Objavljeno: 18.11.2002

Hipernitnost za Pentium 4

Intel je predstavil novo različico procesorja Pentium 4, ki je prinaša dve glavni novosti - takt delovanja večji od 3 GHz in prvič na tem področju novo tehnologijo - hipernitnost. Hipernitnost je novost, ki omogoča računalniku, oziroma operacijskemu sistemu, da v enem procesorju vidi dva navidezna procesorja. Na tak način lahko programska oprema, predvsem zahtevnejši programi v večopravilnem okolju, bolj učinkovito izrabljajo procesorjeva sredstva, v praksi pa lahko tak pristop k procesiranju prinese tja do 25% višjo zmogljivost.

Hipernitnost pride v poštev tedaj, ko v računalniku sočasno deluje več programov, vendar morja biti programi napisani s podporo za več procesorjev. Takih programov je v prodaji kar nekaj, toda še zdaleč niso vsi. Novi procesor lahko sočasno procesira več procesnih niti, kar je hitreje kot sedanji način delovanja, kjer je za vrstni red izvajanja niti skrbel zgolj operacijski sistem. Pri tem >>vara<< operacijski sistem, ki pri tem misli, da dela z več procesorji.

Kot že rečeno, vsi programi ne bodo znali s pridom izkoriščati hipernitnost. Med takimi, ki jim nova tehnologija ne bo koristila so zagotovo igre, dosti programov pa bo na takem procesorju delovala celo počasneje kot sicer. Gre za programe, ki so narejeni neoptimalno in pri svojem delovanju po nepotrebnem zasedajo vsa razpoložljiva sredstva, ne glede na to, kako jih uporabljajo (ededn takih je Microsoft Windows Media Encoder 7.1). Hipernitnost pa bodo znali izkoriščati različni programi in operacijski sistemi, med katerimi seveda tudi Windows XP in Linux. Pričakujemo lahko, da se bo sčasoma podpora za hipernitnost še povečala, ko bodo proizvajalci programske opreme spremenili svoje programe.

Novi Pentium 4 je obenem prvi komercialni izdelek, ki je dosegel in presegel mejo frekvence delovanja 3 GHz. Najzmogljivejši novinec, ki je narejen v sodobni 0,13 mikronski arhitekturi, deluje namreč s taktom 3,06 GHz, kar je največ v računalniški industriji. Računalniki z novim procesorjem bodo zaradi vsega tega nosili novo oznako HT, s katero bo moč razpoznati uporabo hipernitnosti (hyper-therading). Cena novega procesorja s taktom 3,06 GHz je 637 dolarjev.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji