Objavljeno: 22.11.2002

Hibridni modem za hiter (in drag) prenos podatkov povsod

Ponudnik satelitske telefonije Inmarsat je predstavil storitev Regional BGAN (Broadband Global Area Network - širokopasovno svetovno omrežje), ki omogoča uporabnikom v 99 državah Evrope in severne Afrike do spleta dostopati z uporabo satelitskega modema in/ali GPRS omrežja operaterja mobilne telefonije, v prihodnosti pa tudi omrežij UMTS. Inmarsatovo satelitsko omrežje omogoča prenose podatkov s hitrostmi do 176 kb/s, za preklop na omrežje GPRS pa je potrebno zgolj vstaviti kartico SIM v modem.

Inmarsatovo satelitsko omrežje sicer zagotavlja 100 odstotno pokritost ozemlja, vendar v mestih visoke stavbe pogosto motijo signal. Po drugi strani pa so mesta običajno zelo dobro pokrita s signalom GSM/GPRS, kot kažejo trenutni trendi pa bo omrežje UMTS še kar nekaj časa prisotno zgolj v mestih. Inmarsatov modem brez težav preklaplja med satelitskim in mobilnim omrežjem za dostop do interneta. Zaenkrat ima Inmarsat sklenjene pogodbe o trženju storitev z 10 operaterji mobilne telefonije v Evropi.

Kljub pripravnosti ponudbe, pa satelitska telefonija ni nič bolj cenovno ugodna. Inmarsat tako zaračunava kar 1500 dolarjev za modem, cena za prenesen MB podatkov preko satelitskega omrežja pa znaša med 10 in 15 dolarjev, medtem ko preko GPRS-a le 2 do 4 dolarje.

http://www.inmarsat.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji