Objavljeno: 13.11.2002

Zatiralec virusov uspešno napaden

Vdori v računalniške sisteme in okužbe z virusi so danes že nekaj vsakdanjega, toda kadar to doleti proizvajalca protivirusnih programov, je to vsekakor nekaj nenavadnega. Hackerji so tako uspešno napadli spletni strežnik ruskega proizvajalca protivirusnih programov Kaspersky Labs in pri tem uspeli okužiti elektronsko pošto z elektronskim biltenom, ki ga podjetje pošilja strankam. Napadalci so namestili črva z imenom Bridex, ki je bil odkrit v začetku novembra.

Strokovnjaki podjetja Kaspersky Labs so sicer napad skoraj takoj zaznali in po njihovih podatkih nobena od strank s prejetimi bilteni ni doživela okužbe svojih sistemov. Luknjo v spletnem strežniku so takoj zaprli in poostrili varnostne prijeme na vseh nivojih. Predstavniki podjetja pri tem poudarjajo, da pri napadu napadalci niso uspeli predreti do kode protivirusnih programov ali do protivirusnih definicij, digitalno podpisanih in zaščitenih datotek, ki vsebujejo >>zdravila<< proti virusom.

Zanimivo je, da so napadalci uspeli prodreti v sistem s povsem novimi metodami in prijemi. Poleg tega Kaspersky Labs uporablja v svojem omrežju strežnike z operacijskim sistemom FreeBSD, ki je znan po visoki varnosti delovanja in zaščite pred vdori. Kot kaže ni zaleglo, na vdor pa so že reagirale številne stranke, ogorčene nad možnostjo, da je do česa takega prišlo. Vsekakor so napadalci podjetje spravili v veliko zadrego in nekoliko omajali sloves.

http://www.kaspersky.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji