Objavljeno: 19.11.2002

Comdex brez velikih novosti

Letošnji Comdex, ki te dni poteka v Las Vegasu, kaže predvsem na to, da se nadaljuje trend upadanja udeležbe s strani nekaterih večjih razstavljavcev. Skupno se sejma tako udeležuje približno 1000 razstavljavcev, vendar manjka vse več pomembnejših imen. Čeprav se Comdex uradno začenja na ponedeljek, se za ,,posvečene" sejem pravzaprav odpira že dan prej. Letos ga je tako odprl Bill Gates, ki je v svojem otvoritvenem govoru največjo pozornost posvetil predvsem tabličnim osebnim računalnikom, govoril pa je tudi o novi različici pisarniškega paketa Office, ki bo luč sveta ugledal spomladi leta 2003.

Vzporedno z otvoritvenim dogodkom je potekal tudi dogodek DigitalFocus/Mobile Focus, ki sicer ne sodi v okvir sejma Comdex, na katerem pa je kar nekaj razstavljavcev (večina takšnih, ki se sejma samega sploh ne udeležujejo) pokazalo svoje novosti s področja mobilnih tehnologiji.

Prvi dan sejma je največ zanimanja vzbudila tiskovna konferenca podjetja Nvidia, ki je predstavilo novo generacijo grafičnih čipov Geforce FX, ki predstavljajo trenutno najbolj dovršen grafični čip na trgu osebnih računalnikov. AMD je najavil vstop na področje brezžičnih omrežnih vmesnikov z zelo prilagodljivim in energijsko varčnim vezjem, videli pa smo tudi prototip ročnega računalnika z AMD-jevim procesorjem Alchemy in operacijskim sistemom PocketPC 2002.

Dell se ponaša z ročnim računalnikom Axim X5, ki je zanimiv tudi zaradi ugodne cene, saj je osnovni model v ZDA na voljo že za 200 dolarjev, močnejši pa za 300 dolarjev, kolikor stane tudi novi HP Ipaq 1910, ki je prvi Ipaq, ki ne nosi več imena Compaq. Poleg te različice je na voljo tudi že nekaj zmogljivejših modelov, najzmogljivejši pa je HP Ipaq 5450, ki je opremljen tudi z brezžičnima vmesnikoma bluetooth in Wi-Fi.

Sejem bo trajal do petka 18. novembra, po vsej verjetnosti pa se bo tudi letos nadaljeval upad števila obiskovalcev. Lansko leto je sejem namreč uradno obiskalo 125.000 obiskovalcev, leto poprej še 200.000. Glede na vedno manjšo zastopanost razstavljavcev in upad števila obiskovalcev, se neuradno govori tudi o tem, da bi lahko bil letošnji Comdex zadnji, kar je povezano tudi s finančnimi težavami s katerimi se sooča organizator Key3 Media Group.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji