Objavljeno: 14.11.2002

Linux konferenca za strokovnjake

V začetku novembra je v organizaciji multimedijskega centra KIBLA v Narodnem domu v Mariboru potekala tridnevna konferenca Kiblix, posvečena mobilni telefoniji, varnosti na internetu in operacijskem sistemu Linux. V treh dneh se je zvrstilo 19 predavanj, predstavitev in debata, ki so vse potekale v znamenju odprte kode. Glavni gost festivala je bil Marcelo Tosatti, šele 19-letni programer brazilskega podjetja Conetciva, sicer pa skrbnik stabilne različice Linuxovega jedra 2.4.

To je v dveh mesecih že druga konferenca na temo Linuxa in odprte kode v Sloveniji. 30. septembra in prvega oktobra je v Portorožu pod okriljem društva Lugos in Gospodarskega vestnika potekala Linux konferenca, ki je bila namenjena predvsem poslovnežem, a z nekoliko nižjo kakovostjo predavanj ni ravno dosegla svojih ciljev. Kiblix je bil, po drugi strani, namenjen predvsem razvijalcem programske opreme in predavatelji so se načeloma držali zelo visoke strokovne ravni, ki poslovnežem niti ni bila razumljiva. V sklopu predavanj o mobilni telefoniji so bila stičišče nove tehnologije, ki se že pojavljajo v rabi, predvsem java na mobilnih telefonih in storitve, ki jih omogočajo večje hitrosti prenosa podatkov preko mobilnih omrežij. Varnost v internetu so zaznamovale predvsem predstavitve uporabe orodij za večanje varnosti, ki temeljijo na odprti kodi in zaznavanje poskusov hekrskih vdorov, medtem ko je zadnji dan konference, v sklopu predavanj o Linuxu bilo mogoče slišati tudi predavanja o uvajanju Linuxa in oprte kode v Jugoslaviji ter o možnostih uporabe Linuxa v poslovne in raziskovalne namene.

Poleg predavanj pa so organizatorji pripravili tudi zanimiv spremljevalni program, predvsem zloglasno tekmovanje >>hacking contest<<, kjer so se mladi navdušenci nad računalništvom poskušali v obvladovanju sistemov. Cilj tekmovanja ni bil, kot so poročali nekateri mediji, v vdiranju v razne sisteme, temveč v dostopu do strežnika znotraj omrežja in prižiganju luči, ki je bila nanj priključena preko vmesnika LPT, kar zahteva poznavanje delovanja sistemov in osnov programiranja. Ta naloga je uspela skupini fantov iz Ptuja po petih urah poskušanja, medtem ko so nekateri tuji predavatelji kasneje nalogo opravili v dobri uri.

Kakovost, ki jo je konferenca Kiblix že v prvo pokazala, vsekakor daje dodatno potrditev, da se v Sloveniji res precej dogaja na področju oprte kode in Linuxa.

http://www.kiblix.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji