• Odprta koda išče kupce

    Distributerji Linuxa se trudijo, da bi programski opremi z odprto kodo bolj na široko odprli vrata tudi v javnem sektorju. Program Apache za spletne strežnike tako v ZDA že poganja več kot dva tisoč ali 36 odstotkov spletnih strani s končnico .gov in skoraj 700 ali 22 odstotkov spletnih strani s končnico .mil, so ugotovili pri internetnem podjetju Netcraft.

    Objavljeno: 16.11.2002
  • Novi Radix Protector Net

    Razširitvena kartica Radix Protector, ki jo proizvaja izraelsko podjetje Radix Technologies, je doživela novo različico - Net. Kartica omogoča varovanje vsebine uporabnikovega diska pred nesrečami kot so virusi ali pred neprevidnim brisanjem datotek in je uporabna predvsem v kiber kavarnah, učilnicah, pa tudi v podjetjih, kjer je bistveno vzdrževati vedno enako programsko stanje računalnika.

    Objavljeno: 16.11.2002
  • Matroxova kartica za domače video navdušence

    Matrox je predstavil novo kartico za urejanje video posnetkov v realnem času, ki nosi ime RT.X10. Kartica podpira Matroxovo >>Power of X<< arhitekturo, ki v navezavi s procesorjem in namensko strojno opremo na kartici ponuja več zmogljivosti za isto ceno. RT.X10 omogoča priklop analognih kamkorderjev in videorekorderjev, opremljena pa je tudi z vmesnikom firewire za priklop digitalnih naprav. Med priloženo programsko opremo najdemo polno različico paketov Adobe Premiere in DVDit! LE. Kartica je namenjena predvsem amaterjem, saj je poudarek na preprosti uporabi in doseganju kakovostnih rezultatov brez velikega predhodnega znanja. RT.X10 je že na voljo, stane pa 600 dolarjev.

    Objavljeno: 16.11.2002
  • Daljša podpora strežniškim programom

    Microsoft se je odločil za novo politiko pri podpori za programske izdelke. Odslej bo uporabnikom jamčil petletno polno podporo za poslovne in razvojne programe, z možnostjo podaljšanja za dve leti. Zdaj se je lahko zgodilo, da so kupci Microsoftovega strežniškega programja imeli le šest mesecev časa za prehod na drugo arhitekturo. Podaljšana podpora za Exchange 2000 in SQL Server 2000 se bo iztekla konec leta 2007, v težavah pa se lahko znajdejo uporabniki strežnika Windows NT Server 4.0, ki se mu izteče podaljšana podpora konec prihodnjega leta.

    Objavljeno: 15.11.2002
  • Microsoftovi poslovni programi

    Ko je Microsoft v letošnjem letu za 1,45 milijarde dolarjev prevzel podjetje Navision, je na ta način vstopil na trg poslovnih programskih rešitev za procesiranje naročil ter upravljanje odnosov s strankami, dobavitelji in zaposlenimi. Pred kratkim pa je prvič po prevzemu Navisiona predstavil novo različico izdeleka Axapta 3.0, ki je namenjen predvsem srednje velikim podjetjem.

    Objavljeno: 15.11.2002
  • Računalniki in audio/video naprave

    Intelovi predstavniki so napovedali novo vrsto naprav, ki naj bi na tržišče prišle leta 2003. Gre za tako imenovane medijske pretvornike, ki bodo poskrbeli, da bomo lahko glasbene in video datoteke brez težav predvajali na televizorjih in domačih napravah hi-fi.

    Objavljeno: 15.11.2002
  • Lexmark predstavil dva nova tiskalnika

    Lexmark je predstavil dva nova tiskalnika s katerima namerava premešati štrene konkurentom v spodnjem in srednjem razredu brizgalnikov. Prvi, Z45se, je prvi tiskalnik v razredu do 100 dolarjev, ki se lahko pohvali z ločljivostjo 4800 pik na palec. Njegove glavne odlike so poleg visoke ločljivosti še preprosta uporaba in odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Hitrost tiskanja je po navedbah proizvajalca 15 strani na minuto za črne in 9 strani na minuto za barvne izpise. Z45se je že na voljo, v ZDA pa stane 90 dolarjev.

    Objavljeno: 15.11.2002
  • Linux konferenca za strokovnjake

    V začetku novembra je v organizaciji multimedijskega centra KIBLA v Narodnem domu v Mariboru potekala tridnevna konferenca Kiblix, posvečena mobilni telefoniji, varnosti na internetu in operacijskem sistemu Linux. V treh dneh se je zvrstilo 19 predavanj, predstavitev in debata, ki so vse potekale v znamenju odprte kode. Glavni gost festivala je bil Marcelo Tosatti, šele 19-letni programer brazilskega podjetja Conetciva, sicer pa skrbnik stabilne različice Linuxovega jedra 2.4.

    Objavljeno: 14.11.2002
  • IBM in Hitachi odpirata pomnilniške sisteme

    IBM in Hitachi sta na konferenci Storage Networking World, ki je bila konec oktobra na Floridi, napovedala ločene načrte za razvoj novih upravljavskih sistemov za njune pomnilniške strojne in programske izdelke. V prihodnjem letu naj bi luč sveta zagledale rešitve, ki bodo podpirale standarda Common Information Model (CIM) in Web-based Enterprise Management (WBEM). Gre za standarde, ki omogočajo lažje upravljanje različnih sistemov, med drugim tudi takih za omrežno hranjenje podatkov (SAN).

    Objavljeno: 14.11.2002
  • Itanium po načrtih

    Na Tajvanskem forumu IDF so Intelovi predstavniki odgovarjali na kritike njihovih strežniških procesorjev iz družine Itanium, ki se na tržišču ne prijemljejo tako dobro, kot je bilo napovedovano. Po njihovih besedah so kritiki nekoliko preveč neučakani, vendar pa imajo pri Intelu celotno zgodbo s procesorji Itanium >>pod nadzorom<<. Julija so izdali Itanium 2 (ki je nastajal pod razvojnim imenom McKinley), ki je mnogo hitrejši od prvega Itaniuma, naslednje različice pa bodo še veliko hitrejše. Intel celo trdi, da trenutno razvijajo kar pet novih generacij Itaniuma.

    Objavljeno: 14.11.2002
  • Windows XP s prenovljeno podporo za urejanju videa

    Uporabniki Microsoftovega sistema Windows XP bodo vanj v kratkem lahko brezplačno namestili program za urejanje video posnetkov Movie Maker 2, ki je že na voljo v preizkusni različici. Movie Maker naj bi ovrgel teorijo, da je urejanje videoposnetkov zapleteno in da zanj potrebujemo veliko znanja. Program bo samodejno zajel videoposnetek s kamkorderja, priključenega na vmesnik firewire, analiziral posamezne kadre in omogočal dodajanje napisov in glasbe, tako da bodo uporabniki lahko brez težav izdelali svoj >>film<<.

    Objavljeno: 14.11.2002
  • Novi MPEG-4

    Ekipa Joint Video Team, ki je nastala s partnersko pogodbo med organizacijami ISO MPEG in ITU (International Telecommunications Union) je tik pred dokončanjem specifikacije H.264, ki bo dodala nov veter v jadra zapisa MPEG-4. Po besedah strokovnjakov naj bi bil standard ratificiran do konca letošnjega leta.

    Objavljeno: 13.11.2002
  • Novi IBMov PowerPC

    IBM je na srečanju Microprocessor Forum predstavil nov procesor iz serije PowerPC, ki svoje korenine vleče iz procesorja Power4, namenjenega vrhunskim delovnim postajam in velikim računalnikom. Medtem ko Power4 vsebuje dve neodvisni procesorski jedri in potrebuje izredno veliko električne energije, bo novi PowerPC 970, ki bo na tržišču naslednje leto namenjen osebnim računalnikom oz. strežnikom.

    Objavljeno: 13.11.2002
  • REAL security je postal pooblaščeni učni center podjetja Stonesoft

    Slovensko podjetje REAL security je nedavno prejelo uradni naziv pooblaščenega učnega centra (ATS - Authorized Training Site) finskega podjetja Stonesoft, enega izmed vodilnih ponudnikov na področju varnostnih rešitev. REAL security ATS je edini učni center te vrste v jugo-vzhodni Evropi od vsega 14-tih na svetu. Gre za dvonivojski program šolanja, pri katerem slušatelji pridobijo znanje iz osnov požarnih pregrad do naprednega znanja načrtovanja in vzpostavitve varnostne politike požarnih pregrad, namestitve in upravljanja gruč požarnih zidov StoneGate z razporejanjem bremena, znanje za razlago možnosti pri razporejanju bremena, ustvarjanje VPN povezav med požarnimi zidovi v gruči z multi-linkom, implementacija autentifikacijskih protokolov in tako dalje. Po končanem tečaju in uspešno opravljenem izpitu slušatelji pridobijo naziv Certified StoneGate Engineer ali Certified StoneGate Architect, odvisno od nivoja, ki ga opravijo.

    Objavljeno: 13.11.2002
  • Zatiralec virusov uspešno napaden

    Vdori v računalniške sisteme in okužbe z virusi so danes že nekaj vsakdanjega, toda kadar to doleti proizvajalca protivirusnih programov, je to vsekakor nekaj nenavadnega. Hackerji so tako uspešno napadli spletni strežnik ruskega proizvajalca protivirusnih programov Kaspersky Labs in pri tem uspeli okužiti elektronsko pošto z elektronskim biltenom, ki ga podjetje pošilja strankam. Napadalci so namestili črva z imenom Bridex, ki je bil odkrit v začetku novembra.

    Objavljeno: 13.11.2002
  • Američani zahtevajo izročitev britanskega hekerja

    Gary McKinnon, brezposelni sistemski administrator iz Londona je ovaden zaradi vdorov v 105 omrežij ameriške vlade, vojske, NASE in nekaterih podjetij, v katerih je poškodoval 92 računalnikov in povzročil za 900 tisoč dolarjev škode. Vdori naj bi se zgodili v letu od marca 2001.

    Objavljeno: 13.11.2002
  • Brezžična kartica s pedigrejem

    3COM je predstavil brezžično omrežno kartico PC Card, ki vendarle ni enaka kot množica podobnih kartic. Najpomembnejša je zmožnost avtomatske priključitve na priklopno točko, ki je najmanj zasedena in s tem zagotavljanja najhitrejšega možnega prenosa podatkov v omrežju.

    Objavljeno: 12.11.2002
  • Microsoft s kodiranjem RSA

    Microsoft je s podjetjem RSA Security podpisal pogodbo s katero bo lahko svoje programe opremil s kodiranjem RSA. Pogodba je verjetno najpomembnejši del Microsoftove iniciative za varnejšo programsko opremo, ki jo je najavil januarja.

    Objavljeno: 12.11.2002
  • Filmi končno (legalno) tudi prek interneta

    Pet največjih filmskih družb je po skoraj letu dni od prvotne napovedi začelo ponujati filme prek interneta. Družbe Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Paramount Pictures, Universal Studios, Sony Pictures Digital Entertainment in Warner Bros so že pred letom dni ustanovile skupno podjetje Movielink, ki odslej skrbi za prodajo in distribucijo filmov neposredno potrošnikom. Za začetek je na voljo okoli 170 različnih filmov, med katerimi so tudi najbolj znani, kot so >>A Beatifull Mind<<, >>Harry Potter<< in >>Breakfast at Tiffany's<<.

    Objavljeno: 12.11.2002
  • HP: nova programska strategija

    Pri HP so začeli razmišljati o dolgoročni strategiji v zvezi s programsko opremo. Tako naj bi v prihodnje povezali dve arhitekturi za upravljanje, in sicer OpenView za nadzor nad strojno opremo ter Utility Data Center (UDC) za upravljanje omrežij. Podobno se odločata tudi IBM in Sun, vsi pa bi radi oblikovali take pogoje, ki bi administratorjem omogočali hkraten nadzor nad stotinami strežnikov in pomnilniških sistemov. HP se je po združitvi s Compaqom zavestno odrekel razvoju nekaterih programskih produktov, predvsem pri posredniških sistemih in je na tem področju napovedal tesnejšo povezavo z Microsoftom in družbo BEA Systems. Zaradi tega sta se IBM in Sun znašla v rahli prednosti, strokovnjaki pa menijo, da bo HP težko nadoknadil zaostanek, saj je konkurenca močnejša na področju programskih rešitev.

    Objavljeno: 12.11.2002
  • Zaključno dejanje v prevzemu Compaqa

    Michael Capellas, predsednik uprave Hewlett-Packarda in nekdanji generalni direktor Compaqa zapušča HP in se poteguje za mesto generalnega direktorja bankrotiranega telekomunikacijskega giganta WorldComa.

    Objavljeno: 12.11.2002
  • WEP bo zamenjan

    Združenje Wi-Fi je najavilo nov varnostni standard, ki bo v prvem četrtletju 2003 nadomestilo šifriranje WEP (Wired Equivalent Privacy), za katerega je bilo že pred časom dokazano, da se ga da z dovolj močnim računalnikom in nekaj časa razbiti. Wi-Fi Protected Access (WPA) bo po vseh verjetnosti brez težav deloval na vseh brezžičnih napravah, ki nosijo logotip Wi-Fi Certified, proizvajalci pa bodo uporabnikom ponudili nadgradnje programske opreme in strojne programske opreme (firmware). Kljub vsemu je WPA le vmesen korak do novega varnostnega standarda 802.11i, ki naj bi varnostne težave brezžičnih omrežij rešil bolj zaokroženo. Na voljo naj bi bil nekje sredi leta 2003.

    Objavljeno: 11.11.2002
  • Microsoft, oseminpetdesetič

    Novice o varnostnih luknjah v Microsoftovih programih so postale že skorajda del računalniškega vsakdana in že kar dolgočasne, pa vendar jim ni kmalu videti konca. Letošnje 58. varnostno sporočilo s strani Microsofta se glasi, da ima zelo nevarno varnostno luknjo Outlook Express (izjemi sta različica 5.5 SP2 in 6.0 SP1).

    Objavljeno: 11.11.2002
  • HP prenavlja delovne postaje

    Podjetje Hewlett Packard bo konec novembra začelo s prodajo nove generacije delovnih postaj, ki bodo nadomestile dosedanje modele nastale že pred združitvijo med družbami HP in Compaq. Šest dosedanjih modelov bodo nadomestili le štirje modeli, ki bodo vsebovali najnovejše 32-bitne Intelove procesorje pa tudi HP-jeve lastne procesorje PA-RISC. Šibkejše različice, če se temu lahko tako reče, bodo vsebovale procesorje Pentium 4 s takti od 2 do 3,06 GHz, za zmogljivejše delovne postaje na Intelovi osnovi pa bodo skrbeli eden ali dva procesorja Intel Xeon s takti 2,4 do 2,8 GHz. Pričakujemo lahko še zmogljivejše grafične kartice in obilico diskovnega prostora, saj so delovne postaje namenjene predvsem oblikovalcem, inženirjem in finančni industriji. Cene delovnih postaj na Intelovi arhitekturi naj bi se gibale med 1.500 in 6.000 dolarji.

    Objavljeno: 11.11.2002
  • Dell Axim X5

    Nekaj dni pred uradno predstavitvijo so na plan prišle natančnejše podrobnosti o prvem ročnem računalniku družbe Dell, ki bo nosil ime Axim X5. Gre za ročne računalnike PocketPC z operacijskim sistemom Windows CE, Dell pa z njimi stavi predvsem na nizko ceno. Po sedanjih napovedih bo za barvni model s procesorjem pri taktu 300 MHz treba odšteti le 200 dolarjev, kar je najmanj v tej skupini računalnikov. Na voljo bo tudi zmogljivejši model, ki bo vseboval procesor Intel XScale s taktom 400 MHz in stal okoli 300 dolarjev.

    Objavljeno: 11.11.2002
  • AMD z novim mobilnim Athlonom

    Drugi največji proizvajalec procesorjev se je še bolj ostro podal v tekmo z Intelom in predstavil nov procesor za prenosne računalnike. AMD Athlon XP 2200+ je doslej najzmogljivejši mobilni procesor iz AMD-ja in resen konkurent Intelovim mobilnim procesorjem Pentium 4-M, ki so že dosegli frekvenco delovanja 2,2 GHz. Athlon XP 2200+ sicer deluje na nižji frekvenci, vendar AMD označuje svoje procesorje s številkami, ki naj bi nakazale hitrost delovanja v primerjavi z Intelovimi procesorji. Kot vsi novejši AMD-jevi mobilni procesorji Athlon XP, je tudi najnovejši zgrajen v 0,13 mikronski tehnologiji, vsebuje pa ukaze 3DNow! za večpredstavnost in PowerNow! za bolj ekonomično uporabo elektrike.

    Objavljeno: 11.11.2002
  • 100.000 dolarjev nagrade za najdeno napako

    Da bi izboljšali prodajo svojih strežnikov odpornih na napake, je podjetje Stratus ponudilo do 100.000 dolarjev nagrade za tiste uporabnike njihovih proizvodov, ki bi naleteli na napako v strojni ali programski opremi. Da bi lahko sodelovali, pa morajo uporabniki kupiti še njihov program za izvajanje kritičnih poslovnih operacij Maynard. Garancija velja za eno leto od nakupa opreme.

    Objavljeno: 10.11.2002
  • .Net Server 2003 s podporo za pomnilniške sisteme

    Novi strežnik Windows .Net Server 2003 družbe Microsoft, ki naj bi se pojavil prihodnje leto, bo mogoče namestiti kar iz pomnilniškega omrežja SAN, novi operacijski sistem pa bo podpiral tudi specifikacijo iSCSI. Tako upajo, da bodo zadostili strogim zahtevam v podatkovnih centrih, ki uporabljajo centralne pomnilniške sisteme.

    Objavljeno: 10.11.2002
  • Intelove nove komponente

    Intel poleg procesorjev vse bolj intenzivno razvija rešitve za pomnilniške sisteme. Nedavno so tako predstavili krmilnik Intel 31244, ki podpira najnovejšo specifikacijo Serial ATA-2, ki je namenjena pretežno diskovnim pomnilniškim sistemom in strežnikom, manj pa osebnim računalnikom. Krmilnik, ki podpira vodilo PCI-X, omogoča prenos podatkov s hitrostjo 1,5 Gb/s na vsakem os vgrajenih štirih priključnih vrat. Ker vsaka vrata omogočajo priključitev večjega števila naprav je rešitev primerljiva a zmogljivejša z današnjimi krmilniki SCSI za diskovna polja RIAD.

    Objavljeno: 10.11.2002
  • Tudi družba Sun v WS-I

    Še nedavno je bila družba Sun Microsystems izvzeta iz združenja WS-I (>>Web Services Interoperability Organization<<), ustanovljenega februarja 2002, ki naj bi skrbel za medsebojno združljivost gradnikov spletnih storitev med različnimi operacijskimi sistemi, programi in programskimi jeziki. Članice WS-I pa so nedavno sprejele nov pravilnik, po katerem sta v vodstvu zdrženja še dve dodatni mesti, za kateri bodo volitve marca prihodnje leto.

    Objavljeno: 9.11.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji