 2,5 milijona ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 23.11.2002
  • Svetla prihodnost za Linux, črna za Itanium

    Po mnenju strokovnjakov podjetja Gartner naj bi bilo prihodnje leto za proizvajalce strežnikov z operacijskim sistemom Linux uspešno, saj naj bi prodali dvakrat več strežnikov kot letos. Ob le enoodstotni gospodarski rasti naj bi se dohodki iz prodaje sistemov Linux povečali na 4 milijarde dolarjev, oziroma na skupno 9-odstotni tržni delež. Ta operacijski sistem naj bi močneje prodrl v polje telekomunikacij in še bolj kot doslej v polje spletnih rešitev.

    Objavljeno: 23.11.2002
  • Oracle in IBM skupaj pri razvojnem okolju za javo

    Družba Oracle se bo pridružila izvršnemu odboru konzorcija Eclipse, ki ga je ustanovila družba IBM za izdelavo orodja s prosto kodo za razvijanje rešitev v jeziku java. Tudi snovalci jezika Java, družba Sun Microsystems, podpira podoben projekt imenovan NetBeans. Obe razvojni okolji IDE (Integrated Development Environment) sta na voljo v prosti kodi, tako da lahko zunanji razvijalci lažje pišejo dodatke.

    Objavljeno: 23.11.2002
  • Hibridni modem za hiter (in drag) prenos podatkov povsod

    Ponudnik satelitske telefonije Inmarsat je predstavil storitev Regional BGAN (Broadband Global Area Network - širokopasovno svetovno omrežje), ki omogoča uporabnikom v 99 državah Evrope in severne Afrike do spleta dostopati z uporabo satelitskega modema in/ali GPRS omrežja operaterja mobilne telefonije, v prihodnosti pa tudi omrežij UMTS. Inmarsatovo satelitsko omrežje omogoča prenose podatkov s hitrostmi do 176 kb/s, za preklop na omrežje GPRS pa je potrebno zgolj vstaviti kartico SIM v modem.

    Objavljeno: 22.11.2002
  • Cisco če naprej uspešen

    Slovenska izpostava Cisco Systems je na srečanju z novinarji predstavila finančne rezultate minulega finančnega četrtletja, napovedala Cisco konferenco ter pojasnila organizacijske spremembe v regijski strukturi tega telekomunikacijskega velikana.

    Objavljeno: 22.11.2002
  • Comdex počasi zapira svoja vrata

    Drugi največji sejem s področja informacijske tehnologije, Comdex, počasi zapira svoja vrata. Ob vsesplošnem upadanju obiska na sejmih po celem svetu se tudi Comdex ni mogel izogniti manjšemu številu tako razstavljavcev kot tudi obiskovalcev glede na prejšnja leta. Kljub temu je na sejmu bilo videti kar nekaj zanimivih novosti.

    Objavljeno: 22.11.2002
  • Microsoft stavi na pametne zaslone

    Microsoft na letošnjem Comdexu veliko pozornosti posvetil pametnim zaslonom (Smart Display), za predstavitev katerih so postavili kar šotor na prostem. Gre za zaslone občutljive na dotik, ki so z računalnikom povezani preko brezžične povezave in za katere upajo, da bodo v bodočnosti postale sestavni del računalniškega okolja. Tako so predstavili delujoče prototipe tovrstnih zaslonov velikosti 10,4 in 15 palcev, ki so jih naredili pri podjetju Viewsonic. S pisalom je mogoče upravljati računalnik podobno kot da bi imeli tablični osebni računalnik, komunikacija med zaslonom in računalnikom pa poteka preko brezžične povezave 802.11b.

    Objavljeno: 22.11.2002
  • Novi iPaqi pod HPjevim imenom

    HP je predstavil dva nova ročna računalnika iz družine iPaq, ki že nastopata pod HPjevim imenom. To tudi pomeni, da se s tem družina izdelkov Jornada dokončno poslavlja. Prva novost, HP iPaq h1910, je namenjen ljudem, ki zahtevajo čim lažjo in čim manjšo napravo. Opremljen je s procesorjem XScale s taktom 200 MHz, in 48 MB velikim pomnilnikom. Za operacijski sistem in vgrajene programe je namenjen 16 MB pomnilnika ROM. Razširimo ga lahko s karticami Secure Digital / MMC. Naprava tehta samo 113 gramov, meri pa 112 × 51 × 13 mm, s čimer se uvršča med najlažje in najmanjše ročne računalnike z operacijskim sistemom Microsoft PocketPC. Cena iPaqa h1910 bo predvidoma zelo nizka, le okoli 300 dolarjev.

    Objavljeno: 22.11.2002
  • Dell vstopil tudi na trg ročnih računalnikov

    Podjetje Dell, največji proizvajalec osebnih računalnikov, se bo s tekmeci pomerilo tudi pri prodaji ročnih računalnikov, pri kateri je doslej ponujal izdelke drugih proizvajalcev. Dell Axim X5 bo na voljo v dveh različicah: Axim X5 Basic temelji na 300-megaherčnem procesorju Intel XScale in ima 32 MB pomnilnika ROM in 32 MB RAM. Axim X5 Advanced ima procesor z višjim taktom, 400 MHz, in več pomnilnika, saj je opremljen z 48 MB pomnilnika ROM in 64 MB RAM.

    Objavljeno: 21.11.2002
  • Intel posodablja Xeone

    V zadnjem času je vse bolj jasno, da bodo Intelovi procesorji Xeon postopoma povsem nadomestili starejše procesorje v strežniških okoljih, tudi pri najmanjših vstopnih strežnikih. Dokaz je lahkot tudi Intelova osvežitev in hkratna pocenitev procesorjev Xeon, ki so namenjeni za rabo v eno in dvoprocesorkih strežnikih ter delovnih postajah.

    Objavljeno: 21.11.2002
  • Maxtor že z 250 GB

    Podjetje Maxtor je predstavilo doslej največji disk, namenjen uporabi v osebnih računalnikih. Novi disk ponuja za ceno 400 dolarjev prostor kar za 250 GB podatkov, pri tem pa podpira tudi najhitrejšo različico vmesnika ATA in sicer ATA-133, ki zagotavlja hitrost prenosa podatkov do 133 MB/s. Poleg samega diska proizvajalec prilaga kartico z vmesnikom ATA-133 in potrebne kable za delovanje pri tovrstnih visokih hitrostih.

    Objavljeno: 21.11.2002
  • Prihaja Opera 7

    Pri podjetju Opera Software so izdali prvo razvojno različico spletnega brskalnika Opera 7, ki je za okolje Windows že na voljo. Različica 7 naj bi bila v veliki meri napisana od temeljev in obogatena z dodatki za učinkovito prikazovanje spletnih dokumentov. Nova tehnologija SSR ( Small Screen Rendering) je namenjena brskanju s prenosnih telefonov in naprav z majhnimi zasloni, kot so ročni računalniki.

    Objavljeno: 21.11.2002
  • Po ročnih še zapestni računalniki

    Znani proizvajalec ur Fossil je na letošnjem Comdexu predstavil prototip ročne ure, ki je v bistvu pravi ročni računalnik. Wrist, kot so napravo poimenovali, temelji na operacijskem sistemu Palm različice 4.1, ki ga poganja Motorolin procesor DragonballVZ s taktom 33 MHz. Majhen na dotik občutljivi zaslon z dodatno osvetlitvijo lahko prikaže 16 sivinskih odtenkov v ločljivosti 160 × 160 pik, uporabljamo pa ga s pomočjo majhnega pisala, ki je shranjen kar v zapestnico naprave. Vgrajeni so vsi osnovni programi, kot so adresar, koledar, seznam opravil, notesnik, kalkulator in ura, poganjati pa je mogoče katerikoli program za operacijski sistem Palm, čeprav proizvajalec priporoča uporabo programov, ki so prilagojeni majhnem zaslonu in tristopenjskemu stikalu ob strani naprave, ki se uporablja za pomikanje gor in dol ter potrditev. Z računalnikom Wrist povežemo kar preko vmesnika USB, pri Fossilu pa se niso odpovedali niti Palmovemu infrardečemu vmesniku, ki se nahaja na vrhu naprave. Za energijo skrbi majhen litijev akumulator, ki naj bi zadostoval za največ 120 minut neprekinjenega delovanja. V prodajo naj bi Wrist prišel sredi prihodnjega leta tako pod imenoma Fossil in Abacus, kar je nova blagovna znamka podjetja, ki za prihodnost načrtuje še več podobnih naprav. Cena še ni znana.

    Objavljeno: 21.11.2002
  • Izšla je prva različica Linux distribucije UnitedLinux

    UnitedLinux je na sejmu Comdex predstavil prvo končno različico nove Linux distribucije UnitedLinux. Gre za strežniški operacijski sistem, ki je skupen projekt podjetij Conectiva, SCO, Suse in Turbolinux. UnitedLinux 1.0 je osnova, na podlagi katere bodo omenjena štiri podjetja prodajala lastne strežniške rešitve, temelječe na Linuxu. Glavne prednosti nove distribucije naj bi bila predvsem boljša podpora in širša pokritost trga, kjer omenjena podjetja težko tekmujejo z glavnim tekmecem RedHat-om. Na voljo bodo lokalizirane različice distribucije, v samem začetku pa je že na voljo v desetih različnih jezikih.

    Objavljeno: 20.11.2002
  • Toshibini novi notesniki

    Toshiba je na Comdexu predstavila dve novosti na področju prenosnih računalnikov. Model Satellite 5205 se pri najzmogljivejših različicah sedaj ponaša z zapisovalnikom DVD-R/RW. Tudi drugače gre za vrhunsko opremljen notesnik, saj ima procesor Pentium 4 M s taktom 2 GHz, 512 MB pomnilnika in 60 GB diska. Zaslon je 15,1-palčni z ločljivostjo 1600 × 1200, grafični procesor pa GeForce 4Go 460 s 64 MB namenskega pomnilnika.

    Objavljeno: 20.11.2002
  • Microsoft Visual Studio .NET 2003

    Microsoft je objavil zadnjo razvojno različico razvojnega kompleta, ki so ga doslej razvijali pod delovnim imenom >>Everett<<. Razvojno orodje je hkrati tudi dobilo uradno ime Visual Studio .NET 2003, v prodajo pa naj bi prišel predvidoma aprila 2003.

    Objavljeno: 20.11.2002
  • Trend Micro PC-cillin 2003

    Podjetje Trend Micro je predstavilo novo različico protivirusnega paketa PC-cillin 2003, ki je namenjen predvsem osebni in domači rabi. Program vsebuje poleg samega protivirusnega programa tudi osebni požarni zid in sistem za filtriranje vsebine, ki prihaja iz interneta. Med zanimivimi novostmi je funkcija hitrega alarma, ki uporabnike prek spletnega obveščanja opozori na morebitne hitre epidemije novih virusov. Pri tem lahko uporabnik začasno tudi povsem ustavi ves promet z internetom, dokler ni na voljo zdravilo za virus.

    Objavljeno: 20.11.2002
  • Prvi izdelki za brezžični ethernet "g" skoraj leto pred končnim standardom

    Izdelovalec omrežne opreme Linksys je za december napovedal pričetek prodaje omrežnih kartic in dostopnih točk Instant Wireless-G, ki temeljijo na prihajajočem standardu 802.11g. Trenutno je najbolj razširjen standard za brezžični ethernet 802.11b, ki omogoča hitrosti prenosa do 11 Mb/s, medtem ko različica >>g<< obljublja prepustnost do 54 MB/s. Ker obe različici standarda 802.11 uporabljata iste frekvence za prenos podatkov, so izdelki 802.11g združljivi z omrežji 802.11b, ne morejo pa izkoristiti hitrejšega prenosa podatkov in novih varnostnih protokolov.

    Objavljeno: 20.11.2002
  • Tudi japonska vlada razmišlja o Linuxu

    Ob uvajanju novega načina licenciranja Microsoftove programske opreme, se je več držav uprlo vse višjim cenam in pričelo javno objavljati, da razmišljajo o uporabi Linuxa kot cenejše alternative. Pri tem so bile najbolj glasne britanska, brazilska in čilska vlada, medtem ko so nekatere druge tudi sprejele nekaj ukrepov v tej smeri. Tako je denimo nemška vlada omogočila državnim ustanovam nakup IBM-ovih računalnikov s SuSE Linxuom po nižjih cenah. Čeprav se je v zadnjih mesecih to gibanje nekoliko poleglo, pa podobna napoved s strani japonske vlade pomeni še večji udarec kot vsa dosedanja.

    Objavljeno: 19.11.2002
  • Comdex brez velikih novosti

    Letošnji Comdex, ki te dni poteka v Las Vegasu, kaže predvsem na to, da se nadaljuje trend upadanja udeležbe s strani nekaterih večjih razstavljavcev. Skupno se sejma tako udeležuje približno 1000 razstavljavcev, vendar manjka vse več pomembnejših imen. Čeprav se Comdex uradno začenja na ponedeljek, se za ,,posvečene" sejem pravzaprav odpira že dan prej. Letos ga je tako odprl Bill Gates, ki je v svojem otvoritvenem govoru največjo pozornost posvetil predvsem tabličnim osebnim računalnikom, govoril pa je tudi o novi različici pisarniškega paketa Office, ki bo luč sveta ugledal spomladi leta 2003.

    Objavljeno: 19.11.2002
  • nVidia GeForce FX

    Podjetje nVidia je v okviru sejma Comdex v Las Vegasu predstavilo novo družino izdelkov z imenom GeForce FX. Novi procesor, ki je bil doslej znan pod oznako NV30, je narejen v 0,13-mikronski tehnologiji in z bakrenimi povezavami. Takt procesorja znaša 500 MHz, medtem ko pomnilnik tipa DDR II deluje kar z dvakrat višjim taktom.

    Objavljeno: 19.11.2002
  • Novi HP LaserJeti

    Hewlett Packard je predstavil dva nova naslednika priljubljenega laserskega tiskalnika za delovne skupine LaserJet 4100. Neposredni naslednik tega modela je model LaserJet 4200, ki ima enako ceno kot predhodnik (v ZDA je priporočena cena osnovnega modela 1.100 dolarjev) in ga v prodajnem programu podjetja tudi nadomešča. Poleg tega je HP predstavil tudi zmogljivejšo različico LaserJet 4300, ki stane v osnovi 1.400 dolarjev.

    Objavljeno: 19.11.2002
  • Varna povezava s pomočjo LapLink

    Družba LapLink je predstavila novo tehnologijo za varni prenos podatkov imenovan LapLink Everywhere. Pri tem podatke preusmerijo skozi njihove >>varne strežnike<<. Določiti je mogoče tri lokacije, do katerih dostopamo, vrsta odjemalca pa ni pomembna, če le podpira spletni brskalnik. Izvedba ni vezana na določen operacijski sistem, tip naprave ali uporabljeni program, potrebujemo le mali programski dodatek za brskalnik.

    Objavljeno: 18.11.2002
  • Kombinirano vezje za brezžična omrežja

    Družba Mobilian je predstavila kombinirano vezje s tehnologijo TrueRadio, ki omogoča hkratno delovanje v brezžičnih omrežjih po standardih 802.11b (Wi-Fi) in bluetooth. Vezje naj bi omogočilo izdelavo cenejših kartic za osebne računalnike, saj so večino radio-frekvenčnih sklopov so s pomočjo visoke integracije združili v enem vezju (MN22100).

    Objavljeno: 18.11.2002
  • Intel napoveduje vezja za brezžična omrežja

    Predstavniki družbe Intel so predstavili nekaj zanimivih idej, ki jih bodo v prihodnjih letih vključili med ponudbo brezžične telefonije. Delo v brezžičnih omrežjih naj bi potekalo podobno kot pri prenosnih računalnikih - v pisarni s polno paro s pomočjo priključka ethernet, na terenu pa omejeno zaradi počasnejših brezžičnih omrežij. Najbolj kritično za prenosne naprave je iskanje najbolj primerne vstopne točke, kar naj ne bi trajalo tudi več kot pet minut.

    Objavljeno: 18.11.2002
  • Osebni pomočniki Sharp v okolju Linux

    Družba Sharp je napovedala predstavitev najmanj dveh novih žepnih računalnikov z okoljem Linux, podrobnosti pa še niso izdali. Naprave so podobne prenosnemu računalniku z zaslonom na zgornji polovici in tipkovnico na spodnji. Ploski zaslon LCD z ločljivostjo 640 x 480 točk je mogoče obračati za 180 stopinj. Izdelan je v tehnologiji CG Silicon, ki jo je razvila družba Sharp, omogoča pa dvakrat večjo gostoto pik kot običajni zasloni LCD. Prejšnji model SL-A300 Zaurus, ki je v prodaji od meseca junija, je zasnovan na procesorju Intel XScale (200 MHz), podpira pa tudi javanske programčke. Novi osebni pomočniki Sharp bodo v prodaji še pred koncem leta.

    Objavljeno: 18.11.2002
  • Hipernitnost za Pentium 4

    Intel je predstavil novo različico procesorja Pentium 4, ki je prinaša dve glavni novosti - takt delovanja večji od 3 GHz in prvič na tem področju novo tehnologijo - hipernitnost. Hipernitnost je novost, ki omogoča računalniku, oziroma operacijskemu sistemu, da v enem procesorju vidi dva navidezna procesorja. Na tak način lahko programska oprema, predvsem zahtevnejši programi v večopravilnem okolju, bolj učinkovito izrabljajo procesorjeva sredstva, v praksi pa lahko tak pristop k procesiranju prinese tja do 25% višjo zmogljivost.

    Objavljeno: 18.11.2002
  • Še bolj analitični SQL Server

    Microsoft je podatkovni strežnik SQL Server oplemenitil z dodatnimi analitičnimi orodji, ki omogočajo uporabnikom (predvsem na področju financ in proizvodnje) učinkovitejšo analizo podatkov. Program SQL Server Accelerator for Business Intelligence ima poleg obstoječih modelov poslovnih analiz (prodaja in marketing) zdaj še modela za finance in proizvodnjo. Finančni model vsebuje vnaprej določene sheme, ključne pokazatelje delovanja in sistem zbiranja pomembnih informacij. Proizvodni model omogoča analizo proizvodnih procesov, pomaga pa tudi pri zmanjševanju stroškov proizvodnje in delovne sile. Pospeševalnik v angleščini, nemščini ali francoščini je imetnikom podatkovnega strežnika SQL 2000 Enterprise Edition na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 17.11.2002
  • Manj tveganega kapitala v Evropi

    Pri družbah VentureOne in Ernst&Young so ugotovili, da so investitorji v letošnjem tretjem četrtletju v novo ustanovljena evropska podjetja vložili le 781 milijonov evrov tveganega kapitala. To je že sedmo zaporedno četrtletje, v katerem so zabeležili padec tovrstnih vlaganj. Evropa je v enakem lanskem obdobju porabila 2,7 milijarde evrov, pred dvema letoma pa kar 4,6 milijarde evrov. Imetniki tveganega kapitala so previdnejši tudi v ZDA, saj je znesek v tretjem četrtletju (3,9 milijarde dolarjev) najnižji v zadnjih štirih letih.

    Objavljeno: 17.11.2002
  • Divja mačka za AGP 8×

    3Dlabs, hčerinsko podjetje velikana Creative Labs, je predstavilo dve novi grafični kartici, namenjeni profesionalni rabi. Kartici Wildcat4 7110 in 7210 naj bi ponujali za okoli 30% boljšo zmogljivost kot katerikoli konkurenčni izdelek. Šibkejši model je opremljen z 256 MB pomnilnika, medtem ko je pri različici 7210 ta velik kar 384 MB. Obe kartici podpirata vodilo AGP 8×, priloženi pa so gonilniki za okolji Windows 2000 in XP ter programe 3DS Max in AutoCAD. V bližnji prihodnosti pa naj bi bili na voljo tudi gonilniki za Linux. Novi kartici sta namenjeni predvsem delu v okoljih CAD in obdelavi videoposnetkov.

    Objavljeno: 17.11.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji