Objavljeno: 19.11.2002

nVidia GeForce FX

Podjetje nVidia je v okviru sejma Comdex v Las Vegasu predstavilo novo družino izdelkov z imenom GeForce FX. Novi procesor, ki je bil doslej znan pod oznako NV30, je narejen v 0,13-mikronski tehnologiji in z bakrenimi povezavami. Takt procesorja znaša 500 MHz, medtem ko pomnilnik tipa DDR II deluje kar z dvakrat višjim taktom.

Kartica je povsem združljiva s specifikacijami DirectX 9, v določenih elementih pa zmožnosti omenjene knjižnice še nadgrajuje. Kartice z novim procesorjem naj bi bile v povprečju dva do štirikrat hitrejše od dosedanjega nVidiinega paradnega izdelka, procesorja GeForce 4 Ti4600, s čimer bodo hitrejše tudi od najzmogljivejšega izdelka glavnega tekmeca, ATI Radeona 9700 Pro.

GeForce FX (ime so dobili z združitvijo imen GeForce in 3Dfx) ima popolnoma programsko nastavljive senčilnike pik in ogljišč. Za lažje programiranje so pri nVidii razvili tudi nov programski jezik, temelječ na jeziku C, imenovanem Cg. Z njim naj bi programerji na običajnih računalnikih PC dosegali rezultate, podobne delovnim postajam iz podjetij za posebne učinke, ki jih lahko občudujemo v filmih. Pri nVidii so to poimenovali Cinematic Computing.

Posebnost je tudi patentiran sistem hlajenja FXFlow, ki pri delovanju grafično manj zahtevnih pisarniških programov omogoča skoraj neslišno delovanje, ob polni obremenitvi grafičnega procesorja pa poskrbi za učinkovitejše odvajanje toplote.

Novi procesorji GeForce FX bodo na voljo v začetku leta 2003, različice za manj zahtevne kupce in prenosne računalnike pa naj bi najzmogljivejši različici sledile malo za tem. Cena kartic s procesorji GeForce FX še ni znana.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji