Objavljeno: 20.11.2002

Izšla je prva različica Linux distribucije UnitedLinux

UnitedLinux je na sejmu Comdex predstavil prvo končno različico nove Linux distribucije UnitedLinux. Gre za strežniški operacijski sistem, ki je skupen projekt podjetij Conectiva, SCO, Suse in Turbolinux. UnitedLinux 1.0 je osnova, na podlagi katere bodo omenjena štiri podjetja prodajala lastne strežniške rešitve, temelječe na Linuxu. Glavne prednosti nove distribucije naj bi bila predvsem boljša podpora in širša pokritost trga, kjer omenjena podjetja težko tekmujejo z glavnim tekmecem RedHat-om. Na voljo bodo lokalizirane različice distribucije, v samem začetku pa je že na voljo v desetih različnih jezikih.

Za večjo združljivost bo poskrbela tudi usklajenost z različnimi standardi, med katerimi združenje najbolj izpostavlja združljivost s standardoma LSE 1.2 in Open 18N skupine Free Standards. Distribucijo sestavlja Linux jedro različice 2.4.19 in knjižnice glibc 2.2.5 in GCC 3.2. Za grafično okolje Xwindow skrbi XFree86, različica 4.2, za uporabniški vmesnik pa so uporabili KDE 3.0. Poleg distribucije je v osnovi priloženih okoli 800 programov, med katerimi izstopajo strežniška orodja, medtem ko manjka podpora nekaterim uporabniškim delom, na primer večpredstavnim zmožnostim. Da je različica namenjena predvsem najzahtevnejšim kupcem, kaže tudi dejstvo, da jedro podpira sisteme s tja do 32 procesorjev, 64 GB pomnilnika in do 600 diskov, ki jih lahko uporablja kot en sam logični pogon.

UnitedLinux bo zaenkrat na voljo samo v strežniški različici, medtem ko bodo za uporabnike na osebnih računalnikih in delovnih postajah še vedno na voljo ločene distribucije štirih podjetij ustanoviteljic. Nekatera podjetja z lastnimi Linux distribucijami so že izrazile interes, da bi se pridružili skupini UnitedLinux, podporo novemu operacijskemu sistemu pa so napovedala tudi nekateri pomembnejši proizvajalci strežnikov, med katerima IBM in HP.

http://www.unitedlinux.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji