Objavljeno: 10.11.2002

Intelove nove komponente

Intel poleg procesorjev vse bolj intenzivno razvija rešitve za pomnilniške sisteme. Nedavno so tako predstavili krmilnik Intel 31244, ki podpira najnovejšo specifikacijo Serial ATA-2, ki je namenjena pretežno diskovnim pomnilniškim sistemom in strežnikom, manj pa osebnim računalnikom. Krmilnik, ki podpira vodilo PCI-X, omogoča prenos podatkov s hitrostjo 1,5 Gb/s na vsakem os vgrajenih štirih priključnih vrat. Ker vsaka vrata omogočajo priključitev večjega števila naprav je rešitev primerljiva a zmogljivejša z današnjimi krmilniki SCSI za diskovna polja RIAD.

Glavna vloga novega krmilnika bo zato v pomnilniških sistemih, kot so naprave NAS in zunanji diskovni sistemi. Pri Intelu pričakujejo, da bodo s to rešitvijo pocenili priključevanje zunanjih pomnilniških sistemov na strežnike, povečali hitrost pretoka podatkov in zagotovili večjo razširiljivost. Toda za zdaj še ni znano, kdaj bodo Intelovi partnerji krmilnik 31244 uporabili v dejanskih izdelkih.

Poleg krmilnika ATA-2 so pri Intelu predstavili tudi novejšo različico omrežnega krmilnika, ki na strojnem nivoju podpira specifikacijo iSCSI za priključitev zunanjih pomnilniških sistemov na strežnike z Intelovo arhitekturo. Glavna prednost kartice Intel PRO/1000 T IP je temu, da strežniki tako priključene omrežne pomnilniške sisteme obravnavajo kot lokalne diske in je z njih mogoč celo zagon samega operacijskega sistema (ob primerno modificiranih BIOS-ih, kar pa še ni na voljo). Predvsem pa rešitev omogoča strežnikom preprost dostop do diskovja v gručah, kar je bilo doslej zgolj v domeni precej dražjih omrežij SAN.

Krmilnik Intel 31244 in iSCSI vmesnik bosta na voljo v prvem četrtletju 2003. Krmilnik bo stal za proizvajalce pomnilniških sistemov ob večjih naročilih 22 dolarjev, vmesnik iSCSI pa bo moč dobiti za okoli 700 dolarjev. Intel skupaj s partnerji za drugo polovico leta napoveduje tudi hitrejšo različico vmesnika Serial ATA-2, ki bo zmogla hitrosti prenosa 3 Gb/s.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji