Objavljeno: 16.11.2002

Odprta koda išče kupce

Distributerji Linuxa se trudijo, da bi programski opremi z odprto kodo bolj na široko odprli vrata tudi v javnem sektorju. Program Apache za spletne strežnike tako v ZDA že poganja več kot dva tisoč ali 36 odstotkov spletnih strani s končnico .gov in skoraj 700 ali 22 odstotkov spletnih strani s končnico .mil, so ugotovili pri internetnem podjetju Netcraft.

Operacijski sistem Linux je na primer nameščen na vladnih superračunalnikih, s katerimi opravljajo navidezna testiranja jedrskega orožja. Udomačitev Linuxa na finančnem Wall Streetu je opogumilo zagovornike odprtega operacijskega sistema, ki hočejo večji del kolača tudi pri vladnih agencijah, v ministrstvih in na drugih področjih v javnem sektorju.

Ker je ena od glavnih zahtev javnih ustanov varnost, je o tem tekla beseda na prvem srečanju uporabnikov programov z odprto kodo, ki sta ga konec oktobra soorganizirala Red Hat in Dell. Distributerjem Linuxa gre na roko tudi Microsoftova odločitev o vnaprejšnjem plačevanju licenc. Marsikdo se je prav zaradi te Microsoftove poteze odločil za uporabo programov z odprto kodo.

Na ta način je Linux dosegel nekaj opaznih uspehov pri vladnih agencijah v Nemčiji, Franciji in na Finskem. Ameriške vladne agencije pa so malce trši oreh, saj morajo večinoma kupovati strojno in programsko opremo, ki jo odobri združenje National Information Assurance Partnership (NIAP).

V NIAP so vključeni predstavniki industrije, Nacionalna agencija za varnost (NSA) in Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo (NIST), doslej pa niso odobrili še nobenega izdelka z odprto kodo. Potencialni uporabniki programov z odprto kodo sicer pravijo, da je njihova glavna zahteva varnost, ne glede na to, kdo izdeluje programsko opremo in kakšna je cena zanjo.

http://www.netcraft.com

http://niap.nist.gov

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji