Objavljeno: 22.11.2002

Comdex počasi zapira svoja vrata

Drugi največji sejem s področja informacijske tehnologije, Comdex, počasi zapira svoja vrata. Ob vsesplošnem upadanju obiska na sejmih po celem svetu se tudi Comdex ni mogel izogniti manjšemu številu tako razstavljavcev kot tudi obiskovalcev glede na prejšnja leta. Kljub temu je na sejmu bilo videti kar nekaj zanimivih novosti.

Če so na CeBitu tablični računalniki nastopali le v obliki prototipov in vizij prihodnosti, so na Comdexu prav tovrstni mobilni računalniki pritegnili največ pozornosti, saj je delujoče modele, ki so večinoma tudi že v prodaji, predstavili med drugim pri Acerju, Fujitsu Siemensu, HP-ju, Toshibi in ViewSonicu, medtem ko je Microsoft na svojem razstavnem prostoru veliko prostora in pozornosti namenil sistemu Windows XP Tablet PC Edition. Praktične demonstracije so pokazale, da je delo s peresniki sicer preprosto in da predstavljajo uporabno kombinacijo prenosnika in ročnega računalnika, vendar pa za uspešno prepoznavanje besedila, ki je ključ do uspeha tovrstnih naprav, potrebujemo dokaj obsežen slovar, tako da bomo pri vpisovanju besedila v slovenščini še vedno naleteli na precej ovir.

Značilnost letošnjega Comdexa so tudi številne naprave WiFi in USB 2.0. Med prve sodi Microsoft SmartDisplays tehnologija, ki zagotavlja brezžični prenos slike na prenosljiv zaslon s tekočimi kristali. Značilna je bila pravcata poplava raznih kartic in poceni dostopnih točk, kar kaže, da bo brezžično omrežje na področjih, kjer hitrost ni na prvem mestu, tudi cenovno nadomestila bakreno ožičenje. Tudi naprav USB 2.0 na sejmu ni manjkalo in iz videnega lahko zaključimo, da se je novi vmesnik uspešno uveljavil in zaenkrat vsak na PCjih dobil bitko z vmesnikom FireWire, ki je bil na sejmu precej v ozadju. Res pa je, da se pripravlja nova različica ognjene žice, ki bo razmerje hitrosti med obema spet obrnilo v svojo korist.

Kot vsako leto je tudi letos na sejmu v sodelovanju z revijo PC Magazine razglasili najboljše izdelke na sejmu. Absolutni zmagovalec so bili Microsoftov Windows XP Talbet Edition, predvsem po zaslugi velikega števila naprav, na katerih je omenjeni sistem deloval. Med zmagovalci v posameznih kategorijah pa so se med drugim znašli tudi ViewSonic s pametnim zaslonom Airpanel V150, ATI s kartico All-in-Wonder Radeon 9700 Pro, Toshiba s prenosnikom / tabličnim računalnikom Portege 3500, Intel s procesorjem Pentium 4 s HyperThreading tehnologijo in ZoneLabs z varnostnim sistemom Integrity 2.0. Dejstvo, da se je med finalisti znašel tudi hladilnik za procesor, pa priča o tem, da je manjši obseg sejma pomenil tudi težje delo pri izboru finalistov, saj je zaradi odsotnosti nekaterih večjih podjetij manjkal marsikateri izdelek, ki bi se drugače lahko uvrstil v ožji izbor.

Govorice, da je letošnji Comdex zadnji, so prisotne že nekaj časa. Lastnik, Key3Media, se namreč ubada s precejšnjimi finančnimi težavami, h katerim bo še pripomogel letošnji dokaj slab obisk sejma in odsotnost nekaterih podjetij, ki so za svoje predstavitve raje najele hotele v okolici in tako prihranile denar za najem prostora v Las Vegas Convention Centru, kjer je potekal sejem. Kljub temu pa je za pričakovati, da se bo Comdex, sejem s 23-letno tradicijo, drugo leto vrnil v meko igralništva, verjetno pa v bolj omejenem obsegu, kot so ga bili vajeni obiskovalci izpred nekaj let.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji