Objavljeno: 11.11.2002

HP prenavlja delovne postaje

Podjetje Hewlett Packard bo konec novembra začelo s prodajo nove generacije delovnih postaj, ki bodo nadomestile dosedanje modele nastale že pred združitvijo med družbami HP in Compaq. Šest dosedanjih modelov bodo nadomestili le štirje modeli, ki bodo vsebovali najnovejše 32-bitne Intelove procesorje pa tudi HP-jeve lastne procesorje PA-RISC. Šibkejše različice, če se temu lahko tako reče, bodo vsebovale procesorje Pentium 4 s takti od 2 do 3,06 GHz, za zmogljivejše delovne postaje na Intelovi osnovi pa bodo skrbeli eden ali dva procesorja Intel Xeon s takti 2,4 do 2,8 GHz. Pričakujemo lahko še zmogljivejše grafične kartice in obilico diskovnega prostora, saj so delovne postaje namenjene predvsem oblikovalcem, inženirjem in finančni industriji. Cene delovnih postaj na Intelovi arhitekturi naj bi se gibale med 1.500 in 6.000 dolarji.

Sočasno bodo pri HP-ju predstavili tudi nove delovne postaje s procesorji PA-RISC, ki bodo uvrščene na zgornji del zmogljivostne in cenovne lestvice. Podrobnosti o novih modelih še niso znane. Pri tem preseneča, da HP trenutno še ne namerava predstaviti novih delovnih postaj s procesorji Itanium2, kljub temu, da je prav ta družba tesno sodelovala z Intelom pri razvoju teh 64-bitnih procesorjev. Pričakovati pa je mogoče, da bo najava tovrstnih modelov sledila nekoliko kasneje, morda v začetku naslednjega leta.

Hewlett Packard skuša na ta način povečati tržni delež na tem tržnem segmentu, kjer imajo mogoče konkurente. HP je po združitvi s Compaqom pri delovnih postajah z Intelovimi procesorji na drugem mestu s 25%, medtem ko je na prvem družba Dell, ki obvladuje domala polovico trga. Pri delovnih postajah s sistemom Unix pa ima HP močnega tekmeca v družbi Sun.

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji