Objavljeno: 13.11.2002

Američani zahtevajo izročitev britanskega hekerja

Gary McKinnon, brezposelni sistemski administrator iz Londona je ovaden zaradi vdorov v 105 omrežij ameriške vlade, vojske, NASE in nekaterih podjetij, v katerih je poškodoval 92 računalnikov in povzročil za 900 tisoč dolarjev škode. Vdori naj bi se zgodili v letu od marca 2001.

Predstavniki ameriškega zveznega tožilstva in vojske zatrjujejo, da je McKinnon, znan tudi pod vzdevkom Solo, deloval sam in da ni uspel dobiti dostopa do tajnih podatkov. Predstavnik tožilstva je še povedal, da je McKinnon večinoma uspel vdreti v omrežja z izrabo znanih varnostnih lukenj v Microsoftovih izdelkih, ki jih uporablja ameriška vojska.

Med drugim naj bi McKinnon uspel vdreti v sistem orožarske postaje Ameriške mornarice v New Jerseyju, ki nadzoruje lokacijo in opremljenost vojaških ladij v tem območju. Iz sedmih strežnikov tega omrežja naj bi McKinnon uspel dobiti kar 950 gesel s katerimi mu je uspelo zrušiti in ugasniti sistem.

Gary McKinnon je trenutno še na prostosti v Londonu, vendar ZDA zahtevajo njegovo izročitev. To naredi ta primer še bolj pomemben, saj so ZDA v vseh zloglasnih hekerskih primerih prepustile sodne postopke državam v katerih so hekerji živeli; izjema je bil edino primer dveh ruskih hekerjev, ki ju je FBI zvabil v ZDA in ju tam aretiral. Britanska policija še na zahtevo ZDA ni reagirala, saj jim morajo ameriški preiskovalci najprej predstaviti vso dokazno gradivo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji