Objavljeno: 12.11.2002

Zaključno dejanje v prevzemu Compaqa

Michael Capellas, predsednik uprave Hewlett-Packarda in nekdanji generalni direktor Compaqa zapušča HP in se poteguje za mesto generalnega direktorja bankrotiranega telekomunikacijskega giganta WorldComa.

Čeprav se je Capellas vso leto dogovorov o združitvi HP-ja in Compaqa močno zavzemal za njeno izpeljavo, so mnogi analitiki ocenjevali, da si bo kmalu poiskal novo direktorsko službo, kar je pravzaprav tudi trend pri združitvah. Kot predsednik uprave HP je bil Capellas dejansko na drugem mestu v HP-ju, za generalno direktorico Carly Fiorina. Ta je takoj po Capellasovem obvestilu, da zapušča HP izjavila, da zanj ne bodo iskali nadomestitve, temveč da bo sama prevzela njegovo delo. Hkrat je Fiorina zatrdila, da Capellasov odhod ne pomeni, da bodo odšli tudi drugi HP-jevi vodstveni delavci, ki so prišli iz Compaqa. Kljub temu pa vse kaže, da Capellasov odhod dejansko pomeni zadnje dejanje v združitvi HP-ja in Compaqa, ki je tako izpadla kot popolni prevzem s strani HP-ja. Vse kar je ostalo od nekoč največjega proizvajalca računalnikov je nekaj linij izdelkov in blagovna znamka, najverjetneje pa je le vprašanje časa in razvoja tržišča preden bo Compaq dočakal isto usodo kot nekoč Digital Equipment Corporation, ki jo je pred nekaj leti prevzel prav Compaq in počasi ukinjal njihove izdelke.

Sicer pa se Capellasu ni treba bati za prihodnost, saj bo dobil od HP-ja izplačano zajetno 16 milijonsko odpravnino, trenutno pa sodi med najverjetnejše kandidate za generalnega direktorja WorldComa. Bankrotiran telekomunikacijski gigant kljub finančnemu zlomu še vedno solidno posluje, delničarji pa pričakujejo, da bi se Capellas lahko izkazal za dovolj energičnega, da bi podjetje spravil iz rdečih številk. Pri tem je edino ključno vprašanje, če si WorldCom lahko Capellasa privošči, saj mora zaradi stečajnega postopka plačo direktorja odobriti sodišče. Nekoliko slabše je Capellasov odhod sprejel finančni trg, saj so HP-jeve delnice nemudoma izgubile kar 10 odstotkov vrednosti.

http://www.hp.com

http://www.worldcom.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji