Objavljeno: 23.11.2002

Cray kmalu zopet najboljši med najboljšimi

Družba Cray je napovedala prodajo novega super-računalnika, ki bo po napovedih prehitel vse doslej najhitrejše. Novi model X1 naj bi omogočal do 52,4 teraflopov, ali en trilijon (10 na 12) matematičnih operacij v sekundi. Super-računalniki dosegajo visoke rezultate z združeno močjo večjega števila procesorjev - v primeru Cray X1 pa bodo uporabili kar 4098 posebnih procesorjev Cray s taktom 800 MHz. Cena super-računalnika X1 naj bi se začela pri 2,5 milijona ameriških dolarjev.

Ta hip je še vedno najhitrejši med okoli 900 super-računalniki Earth Simulator družbe NEC s 35,6 teraflopi. Poleg sistema X1 pa bodo pri družbi Cray izdelali tudi super-računalnik za državni laboratorij Sandia, ki bo imel hitrost okoli 40 teraflopov. Ta sistem, imenovan Red Storm, bo vseboval okoli 10.000 64-bitnih procesorjev Opteron družbe AMD (Advanced Micro Devices).

Cilj načrtovalcev super-računalnikov je doseči petaflop, kar je 1000 trilijonov matematičnih operacij v sekundi. Sistemi X1 naj bi to hitrost dosegli do leta 2010. Znanstveniki potrebujejo takšne računalnike za napovedovanje vremena, za eksperimente in simulacije jedrskih eksplozij, podjetja pa za načrtovanje in preizkušanje izdelkov kot so avtomobili in letala.

http://www.cray.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji