• Dobri časi, slabi časi

    Glede na podatke iz letošnje raziskave revije Computerworld o plačah v IT industriji v ZDA, se kljub krizi večini IT strokovnjakov ne piše posebej slabo. Raziskava je tako pokazala, da se je kar 59 odstotkom anketiranih v tem kriznem letu plača povišala za v povprečju 6 odstotkov, čeprav so razni dodatki, 13 plače in podobno ostali na nivoju izpred enega leta, ali pa se celo znižali. Čeprav 6 odstotkov višja plača predstavlja manjšo rast kot so je bili IT strokovnjaki vajeni, pa je ta rast vseeno nad povprečjem ZDA, kjer so se plače v povprečju povišale za 4 odstotke. Okrog 30 odstotkom anketiranih se plača v zadnjem letu sploh ni spremenila, medtem ko so se skoraj desetim odstotkom plače znižale, v povprečju za 13 odstotkov.

    Objavljeno: 9.11.2002
  • Strežnik XML za Corel XMetaL

    Družba Corel je napovedala prodajo novega strežnika Corel XMetaL-Central, ki služi za vzdrževanje dokumentov XML narejenih s programom Corel XMetaL. Ustvarjanje dokumentov z XML omogoča veliko prilagodljivost delovnega okolja za vsakega posameznika v podjetju, kar bi sicer zahtevalo prilagajanje različnih datotek, povezanih z dokumenti XML (deklaracije tipov dokumentov - DTD, stilov - CSS,...). Uporaba posebnih orodij za oblikovanje dokumentov XML, kot je XMetaL, pa vse to občutno olajša.

    Objavljeno: 9.11.2002
  • Prihajajo prenosniki z večjimi zasloni

    Današnji prenosniki imajo povečini zaslone velikosti 14,1 ali 15 palcev, že naslednje leto pa prihajajo na trg prenosniki s 15,4, 16 in 17 palčnimi zasloni. Korejski Samsung in japonski Hitachi tako pripravljata za naslednje leto 15,4 in 17-palčne zaslone za prenosnike, ki bodo imeli ločljivost 1280 x 800 pik, znano tudi kot WXGA. Takšna ločljivost je posebej primerna za gledanje filmov v široko zaslonskem načinu, z razmerjem slike 16:9.

    Objavljeno: 8.11.2002
  • Prevelika pričakovanja s spletnimi storitvami?

    Spletne storitve so ena bolj vročih tem v sodobnem računalništvu, vendar je pri uvedbi treba biti previden, saj bodo po oceni raziskovalnega podjetja IDC nekatere storitve zaživele šele čez kakšno desetletje.

    Objavljeno: 8.11.2002
  • Arnesov internetni hitrostni rekord

    V Los Angelesu je konec oktobra tehnični direktor Arnesa Avgust Jauk od predstavnika projekta Internet2 Richa Carlsona prevzel priznanje za najhitrejši prenos podatkov preko interneta v kategoriji IPv6. Arnes je v sodelovanju s skrbnikom panevropskega akademskega omrežja GÉANT DANTE-jem in španskim akademskim in izobraževalnim omrežjem RedIRIS, postavil nov internetni rekord v hitrosti prenosa podatkov po pravilih tekmovanja v okviru Internet2, v kategoriji novega internetnega protokola IPv6.

    Objavljeno: 8.11.2002
  • Apple predstavil prenosnik z zapisovalnikom DVD-R

    Apple je prenovil in za 200 dolarjev pocenil vse svoje prenosne računalnike. Za zahtevnejše kupce z globljimi žepi sta odslej na voljo dva modela prenosnikov PowerBook s 15,2-palčnim zaslonom. Zmogljivejši vsebuje procesor PowerPC G4 s frekvenco 1 GHz in grafično kartico ATI Mobility Radeon 9000 (s 64 MB grafičnega pomnilnika DDR SDRAM). Najpomembnejša novost je optična enota SuperDrive, ki zna poleg branja nosilcev CD-ROM in DVD ter zapisovanja CD-RW zapisovati tudi nosilce DVD-R.

    Objavljeno: 8.11.2002
  • Microsoftovi načrti v mobilni telefoniji se rušijo

    Le nekaj dni po uradni predstavitvi pametnega telefona Z100, je britanski proizvajalec mobilnih telefonov Sendo sporočil, da je ustavil proizvodnjo in prekinil pogodbo z Microsoftom, ki je izdelal operacijski sistem Smartphone 2002. Z100 naj bi bil eden izmed prvih mobilnih telefonov z Microsoftovim operacijskim sistemom, Sendo pa eden glavnih partnerjev pri vstopu Microsofta na trg mobilne telefonije. Hkrati so iz Senda sporočili, da so že podpisali pogodbo s konkurenčnim Symbianom za uporabo njihovega operacijskega sistema Symbian OS in Nokiinega uporabniškega vmesnika Series 60, ki bosta poganjala nove modele Sendovih pametnih telefonov.

    Objavljeno: 8.11.2002
  • Finančna industrija za standardizacijo neposrednega sporočanja

    V zadnjem letu neposredno sporočanje postaja vse bolj popularno, kljub temu pa ponudniki storitev, predvsem AOL s programi AIM in ICQ, Microsoft z MSN Messengjem in Yahoo! z Yahoo! Messengerjem, držijo svoje sisteme povsem zaprte. To pomeni, da uporabnik denimo Yahoo!-jevega Messengerja ne more neposredno izmenjevati sporočil z uporabnikom ICQ-ja ali MSN Messengerja. Čeprav uporabniki in razna združenja pritiskajo na ta podjetja, da poenotijo standarde, se to doslej ni zgodilo, saj vsa tri podjetja pravijo, da s tem ščitijo svoje uporabnike.

    Objavljeno: 7.11.2002
  • HP bo podvojil procesorje v Itanium strežnikih

    Po Intelovi objavi, da bodo 64-bitni procesorji Itanium z več jedri na voljo šele v drugi polovici desetletja, so se pri Hewlett-Packardu odločili pospešiti delovanje svojih strežnikov s procesorji Itanium na bolj staromoden način - z dodajanjem večjega števila procesorjev. Do začetka leta 2004 bo HP tako predstavil kartice z dvema procesorjema Itanium, ki jih bodo kupci njihovih strežnikov lahko preprosto vgradili in tako povečali zmogljivost svoji strežnikov.

    Objavljeno: 7.11.2002
  • Visa za prepoznavo glasu

    Varnost pri opravljanju elektronskih finančnih transakcij je ključnega pomena in mnoga finančna podjetja preizkušajo različne načine preverjanja pristnosti uporabnika. Visa se je povezala s proizvajalcem programske opreme za prepoznavo glasu Vocent Solutions in namerava preizkušati njihovo tehnologijo za uporabo pri elektronskem in mobilnem plačevanju.

    Objavljeno: 7.11.2002
  • MacOS najmanj v nevarnosti

    V letošnjem letu so hekerji z vdori, črvi in virusi najmanj napadali operacijski sistem MacOS družbe Apple Computer, najbolj pa Windows družbe Microsoft in Linux. Tako so v rednem letnem sporočilu zapisali pri podjetju mi2g Ltd, ki spremlja občutljivost programske opreme že od leta 1995.

    Objavljeno: 7.11.2002
  • HP-jeve troedine tablice

    Ob predstavitvi Microsoftove nove različice operacijskega sistema Windows XP za tablične računalnike so proizvajalci računalnikov hiteli s predstavitvami svojih izdelkov. Ker gre za povsem nov koncept računalnika, so proizvajalci ubrali več različnih pristopov k zasnovi svojih računalnikov.

    Objavljeno: 7.11.2002
  • Hermes SoftLab ne bo odpuščal!

    Iz Hermes SoftLaba so se odzvali na naša vprašanja povezana s pisanjem dnevnika Finance o tem, da naj bi največji slovenski proizvajalec programske opreme letos pridelal izgubo. Kot odgovarja direktor operacij podjetja Marko Kompare, v podjetju ne bodo odpuščali, osrednji del podjetja, HSL d.d. pa tudi ne bo pridelal izgube. Celotna skupina Hermes SoftLab bo letos sicer morda zabeležila izgubo, vendar naj bi bila le-ta zgolj posledica strogih računovodskih standardov, po katerih se investicije v razvoj programske opreme štejejo kot običajni stroški. Marko Kompare celo razlaga, da v kolikor bi pri Hermes SoftLabu namesto v razvoj programske opreme vlagali v izgradnjo proizvodnih hal, izgube zagotovo ne bi bilo.

    Objavljeno: 7.11.2002
  • Mobitelovo UMTS omrežje naslednje leto v Ljubljani in na Brniku

    Največji slovenski operater mobilne telefonije, Mobitel, je predstavil natančne načrte za tretjo generacijo mobilne telefonije, UMTS, ki naj bi jo dočakali v naslednjem letu. Kot je poudaril direktor Mobitela Anton Majzelj naj bi najkasneje do konca naslednjega leta pričela delovati prva faza Mobitelovega UMTS omrežja, v kateri bo Ljubljano in Brnik pokrivalo UMTS omrežje s 107 baznimi postajami. Preostalo Slovenijo bodo s signalom pokrili kasneje, vendar vodstvo Mobitela točnih datumov ni želelo imenovati, saj bodo odvisni od uspehov UMTS-a. So pa zatrdili, da se tako imenovane priprave terena za postavitev potrebnega števila baznih postaj že potekajo. Sicer pa bo za zadovoljivo pokritost celotne države treba postaviti 3000 baznih postaj, kar je 6 krat več kot jih ima Mobitel v omrežju GSM.

    Objavljeno: 7.11.2002
  • Prvi PC prenosnik s širokim zaslonom

    Best Buy, ki med drugim prodaja tudi prenosnike pod lastno blagovno znamko Vpr Matrix, je pričel prodajati prvi prenosnik PC s širokim, 15,2 palčnim zaslonom, posebej primernim za gledanje filmov DVD. Tak zaslon imajo sicer tudi prenosniki Apple PowerBook, Vpr Matrix 200A5 pa je prvi tovrstni primerek v svetu prenosnikov PC.

    Objavljeno: 6.11.2002
  • Varnostne kopije s pritiskom na tipko

    Podjetje Maxtor, znano predvsem po svoji ponudbi diskov, je predstavilo rešitev za izdelavo varnostnih kopij diskov s preprostim pritiskom na eno samo tipko. Izdelek z imenom Maxtor 5000DV je v osnovi disk velikosti 120 GB v zunanjem ohišju, ki ga na računalnik priključimo s prek vmesnikov Firewire ali USB 2.0 (vgrajena sta oba). Posebnost pa je tipka na ohišju, s katero lahko naredimo varnostno kopijo celotne particije na primarnem disku. To so dosegli s posebno različico programske opreme Dantz Retrospect Backup Express, s katerim naredimo kopijo particije, ki jo ščitimo.

    Objavljeno: 6.11.2002
  • Aprilis predstavil holografske diske

    Polaroidovo podjetje Aprilis, ki razvija holografske pomnilnike je objavilo, da bo pričelo dobavljati zapisljive holografske nosilce strankam v Južni Koreji in na Japonskem. Holografski pomnilniki predstavljajo naslednjo stopnico v razvoju pomnilniških nosilcev, ki naj bi nadomestila sedanje plošče DVD.

    Objavljeno: 6.11.2002
  • Corel Ventura 10 na voljo

    Kanadski Corel je predstavil novo različico programa za namizno založništvo Corel Ventura 10. Novosti v deseti različici se vrtijo predvsem okrog izboljšane podpore za XML. Tako je sedaj mogoče z orodjem XML Mapping Editor uvažati podatke v zapisu XML in jih objavljati na spletu, v dokumentih ter tiskati. Pomemben dodatek je tudi možnost izvoza v Adobejev zapis PDF, sicer je Ventura obogatena tudi za nove grafične posebne učinke, povečana pa je tudi podpora uvozu in izvozu raznih grafičnih zapisov. Nova različica Venture stane 700 dolarjev, lastniki različic 7 ali višjih pa so upravičeni do nadgradnje za 250 dolarjev.

    Objavljeno: 6.11.2002
  • Bo Hermes SoftLab odpuščal?

    Finančno stanje največjega slovenskega računalniškega podjetja, Hermes SoftLaba, je že nekaj mesecev težavno in podjetje je že napovedalo, da bo prvič poslovalo brez dobička. Glede na zadnje podatke pa kaže, da bo Hermes SoftLab letos pridelal celo izgubo in bo morda prisiljen odpuščati zaposlene.

    Objavljeno: 6.11.2002
  • Propadel še en nadomestek za CD

    Podjetje DataPlay, ki je upalo, da bodo njihovi optični diski v velikosti kovanca zamenjali CD, je ustavilo proizvodnjo, odpustilo vse delavce in objavilo, da išče kupca. Podjetje je ob ustanovitvi dobilo 120 milijonov dolarjev zagonskega kapitala od investitorjev, med katere sodita tudi velikana Eastman Kodak in Intel, vendar bi za naslednjo fazo potrebovalo še 40 do 50 milijonov, ki pa jih niso uspeli dobiti.

    Objavljeno: 5.11.2002
  • UnitedLinux zaključil s testiranjem in se pripravlja na končno različico

    Iz združenja UnitedLinux so sporočili, da so zaključili s preizkušanjem razvojne različice nove distribucije Linuxa in da bo končna različica prišla kmalu na tržišče. UnitedLinux je skupni projekt SuSE Linuxa, Caldere, Turbolinuxa in Conective, ki skušajo s skupno različico Linuxa nastopiti močneje na tržišču Linuxa in predvsem doseči ter preseči tržni delež vodilnega Red Hata.

    Objavljeno: 5.11.2002
  • Podrobnosti o PalmOS 6

    Kljub temu, da je Palm šele predstavil prve ročne računalnike z operacijskim sistemom PalmOS 5, so v javnost že pricurljale podrobnosti o naslednji različici PalmOS 6. Po sedanjih načrtih naj bi nova različica prišla na vrsto naslednje leto, za proizvajalca pa bo to zelo pomemben korak. Mnogi namreč menijo, da bo PalmOS 6 za ročne računalnike tak mejnik, kot je bil MacOS X za družbe Apple in Windows NT za računalnike PC.

    Objavljeno: 5.11.2002
  • Lexmark Optra W812

    Pri Lexmarku so razvili laserski tiskalnik za tisk na papir velikosti A3, ki ga poleg velikosti izpisa, hitrosti in ločljivosti odlikuje tudi ugodna cena. Lexmark W812 ima najvišjo ločljivost 1200 pik na palec in hitrost izpisa do 26 strani velikosti A4 na minuto. Tudi dokumente na papir A3 natisne zelo hitro, saj je tu najvišja hitrost kar 14,5 strani na minuto, za izpis prve strani pa je potrebno čakati le 8 sekund.

    Objavljeno: 5.11.2002
  • IBM stavi na "razmišljanje" s strategijo Think

    Le nekaj dni po tem, ko je mesto generalnega direktorja IBM-a prevzel Sam Palmisano so pri velikanu računalniške opreme predstavili novo strategijo za svojo linijo osebnih računalnikov, imenovano >>Think<< in napovedali tako imenovane ThinkVantage Technologies, ki so namenjene konfiguraciji, vzdrževanju, nadgradnji in popravljanju velikih skupin osebnih računalnikov v podjetjih.

    Objavljeno: 5.11.2002
  • Sodni proces proti Microsoftu zaključen

    Sodnica Collen Kollar - Kotelly je prvega novembra objavila dokončno razsodbo v zdaj že znamenitem procesu proti Microsoftu. Sodnica se je odločila potrditi sporazum med Microsoftom, zveznim tožilstvom in devetimi od prvotnih 18 zveznih držav, ki je bil dogovorjen med strankami že lani. S tem je zavrnila večino od zahtev preostalih devetih zveznih držav in okrožja Columbia, ki se s sporazumom niso strinjali in so zahtevali strožjo kazen. S tem se zaključuje proces, ki se je začel leta 1998 in predstavlja doslej najbolj znameniti sodni primer v zgodovini računalništva.

    Objavljeno: 4.11.2002
  • IBM stavi na "računalništvo na zahtevo"

    Sam Palmisano, prvi mož in po novem tudi predsednik družbe IBM meni, da je prihodnost računalništva v sistemih, ki so dosegljivi prek omrežja, po potrebi in na zahtevo (computing on demand). IBM s tem začenja novo razvojno investicijo, težko zajetnih 10 milijard dolarjev, s katero naj bi družba ostala vodilni ponudnik na področju zmogljivih sistemov za procesiranje podatkov.

    Objavljeno: 4.11.2002
  • Mozilla v slovenščini že na voljo

    Število programskih paketov z odprto kodo v slovenskem jeziku se hitro povečuje. Po nedavno predstavljenem pisarniškem paketu OpenOffice.org je zdaj v slovenščini na voljo tudi znani spletni brskalnik Mozilla. Projekt slovenjenja je potekal v sodelovanju med društvom uporabnikov Linuxa Slovenije (LUGOS) in podjetjem Agenda Open Systems.

    Objavljeno: 4.11.2002
  • Končno Windows programi na Linuxu

    Kar dva distributerja Linuxa sta predstavila nove različice operacijskega sistema, ki omogočajo poganjanje Okenskih programov na Linuxu. To omogoča program CrossOver Office podjetja CodeWeavers, ki ga vključujeta nova različica SuSE Linuxa poimenovana SuSE Linux Office Desktop in Xandros Desktop 1.0, ki je naslednik Corelovega Linuxa.

    Objavljeno: 4.11.2002
  • Novi Xeoni z do 2 MB predpomnilnika

    Intel je predstavil tri nove procesorje Xeon, doslej znane pod razvojnim imenom Gallatin, ki so namenjeni za uporabo v štiri in osem procesorskih strežnikih. Najzmogljivejši med njimi ima kar 2 MB predpomnilnika in frekvenco delovanja 2 GHz, medtem ko imata preostala dva 1 MB predpomnilnika delujeta pa na frekvencah 1,5 in 1,9 GHz. Po Intelovih podatkih je 2 GHz Xeon od 20 do 38 odstotkov zmogljivejši kot trenutni modeli, k temu pa bistveno pripomore povečan predpomnilnik.

    Objavljeno: 4.11.2002
  • Microsoftov dolgo napovedovan prihod v mobilno telefonijo se je začel

    Microsoft je z letom dni zamude končno predstavil operacijski sistem za mobilne telefone Smartphone, znan tudi pod delovnim imenom Stinger. Čeprav Microsoft predstavlja svoj izdelek kot revolucijo, bodo telefoni s Smartphoneom dejansko prinesli le peščico sicer dobrodošlih novosti.

    Objavljeno: 3.11.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji